Predsjednik Izvršnog odbora Matice srpske Vladimir Božović v.d. rektora Univerziteta Crne Gore

0
Vladimir Božović

Za vršioca dužnosti rektora Univerziteta Crne Gore izabran je Vladimir Božović, predsjednik Izvršnog odbora Matice srpske.

Dosadašnji prve čovjek te ustanove je bio Danilo Nikolić.

Prema nezvaničnim tvrdnjama izvora CdM, Nikolić je danas nezakonito smijenjen, bez poštovanja procedure, a tvrde i da je prekršen Statut te ustanove, odnono član 55.

Univerzitet Crne Gore bi trebalo da se uskoro oglasi ovim povodom.

Vladimir Božović, kako su pisale Dnevne novine, pojavljuje se u vlasničkoj strukturi kompanija AnG Crna Gora, Atlantic News Group LLC, In4S, Matica srpska i Srpska kuća.

Medojević ga optužio da je agent tajne službe

Božović je nedavno bio u žiži javnosti kada je ga je jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević  optužio da je agent jedne zapadne službe.

Medojević je tada kazao da su ga i ranije upozoravali na to ali da on nije vjerovao u takve tvrdnje, jer se oslonio na procjene, kako kaže, svog prijatelja Andriju Mandića koji mu je rekao da je riječ o jednom od najobrazovanijih Srba u Crnoj Gori.

Medojević je kazao da je ranije branio Božovića “misleći da su informacije koje su iznesene o njemu podmetačina”.

“Tada sam vjerovao u njegovo poštenje. Nažalost, ispalo je da se nije sve lagalo…. Božovićev paravan je srpski nacioanlizam, a u stvari se radi o profesionalnom obavještajcu, kriptografu, čije usluge koriste zapadne službe. Oslonio sam se, nažalost, na procjene mog prijatelja Andrije Mandića, koji mi je rekao da se radi o jednom od najobrazovanijih pripadnika srpskog naroda iz Crnoj Gori. Lijepo bi bilo da ovaj čovjek i njegova šira porodica saopšte koliko imaju nekretnina u Crnoj Gori i u inostratsvu, kao i broj firmi čiji su vlasnici. Sve boreći se za “vaskoliko” Srpstvo i “trpeći” pritisak Đukanovicevog režima. Ovu objavu sam morao da detaljno pregledam i dodatno obradim pošto me je ova izdaja Božovićeva mnogo zaboljela pa ne želim da bilo ko kaže kako sam nešto u brzini i ne razmišljajući sastavio”, pisao je ranije Medojević.

M.D., CdM

Nikolić: Prekršen Statut i Poslovnik UCG

Danilo Nikolić, danas smijenjeni rektor Univerziteta Crne Gore, saopštio je da je u postupku u kom je smijenjen prekršen Statut Univerziteta Crne Gore i Poslovnik o radu Upravnog odbora UCG. Stičem utisak da je sve odrađeno sa predumišljajem i da je riječ o pravnom nasilju. Tim povodom se oglasio otvorenim pismom javnosti, koj je objavljeno na sajtu Univerziteta Crne Gore.

Otvoreno pismo Nikolića prenosimo u cjelosti: 

Kao redovni profesor i rektor UCG ovim putem želim da se obratim javnosti, međunarodnim organizacijama i diplomatskom koru i Vladi Crne Gore da je danas organizovan nezakoniti pokušaj smjene rektora Univerziteta Crne Gore od strane pojedinih članova Upravnog Odbora Univerziteta Crne Gore.

Ističem da je današnjim postupkom prekršen krovni pravni akt Univerziteta – Statut, kao i Poslovnik o radu UO UCG na čijem čelu je prof. dr Rajka Glušica izabrana na to mjesto iz redova predstavnika Vlade Crne Gore.

Članom 55 Statuta Univerziteta Crne Gore, nezavisne institucije kojoj je Ustavom i Zakonom o visokom obrazovanju zagarantovana autonomija, “inicijativu za razrješenje rektora može podnijeti Senat odnosno pet članova Upravnog odbora. Inicijativa se podnosi pisanim putem i dostavlja se rektoru na izjašnjenje. O inicijativi Upravnog odbora izjašnjava se Senat”.

U slučaju da Senat ili UO UCG odbiju inicijativu za razrješenje nova inicijativa se ne može podnijeti prije isteka šest mjeseci. Ističem da niti sam ja kao rektor niti je Senat kao tijelo bio upoznat sa postojanjem inicijative a kamoli da smo imali priliku da se izjašnjavamo povodom iste. Ovakvim postupanjem Senat i rektor su lišeni svog zakonitog prava izjašnjenja na inicijativu za razrješenje. Ovo naročitio ako se ima u vidu da Senat ima neprikosnoveno pravo da se izjasni na inicijativu za razrješenje rektora te u slučaju da Senat odbije takvu inicijativu rektor ne bi bio razrješen.

Stičem utisak da je sve odrađeno sa predumišljajem i da je riječ o pravnom nasilju jednog dijela Upravnog odbora s obzirom na činjenicu da čak ni odluka o smjeni nije donešena jednoglasno.

Navedena inicijativa uvrštena je ad hock tokom same sjednice u dnevni red što se kosi sa Poslovnikom o radu UO UCG član 24 u kome se kaže da “svaki član Upravnog odbora može da inicira određenu tačku dnevnog reda. Inicijativa se dostavlja predsjedniku najmanje pet dana prije dana održavanja sjednice. Predloženi dnevni red objavljuje se na internet stranici Upravnog odbora prije sjednice“.

Znači, niti je prije sjednice postojala inicijativa, niti je ispoštovan Poslovnik, a u potpunosti su prekršene sve odredbe Statuta UCG kojima je propisana procedura razrješenja rektora.

Uprkos činjenici da je na samoj sjednici predsjednici UO UCG ukazano da se krši pravna procedura ista se oglušila na navedene sugestije te nastavila sjednicu, čime je omogućila nezakoniti rad UO UCG. Donošenju ove odluke prethodila je nezakonito sprovedena procedura što automatski čini da su sve odluke sa današnje sjednice pravno ništavne.

Ono što je očigledno jeste da poslije ovoga ne možemo govoriti ni o kakvoj autonomiji državnog Univerziteta, već o čistoj političkoj odluci, s obzirom da je po prvi put u istoriji postojanja UCG na čelo UO UCG predstavnik Vlade, a drugi predstavnik Vlade iz UO UCG predložen za funkciju rektora.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].