Predsjednik opštine Kotor na radnom sastanku sa predsjednicom Republike Hrvatske

4

Predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčevič kao član delegacije Jadransko-jonske Euroregije susreo se sa predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar – Kitarović.

Delegaciju je predvodio Župan Dubrovačko – neretvanske županije i predsjednik Jadransko-jonske Euroregije Nikola Dobroslavić.

Župan Dobroslavić predložio je da predsjednik Stjepčević kao član Upravnog odbora Jadransko-jonske Euroregije ujedno i predsjednik Foruma Jadransko-jonskih gradova ovom prilikom bude član delegacije, sa željom da svojim prisustvom doprinese radnom sastanku. Opština Kotor aktivna je članica ove značajne regionalne organizacije od njenog osnivanja.

Sastanak je održan u sjedištu Ureda predsjednice Republike Hrvatske u kompleksu Predsjedničkih dvora u Zagrebu.

Pored župana Dobroslavića i predsjednika Opštine Kotor delegaciju Jadransko-jonske Euroregije su činili i potpredsjednici JJE – predsjednik regije Abruzzo Luciano D’Alfonso i predsjednik regionalnog vijeća Tirane Aldrin Dalipi kao i Istarski župan Valter Flego, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i savjetnik za medjunarodnu saradnju u uredu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Vidak.

Imajući u vidu da je ova regionalna organizacija osnovana upravo u Hrvatskoj (Pula) 2006. godine, sastanak je pružio priliku za predstavljanje dosadašnjih dostignuća Jadransko-jonske Euroregije i planova za predstojeći period.

Članovi delegacije predstavili su svoju viziju uloge Euroregije u budućnosti, izazove i važnu ulogu organizacije u kontekstu više nivoa upravljanja (multilevel governance).

Razgovaralo se i o važnosti završetka Jadransko-jonskog autoputa, izgradnji i tehnološkoj nadogradnji željeznice od Ravene do Brindizija kao i o unapredjenju vazdušnih, pomorskih, putničkih i teretnih prekojadranskih veza.

Predstavnici Jadransko-jonske Euroregije naglasili su da smatraju saobraćajno povezivanje preduslovom ukupnom razvoju u Jadransko-jonskom prostoru.

Upravo ova regionalna organizacija bila je važan pokretač ideje o Jadransko-jonskoj makroregiji koju je EU kasnije i prihvatila.

Održivi ekonomski razvoj, saradnja u turizmu, saobraćaj, te zaštita kulturne baštine i životne sredine, jedna su od najvažnijih pitanja za članice Jadransko-jonske Euroregije, navodi se u saopštenju Stručne službe predsjednika opštine Kotor.

4 KOMENTARI

 1. Kuđ će i kako će proći ova Jonska džada-zaobilazeći općine Erceg Novi i Tivat…ja se pitam?

 2. Na Petrovdanskom saboru usvojena je aklamacijom Deklaracija (tekst iz izvornika na crnogorskom):

  I. Okupacija Crne Gore od strane Srbije, koju je protvno volji Crngoorskog naroda prihvatila tzv. Velika Narodna skupština u Podgorici svojom odlukom od 26 novembra 1918. godine prestala je.
  II. Stavljeni su van snage: režim koji je bio stvoren u Crnoj Gori od bivše Kraljevine Jugoslavije i dinastije Karađorđevića. Vidovdanski Ustav i Ustav od 3. septembra 1931. godine, koji su potjecali od pomenutog režima, ukinuti su.
  III. Proglašava se suverena i nezavisna Država Crna Gora u obliku Ustavne Monarhije.
  IV. Crnogorski sabor izjavljuje da su svi Crnogorci blagodarni fašističkim Oružanim Silama, čijom se zaslugom ostvarilo oslobođenje njihove Domovine i sjećajući se uskih veza koje postoje između dinastije Petrović Njegoš i Italijanskog Kraljevskog Doma, sa povjerenjem u djelo obnove dato uvijek i svuda od Dučea i od fašisitičke Italije – riješeni da sjedine život i sudbinu Crne Gore sa sudbinom Italije, uspostavljaući sa njom veze uske solidarnosti. Naknadno će se pristupiti sklapanju sporazuma između Crne Gore i Italije, prožetim duhom ove solidarnosti i saglasni ulasku Crne Gore u akcionu sveru Rima.
  V. Crnogorski sabor, u pomanjkanju nosioca Vrhovne vlasti šefa Države, riješio je da uspostavi kraljevsko namjesništvo i da umoli Njegovo Veličanstvo Italijanskog Kralja i Cara da blagoizvoli odrediti Namjesnika Kraljevine Crne Gore koji će proglasti Ustav.

  Danas je Petrovdan. Kao da se neko stidi pomenuti taj datum od prije 75 godina. Niko da pomene Serafina Mazzolini-ja. I Pirzia Birolli-ja, vojnog zapovjednika protektorata Montenegro.
  Treba se makar podsjetiti.
  Radi ovog mladog naraštaja.

  • https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/95/Montenegro_during_ww2.png
   Ovo je bio Protectorat Montenegro, iliti Kraljevina Crna Gora, iliti Nezavisna Crna Gora.
   Pričali mi stari: -Ispočetka ital.okupacije, u Boki je pravoslavno muško stanovništvo vrlo često nosilo crnogorske kape. Italijani su to sa simpatijama prihvatali. “Nostra ređina Elena – Montenegrina” – govorili su. No, poslije Trinaestojulskog ustanka i sve učestalijeg napada na italijanske trupe u CG, crnogorska kapa u Boki je izazivala podozrenje kod Italijanskih vojnika. Već do početka 1942. svi su cg-kapu zamijenili kačketom. I to za one koji nijesu znali.

   • Postoje živi Prčanjani-u Beogradu i Prčanju koji mogu pobiti ove tvoje laži oko kape Crnogorske! Ako ti je i to malo-a ti se potrudi pa potraži u Grblju-ljude koji će ti isto reći …NE LAŽI ALTAIRU!!!!! I na ultimu-ne sporim da je toga bilo u tvom-…”SELU SETE BANDIERE…”-odakle si šljega niz sveti Andrija…na plavi Jadran…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].