Predsjednik opštine Kotor na samitu u Firenci

0
Stjepčević sa gradonačelnikom Firence

Predsjednik opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević boravio je u Firenci od 5. do 8. novembra na samitu pod nazivom “Ujedinjeni u različitosti“ na poziv gradonačelnika Firence Daria Nardelle.

Predsjednik Stjepčević je pozvan kao počasni predstavnik Crne Gore da prisustvuje događaju, na prijedlog počasnog konzula Crne Gore u Toskani g-dina Alessandra Giannanti-a, koji je okupio brojne učesnike iz cijeloga svijeta.

Samit je održan u firentinskoj “Palazzo Vecchio“, u kome je smještena gradska vjećnica i predstavlja simbol grada i njegove gradske moći.

Kotor kao član organizacije “Mayor for Peace“ i grad sa tradicijom poštovanja različitosti i dobrih međuljudskih odnosa prepoznat je kao dobar partner u saradnji i promociji mira i tolerancije.

Opština Kotor već duži niz godina njeguje dobre odnose sa italijanskim gradovima kroz saradnju na prekograničnim i transnacionalnim programima za razvoj zajednice.

Skup u Firenci će dodatno učvrstiti i unaprijediti prijateljske odnose Kotora i Firence kako je i zaključeno na prijemu koji je gradonačelnik Firence upriličio za predsjednika Stjepčevića.

Na skupu je u ime opštine Kotor boravila i koordinatorka za međunarodnu saradnju Jelena Stjepčević.

Događaju u Firenci su prisustvovale brojne istaknute javne ličnosti iz svijeta politike, kulture,umjetnosti, sporta. Među prisutnima su kao počasni gosti i govornici bili i Njeno Veličanstvo Haya bint Hussein , princeza Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i poznati američki glumac i reditelj Tim Robbins.

Na samitu su gradonačelnici razmjenjivali svoja iskustva i vodili debatu na temu uspostavljanja dugoročnog mira, kao univerzalne vrijednosti, koja predstavlja preduslov za ostvarivanje ljudskih prava i poštovanje ljudskog dostojanstva.

Jedan od govornika bio je i predstavnik organizacije “Mayor for Peace“ g-din Aron Tovish, koji je između ostalog istakao zadovoljstvo što je Kotor član ove međunarodne organizacije.

Osnovne teme u fokusu su bile: kulturno naslijeđe i demokratija, obrazovanje i ravnopravnost žena, mediji i demokratija, interkulturalni dijalog, migracije, problem izbjeglica.

Organizator samita je gradska uprava grada Firence, a osnovni cilj je skretanje pažnje na socijalne konflikte i načini i mehanizmi u cilju njihovog prevazilaženja.

Ovom prilikom gradonačelnici su potpisali Povelju ‘“Ujedinjeni u različitosti“, koja poziva na jačanje interkulturalnih veza te zaštitu i promiciju naslijeđa gradova.

Povelja predstavlja apel gradova prema UNESCO-u, u cilju uspostavljanja Stalnog komiteta za konsultaciju gradonačelnika, koji promoviše novu ulogu gradova u pogledu zaštite prirodne i kulturne baštine i različitosti kulturnih i jezičkih izraza.

U okviru umjetničkog dijela programa samita “Ujedinjeni u različitosti“, nastupila je i mlada gitaristkinja iz Kotora Nađa Janković, učenica kotorske Muzičke škole i višestruka dobitnica međunarodnih priznanja.

Predsjednik Stjepčević je pozvan kao počasnu predstavnik Crne Gore da prisustvuje događaju posredstvom ambasade Crne Gore u Rimu i počasnog konzula Crne Gore u regiji Toskana g-dina Alessandra Giannanti-ja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]