Predstavnici Direkcije za saobraćaj dolaze u Kotor na razgovor oko tunela “Vrmac”

5
tunel “Vrmac”

Poziv potpredsjednice kotorske opštine Sonje Seferović predstavnicima Ministarstva saobraćaja i Direkcije za saobraćaj da dođu u Kotor i razgovaraju o bezbijednosti tunela „Vrmac“, urodio je plodom.

Na sastanak, a vjerujemo potom i na zajednički obilazak ovog važnog infrastrukturnopg objekta, dolaze inžinjeri Direkcije za saobraćaj Zorica Božović i Draško Ivanišević.

Podsjetimo se, Seferovićeva je 31. oktobra ove godine tražila hitan sastanak, a potom i obilazak tunela koji je, po opštem mišljenju i stručne i laičke javnosti u lošem stanju.

On, kako nam je kazao komandir Službe zaštite i spašavanja Kotor Maksim Mandić, nije bezbijedan za saobraćaj. Tunel nema evakuacione izlaze. Postoji hidrotunel u dužini od oko 800 metara, koji, sa polovine tunela ide ka Kotoru. Vrata na njemu su konstantno zatvorena. Radi se o hidro a ne evakuacionom tunelu, i on nije predviđen da služi za tu namjenu, kazao je Mandić, naglašavajući da su pripadnici Službe zaštite i spašavanja više puta obišli tunel i ustanovili da u njemu ne postoje uslovi za brzu i efikasnu evakuaciju, posebno u slučaju požara. Naročito  u ljetnjim mjesecima, usljed saobraćajnog kolapsa od tivatske raskrsnice pa do ulaza u kotorsko naselje Dobrota kada u tunelu, kako je kazao, zna biti „zarobljeno“ više stotina vozila najmanje pola sata. Ukoliko bi tada došlo do požara, a usljed velike koncentracije uljen monoksida, dužine tunela i gužve u njemu, nije moguće ni zamisliti razmjere katastrofe koja bi se mogla desiti, kategoričan je kotorski komandir. Tunelom prolaze cistijerne i šleperi sa opasnim i lakozapaljivim materijama.

Dušan Kokić, iz Direkcije za saobraćaj je, gostujući u jutarnjem programu RTCG prošlog mjeseca kazao, između ostalog da u tunelu postoji evakuacioni dio, video nadzor, koji istina nije u funkciji, da postoje senzori za kontrolu ugljen-dioksida, protivpožarni aparati.

Pojasnio je da je tehnički nadzor nad tunelima u Crnoj Gori povjeren kompaniji Štrabag, odnosno Crnagoraputu koji je obavezan da vrši pregled, čišćenje rasvjete, elektro-ormara, trafostanica, evakuacionih hodnika, ispravnost ventilacije, provjeru senzora za ugljen-monoksid, provjeru sistema za dojavu požara, protiv-požarnih aparata.

To što je Kokić kazao nije istina, jer se u to uvjerila i ekipa Skala radija. Na licu mjesta smo se uvjerili da je tunel „Vrmac“ izuzeno opasan, zapušten, prljav, neokrečen, sa lošom ventilacijom i signalizacijom, sa oštećenim kolovozom.

https://radioskala.me/tunel-vrmac-nije-tehnicki-primljen-zapusten-je-i-prljav-bez-video-nadzora-kvalitetne-signalizacije-prave-ventilacije/

Zbog svega toga je izuzeno važno da se na sastanku u opštini, koji je zakazan za četvrtak 7. novembar ove godine, konstatuje stanje i predlože rješenja.

Dva puta je izbjegnuta katastrofa samo pukom srećom. Ko zna da li i treći put. Tunel nije tehnički primljen punih 12 godina.

Tunel je odavno postao dnevna i noćna mora za vozače. Prljav i zapušten, opasno prijeti. A u njega je tokom rekonstrukcije 2005-2007. godine uloženo oko 11 miliona eura.

5 KOMENTARI

 1. Niti mislim-niti vidim…”ali mi reče jedan čoek”…da je razlog što “hidro tunel”(nedovršen?) nije duiži od 800 metara-TE je isti koštao(800 metara) okolo 6 milioa eurića…RAzlika od projektovane cijene okolo 7 mlena-do doskoka-dod 13 meleona euriać(druga sanacija-mistara iz SuDoPrice “na dvoru gospodara MNE?)…Dakle koliko PINEZA-toliko i muzike…?Dakle,tunelu ključ u bravu…pa neka maloprivrednici Kotora-svezani za uzgoj mušalja iribe..dati u zakup tunel..pa neka tamo organizuju uzgoj gljiva..kao PREDJELO mušljama i iribi ..?Stim da bi ih trebalo osloboditi poireza u visini njihoe dokapitalizacije tunela “VRMc”…

 2. Znaju oni dobro u kom stanju je smrdljiva rupa zvana tunel, sto da ga gledaju!
  G-din Mandic je dao najbolju sliku u kakvom stanju je tzv.tunel.
  Bezuslovne objekte treba zatvoriti.
  Dolazak ove gospode i njihova konstatacija o “izgledu tunela” nista nece donjeti!
  Za to u narodu postoji ona stara izreka:”Posalji rdju na put, moras ponovo za njom odit”

 3. Samo tako i moraće milom ili silom reagivati gospoda koha očivledno ne prolazi tunelom.
  Skala do kraja bez popuštanja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].