Predstavnici nacionalnih manjina u CG zajedno za unaprjeđenje svoga statusa

1
Zvonimir Deković

Zvonimir Deković

Budući da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Vlade CG pokrenulo izmjenu Zakona o zaštiti manjina, predstavnici manjinskih Nacionalnih savjeta u Crnoj Gori su organizovali već dva zajednička sastanka  sa ciljem da svojim prijedlozima i amandmanima unaprijede ovaj zakon i status manjina u Crnoj Gori.

Ovo je za Skala radio kazao Zvonko Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Nacionalna vijeća su i pozvana da daju svoje prijedloge i učestvuju na javnim raspravama.

Novi zakon sada tretira i Fond za nacionalne manjine, koji je dosta važan za svaku nacionalnu zajednicu, iz kojeg se finansira najveći dio svih projekata nacionalnih zajednica, kazao je Deković.

Pokrenuti su prijedlozi uz zajedničke stavove kako bi se unaprijedio cijeli korpus prava koja Nacionalna vijeće koriste po samoj formi.

U prijedlogu zakona su date četiri alternative za funkcionisanje Fonda za nacionalne manjina, predstavnici Nacionalnih vijeća su se dogovorili za jedan prijedlog.

Do sada, objašnjava Deković, u zakonu o finanisranju Fonda za nacionalne manjine stoji da država izdvaja 0,15 odsto iz tekućeg budžeta umanjenog za budžete drugih fondova i kapitalni budžet.

Savjeti funkcionišu sedam godina i nikada do sada  nije bilo izdvajanje od 0,16 odsto koje su sada pokrenula nacionalna vijeća.

Takođe su pokrenuli pitanje da višenacionalna vijeća ne mogu aplicirati svojim projektima kod Fonda, ali će zato tražiti dodatna sredstva za funkcionisanje samih Savjeta, kao i da svi učestvuju na elektronskoj Skupštini, a ne kao do sada izborom po automatizmu.

U zajedničkom saopštenju Hrvatskog nacionalnog vijeća, Romskog savjeta, Nacionalnog savjeta Albanaca, Bošnjačkog i Srpskog nacionalnog savjeta navodi se da to podrazumijeva zajedničko djelovanje u najboljem interesu Crne Gore i svih manjinskih naroda.

Javne rasprave biće održane danas u Tivtu i sjutra u Podgorici, kazao je Deković.

1 KOMENTAR

  1. Bravo Zvonko! Jasno, odlučno i pošteno, kakav ti je i karakter. A, onda i ne čudi što te oni koji se niđe nisu dokazali, napadaju.
    Istraj i traj!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]