Predstavnici porodica preminulih od korone traže ostavke uprave barske bolnice

0
foto: Mira Babović, Pobjeda

Predstavnici pojedinih porodica čiji su članovi preminuli u barskoj bolnici od posljedica Covida-19 zatražili su od uprave te zdravstvene ustanove da podnesu ostavke do okončanja istrage o, kako tvrde, propustima u prokolima i liječenju pacijenata.

“Osnovanost sumnji o postojanju propusta u postupanju doktora koji liječe pacijente u barskoj bolnici je opravdana i utemeljena na zejedničkom iskustvu porodica koje su prolazile tokom tamošnjeg boravka njihovih najmilijih. Mjera odnosa doktora u bolnici sa našim najmilijim se ogleda, možda najbolje ogleda, u kesi za smeće koja im je preminulima stavljana na glavu. Ovakvu “etiku” ne poznaje zdrav razum”, tvrde oni.

Ukazuju na dvije bitne činjenice.

“Ono što je polazna osnova za propuste doktora barske bolnice su dvije činjenice: prva je ta da je sama bolest nepoznanica ali da kao takva ne smije biti alibi za kršenje Hipokratgove zakletve i Zakona o zdravstvenoj zaštiti; druga je porazna činjenica da prethodna Vlada i zdravstvrene institucije nijesu ustanovile, prihvatile i primjenile jedinstveni Protokol o postupanju sa COVID pacijentima. To je prepušteno određenim institucijama da same određuju navodno “konsultujući” se između sebe”, navodi se u saopštenju.

Grupa porodica tvrdi da i sve da su postojali jasni protokoli nije bilo personalizacije nad pacijentima koji su preminuli i bili su prepušteni sami sebi.

“Postojanje protokola je od izuzetne važnosti kako bi se utvrdilo kršenje ili nepostupanje po njima, što je osnov za pokretanje istrage. Na osnovu dosadašnjih dešavanja sumnjamo da tužilaštvo želi da ovu istragu otvori i da je onda što prije zatvori, kako se ne bi u nekom narednom periodu mogla voditi kvalitetna i istraga bez političkog uticaja”, ističe se u saopštenju.

Stoga će, kažu, brzo održati sastanak sa Ministrom pravde, ljudskih i manjiskih prava, jer smatraju da su ovom slučaju prekršena osnovna ljudska prava i slobode.

“Naša borba ima mnogo veći smisao od bilo kakvog obračuna ili ličnog motiva za personalizaciju odgovornosti. Ovdje je došlo do sistemskog propusta zasnovanog na donosiocima odluka, koje su se pokazale štetne. Naši cilj je i da se Barska bolnica oslobodi od politike jer to uništava samu bolnicu, rastjeruje kvalitetan i deficitaran kadar”, navode predstavnici porodica.

Kako su dodali, saradnja sa tužilaštvom je moguća tek nakon dobijanja odgovora od ministarke zdrvalja na postavljena pitanja.

“Do tog trenutka dajemo šansu i očekujemo od COVID tima barske bolnice da se povuče, podnesu ostavke i saopšte nam punu istinu. Da su li i pod pritiskom prihvatili odgovornost za nešto zašto nisu niti kvalifikovani niti stručni da rade.. Ako smo u ovom broju nezadovoljni radom određenih doktora onda oni ne mogu da ostanu na tim pozicijama samo zato jer su članovi bilo koje partije”, poručuju oni.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]