Predstavnicima Direktorata za more i proširenje predstavljena tradicionalna mreža potegača u Boki

1
ribar vuče mrežu svoju

Mirko Đjurović

audio: Mirko Đurović

Kotorski Institut za biologiju mora juče su posjetili visoki predstavnici evropskog Direktorata za more i Direktorata za proširenje, Franco  Bjađi i Tomas Haglajtner, šef Direktorata za proširenje u prisustvu pomoćnice ministra poljoprivrede CG Danijele Stolice.

Gostima je prezentovana uloga Instituta u pregovaračkom procesu za poglavlje 13 – ribarstvo, kazao je za Skala radio dr Mirko Đurović, direktor Instituta za biologiju mora u Kotoru.

Oni su obišli prostorije Instituta i vidjeli laboratorije koje su većinom  finansirane sredstvima EU, a potom su se susreli sa lokalnim ribarima i posjetili uzgajalište ribe i školjki “Cogi“ kao i distributivni centar “Cogi“ na Ljutoj gdje su se uvjerili u dio kapaciteta koji posjeduje crnogorska ribarska flota.

Jedan od glavnih ciljeva posjete, a vezan za pregovarački proces za poglavlje 13 koje se odnosi na ribarstvo je zaštita tradicionalnih ribarskih alata u našem području, našto insistira Institut za biologiju mora.

Ovo se posebno odnosi na tradicionalnu mrežu potegaču koja se vjekovima upotrebljava u Bokokotorskom zalivu.

Domaćini iz Instituta su visokim gostima omogućili da vide taj alat, a ribari sa Mula (tradicionalnog ribarskog mjesta u kotorskom zalivu) su im demonstrirali način lova ribe sa mrežom potegačom.

Potom je delagacija posjetila profesionalnog ribara Srećka Andričića u Tivtu koji ih je upoznao sa problemima sa kojima se ribari susreću.

Iako mreža potegača ne zadovoljava stroga pravila i standarde Evropske komisije za ribarstvo, tradicionalne ribarske alate je moguće zaštiti, kazao je Đurović.

Stoga će naučnici Instituta za biologiju mora i sa naučnog i komercijalnog aspekta obrazložiti da je upotreba mreže potegače moguća i da je i dalje održiva u Bokokotorskom zalivu.

1 KOMENTAR

  1. Raduje me što su Institut za biologiju mora u Kotoru posjetili visoki predstavnici Evropskog direktorata za more i Direktorata za proširenje, kao i pomoćnica Ministartva poljoprivrede CG, i upoznali se sa načinom ribolova mrežom potegačom, specifičnim ribarskim alatom za Boku Kotorsku. Alatom i zanimanjem koji su, gotovo, izumrli. A, kako i ne bi , kada je u Kotorsko-risanskom zalivu , prema podacima koje su u Godišnjaku Pomorskog muzeja broj XXI,1973.godine, iznjeli Vladimir Uljarević i Antun Tomić, od Rta Gospe od Anđela do bivšeg Turskog rta, dakle u Kotorsko – risanskom zalivu, bilo 179 ribarskih posta. Danas ih nema više od desetak procenata. Promjenili su vlasnika i namjenu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].