Preletači opet prelijeću

2

Dejan Vukšić

PREGRUPISAVANJE U ANB: Najbliži saradnici Dejana Vukšića otkazuju poslušnost i uspostavljaju konekciju sa čelnicima partije Dritana Abazovića, ali i ljudima iz DPS-a

Dejanu Vukšiću dešava se ono što se događalo prethodnoj garnituri: oni koji su mu iskazivali lojalnost, koji su bili glavni kada su se raskrinkavala ,,nepočinstva“ prethodnika, počeli su ponovo da se vraćaju starim vezama, koje su sada u opoziciji – sve radi opstanka u službi nakon pada Krivokapićeve Vlade

Iako je direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić angažovao sve raspoložive snage i resurse da logistički pomogne opstanak Vlade Zdravka Krivokapića, suočava se sa ozbiljnim problemima u djelovanju: brojni načelnici i važni agenti počeli su da otkazuju poslušnost i uspostavljaju bliske kontakte sa funkcionerima Ure Dritana Abazovića, ali i da obnavljaju stare veze sa pojedinim ljudima iz DPS-a koji su ranije obavljali odgovorne dužnosti u bezbjednosnom sektoru, saznaje Pobjeda od više izvora iz ANB-a.

Ključni operativci ANB-a, koji su na izvoru informacija, svjesni su da su Vladi Zdravka Krivokapića odbrojani dani, da je međunarodni faktor okrenuo leđa i da će u promjenama nakon pada izvršne vlasti doći do tektonskih promjena na političkoj sceni.

Ali i u strukturama bezbjednosnog sektora, prevashodno unutar Agencije za nacionalnu bezbjednost koja je od prošle godine, po direktivama Vukšića, postala praktično ispostava srpske Bezbjednosno informativne agencije.

Zato su počeli ubrzano da ,,mijenjaju dres“, otkazuju poslušnost vrhu ANB-a i hvataju lične konekcije sa funkcionerima Ure, koja će, kako smatraju, u novoj vladi potpuno ovladati i kadrovati u ANB-u.

SUSRETI U PODGORICI

Prema informacijama Pobjede iz ANB-a, u srijedu su se u kafiću ,,Džada“ u Bloku V sastali ,,jaki ljudi“ iz ANB-a Bato Milić, Miloš Jelić sa Ulcinjaninom Artanom Kurtijem koji je, inače, zapošljen u Privrednom sudu.

Neformalno ispijanje kafe u jednom podgoričkom lokalu ne bi bilo indikativno da nije činjenice da je Kurti blizak prijatelj Dritana Abazovića i da su dvojica agenata ANB-a svakako htjeli da ojačaju vlastite pozicije u iščekivanju budućih turbulentnih promjena.

– Bato Milić i ranije se sastajao sa Kurtijem, pa je iskoristio poznanstvo da prenese njegove poglede na rad Agencije, direktora Vukšića, ali i ključnih službenika Agencije. Sve je to urađeno iza leđa Vukšiću – rekli su naši izvori.

Naši izvori kažu i da je Kurti od ranije veza Milića i Abazovića.

– Milić mu je juče predao sve podatke o službenicima Agencije i ostalih državnih organa koji su bliski Vukšiću i aktuelnoj vladi – ističu izvori Pobjede iz ANB.

Opisani susret tek je jedan u nizu koji se dešavaju posljednjih petnaestak dana. I ne traži se ,,kopča“ samo sa Urom, već i drugim partijama.

Izvori našeg lista iz ANB-a tvrde da je nekoliko Vukšićevih saradnika, uključujući i najbližeg, napravilo kontakte i sa DPS i da su ,,ustupili“ sve podatke o aktuelnim dešavanjima i aktivnostima Vukšića i Vlade.

Jasna je namjera: ,,pokajnici“ iz ANB-a pokušavaju da se iskupe, po onoj staroj devizi ,,da su samo izvršavali naređenja“, a da zadrže mjesta u skoroj budućnosti.

PREUZIMANJE

Kako se mijenja politička situacija i slabe pozicije Vlade, direktor ANB-a sada se suočava sa problemom da mu se tek uspostavljeni lanac saradnika raspada.

I to na sličan način kako je on razbijao „kutiju tajni“ u Agenciji. Pobjeda je pisala da je Vukšić, odmah nakon imenovanja za vršioca dužnosti uspio da identifikuje najslabije karike u Agenciji, odnosno agente, i da ih podredi novoj vlasti, odnosno – sebi.

Naš list je opisao slučaj službenika ANB-a Bojana Vukčevića koji je prvobitno, ,,po kazni“ raspoređen u Rožajama. Kasnije je Vukčević, po nalogu novoimenovanog načelnika Nikole Lauševića, priznao direktno Vukšiću da je u dva navrata, kao načelnik ANB CB Podgorica, tajno snimao kancelariju glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, radi donošenja odluke o najboljem mjestu za postavljanje uređaja za tajno slušanje i snimanje razgovora u kancelariji.

– Umjesto da disciplinski odgovara, Vukčević je nagrađen novim rukovodećim radnim mjestom u ANB CB Podgorica. Interesantan je podatak da je braću Vukčević Bojana i Momčila zaposlio bivši direktor Agencije Duško Marković, kojem je Bojan u početku bio lični vozač. Prethodno su obojica bili zaposleni kao magacioneri u jednoj privatnoj kompaniji – tvrdi naš sagovornik, objavili smo ranije.

Laušević je, pisala je Pobjeda, bio glavni za „lomljenje svjedoka“ u Agenciji.

ANB I BIA – JEDNA FAMILIJA

Pobjeda je već pisala da je Laušević, uz saradnju Vučine Živkovića i Miodraga Mija Jovovića bio, ispred ANB-a, jedan od koordinatora akcije ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija na Cetinju 5. septembra, a naši izvori kažu da je bio zadužen za koordinaciju sa BIA.

Laušević je, uz Bobana Stanovića koji je prevashodno zadužen za kontakte sa BIA, postao jedan od glavnih oslonaca Dejana Vukšića.

Tako je Vukšić uspio, uz dovođenje manjeg broja ljudi i korišćenje ,,preletača“ da preuzme kontrolu na Agencijom za nacionalnu bezbjednost.

A onda i da je ,,preda u šake“ – Bezbjednosno informativne agencije Srbije.

Pobjeda je, na osnovu više diplomatskih izvora iz Beograda, pisala o redovnoj, gotovo svakodnevnoj, komunikaciji koju je Dejan Vukšić uspostavio sa Markom Parezanovićem, načelnikom Uprave za bezbjednost BIA i osobom od najvećeg povjerenja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Na terenu, u Crnoj Gori, prema navodima naših izvora, za koordinaciju je zadužen Mićo Rogović, ministar savjetnik u Ambasadi Republike Srbije u Podgorici.

Zauzvrat, BIA je direktno Vučiću i uskom krugu njegovih saradnika dostavljala transkripte prisluškivanih razgovora pojedinih target-osoba u Crnoj Gori, od političara, pojedinih crnogorskih građanskih aktivista do novinara…

Uz politiku Vlade Crne Gore i Krivokapićevu vezanost za Crkvu Srbije, djelovalo je da je ANB uspješno ,,prevedena na srpsku stranu“. Izgledalo je da je posao nove vlasti završen, makar što se ANB-a tiče…

PROMJENA IGRE

No, promjenama na političkoj sceni, klatno je sada krenulo na drugu stranu. Nakon što je pismeno zatraženo izglasavanje nepovjerenja, unutar parlamentarne većine došlo je do raskola, a u državnoj upravi mnogi sada strahuju da će doći do promjena ,,po dubini“, kada se formira nova vlada.

U bezbjednosnom sektoru je već nastala panika i mnogi pokušavaju da sakriju tragove. Zato su se neki izdvojili iz grupe i počeli da ,,kopaju“ kako bi se prestrojili na vrijeme, baš kao što su to radili nakon 30. avgusta 2020.

Sada se Dejanu Vukšiću dešava sve ono što se događalo prethodnoj garnituri u ANB-u: oni koji su mu iskazivali lojalnost, koji su bili glavni kada su se raskrinkavala ,,nepočinstva“ prethodnika, počeli su da ponovo provjeravaju da li postoje stare veze i poznanstva i da se kandiduju za – opstanak u službi.

Preletači iz krila stare u zagrljaj nove vlasti, sada se ponovo spremaju za prelet – na stranu novog pobjednika, ko god to bio.

Vukšić krio informaciju o  pripremi napada na poslanika, policiji je proslijedio tek nakon jednog telefonskog razgovora

Operativci ANB-a juče su došli do podatka da su pojedini članovi srpskih navijačkih grupa iz Crne Gore planirali da fizički napadnu i razlupaju privatni automobil jedne osobe iz opozicionih klupa u parlamentu, inače veoma popularne unutar suverenističkog bloka partija.

Iako je informacija bila iz vjerodostojnog izvora, o čemu su bili obaviješteni i direktor ANB-a Dejan Vukšić i načelnik Nikola Laušević, prema izvorima Pobjede iz Agencije, oni taj podatak nijesu proslijedili Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Tek kada je informaciju želio da provjeri jedan opozicioni lider, Vukšić je potvrdio da je tačna – i tek tada podatke ANB-a proslijedio je Upravi policije. Zbog čega se kasnilo i zašto o postojanju opasnosti ta osoba iz crnogorskog parlamenta nije odmah obaviještena, da bi se hitro napravila i procjena njene bezbjednosti – Pobjeda nije uspjela da sazna.

Na pozive upućene vrhu Uprave policije nije bilo odgovora, premda ključni odgovor bi morao da pruži lično direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić.

Javnost bi morala da zna zašto je Vukšić ćutao. Kako kažu izvori Pobjede iz ANB, kada se pravdao tom opozicionaru rekao je ,,da će da se raspita“, iako je već imao informaciju o pripremi vandalskog napada. Dužan je i da odgovori zbog čega je podatke crnogorskoj policiji proslijedio tek nakon tog telefonskog razgovora u popodnevnim satima.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]