Prema kulturnoj baštini obavezuju nas brojna materijalna i nematerijalna kulturna dobra

0

sa otvaranja izložbe

Nematerijalno kulturno dobro je ljudsko umijeće, izražaj, vještina ili izvođenje kao i predmet, rukotvorina, instrument ili prostor povezan sa tim, koje zajednice, grupe ili pojedinci prepoznaju kao dio svoje kulturne baštine.

Integrisanje zaštite nematerijalnog kulturnog nasljeđa u održivo razvojne planove, zakone i programe na svim nivoima, jačanju institucionalnih okvira za pomoć u zaštiti nematerijalnog kulturnog nasljeđa i poboljšanju monitoringa u implementaciji Konvencije ujedno su i pokretačka snaga mnogih elemenata odnosno lokalnih zajednica, grupa ili pojedinaca u obezbjeđivanju transmisije i prepoznatljivosti tradicije od značaja, kazala je Danijela Đukić, etnološkinja- antorpološkinja u OJU “Muzeji” Kotor na otvaranju dokumentarne izložbe pod nazivom “Nematerijalna kulturna dobra Crne Gore”.

Ovom izložbom postavljenoj u kotorskoj Galeriji solidarnosti, je započela međunarodna konferencija “Nematerijalna kulturna baština Boke Kotorske” koja se održava u organizaciji Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor, a uz podršku Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine Opštine Kotor i Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Otvarajući izložbu  Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu, u ime Ministarstva kulture Crne Gore, između sotalog je poručio da nas “prema kulturnoj baštini obavezuju brojna materijalna i nematerijalna kulturna dobra koja se nalaze na teritoriji Crne Gore, a koja ukazuju na bogatu istoriju i tradiciju, kao i na djelovanje različitih kultura koje su na ovom prostoru ostavile neizbrisiv trag.

Viševjekovna kulturna prožimanja učinila su da Crna Gora izgradi osobenu tradiciju njegovanja i poštovanja različitosti koja je, bez obzira na brojne izazove i burnu prošlost, prepoznata kao tradicija multikulturalnog i multikonfesionalnog sklada, rekao je on.

Dajković je takođe podsjetio da je Bokeljska mornarica prvo nematerijalno kulturno dobro Crne Gore kandidovano za upis na reprezentativnu listu UNESCO-a.

Autori izložbe koja se organizuje povodom  deset godina od ratifikovanja Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine su Anastazija Miranović, Branko Banović, Mileva Pejaković-Vujošević, Tanja Vujović, Tanja Rajković i Danijela Đukić.

VD direktorice Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor, Slađana MIjanović je kazala da smo iz tame vjekova do danas čuvali i sačuvali i kulturu i tradiciju i identitet ovdašnjih ljudi, vrlo delikatne osobenosti ovdašnjeg svijeta koji je živio u kulturnoj, nacionalnoj i vjerskoj raznolikosti, i dugoj i istrajnoj tradiciji održavanja autentične kulturne baštine.

“Kao što se Kotorani i Kotoranke ponose Bokeljskom mornaricom čije trajanje, kako se vjeruje, seže do 9. vijeka, kao što poštuju drevnu Fašinadu iz 15. i Gađanje kokota iz 17. vijeka, kao što stari karneval i Bokeljsku noć doživljavaju dijelom ne samo gradskih već i ličnih i porodičnih priča, tako je na našoj struci i opštinskoj i državnoj administraciji da učine sve kako bi nematerijalnu kulturnu baštinu zaštitili i sačuvali kao kucajuće srce ovog kraja”, rekla je Mijanovićeva.

Tradicionalnom “Šjorom Marom” muzičku notu ovoj večeri je dala ženska klapa “Bisernice Boke”, a program je vodila Biserka Milić.

Nizom predavanja i stručnih radova eminentnih stručnjaka sa prostora bivše Jugoslavije, 6. i 7. decembra nastavlja se Međunarodna multidisciplinarna naučna konferencija „Nematerijalna kulturna baština Boke Kotorske: stanje, izazovi, potencijali”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]