Krivokapić: Brisel jasan – usvajanjem tužilačkih zakona prešli bismo crvenu liniju

1
Zdravko Krivokapić
Stav svih u Vladi je da su izmjene zakona o tužilaštvu su neophodne, ali naša obaveza prilikom donošenja sistemskih zakona koji se tiču vladavine prava je da budu konsultovani naši partneri. A to znači da treba imati širu raspravu, uključiti eksperte EK i uvažavati mišljenje Venecijanske komisije, saopštio je danas predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

On je, u vanrednom obraćanju, istakao da je opredjeljenje Vlade vladavina prava i poštovanje svih međunarodnih sporazuma.

“To znači da ako Crna Gora treba da bude sljedeća članica EU, moramo poštovati sporazume koje smo potpisali. Da li su ovi zakoni potrebni?! Da li su ove promjene neophodne?! Odgovor svih u Vladi je vrlo jasan: Da! Razlozi za takav odgovor leže u činjenici da svi građani Crne Gore, odnosno većina građana Crne Gore misli da je Tužilaštvo neefikasno i da bi trebalo da radi kvalitetnije”, naveo je predsjednik Vlade.

Kako je dodao, prva premisa koja građanina interesuje jeste rezultat rada.

“Vi znate da su mnogobrojne afere koje se tiču Tužilaštva takvog karaktera da bi svaki građanin donio odluku: Da li je bilo političke korupcije u aferi „Snimak“? Da li je bilo političke korupcije u okviru afere jedno radno mjesto – četiri glasa? Da li je afera „Abu Dabi fonda“ toliko teška da se ne može sagledati i racionalno procesuirati? Da li je afera koju je pokrenuo ANB, a tiče se nestanka odgovarajuće dokumentacije, toliko teška za dokaz, ako znate da dokumentacije nema? Onda znate da je to neko uradio, pa je zadatak Tužilaštva da vrlo brzo to procesuira. Mi ovih dana imamo „curenje informacija“ koje je direktno vezano ili za Tužilaštvo, ili za Specijalno policijsko odjeljenje. Ako je to tako, onda je naš odgovor: Da”, poručio je Krivokapić.

Ali, kako je rekao, uvijek postoji to „ali“ na koje moramo da se osvrnemo.

“Naša obaveza prilikom donošenja sistemskih zakona koji se tiču vladavine prava, na osnovu privremenih mjerila 3, je da budu konsultovani naši partneri. A to znači da treba imati širu raspravu, uključiti eksperte EK i uvažavati mišljenje Venecijanske komisije. To je naša obaveza”, naglasio je.

Ovoga puta, kazao je, predlagač zakona je Skupština i oni smo od Skupštine 5. februara dobili te zakone o kojima su dali mišljenje.

“To znači da nismo imali dovoljno vremena niti mogućnosti da sve naše partnere na pravi način informišemo o potrebama i načinu donošenja ovih zakona. Niko ne spori kakav je karakter ovih zakona. Svi spore samo proceduru i način donošenja ovih zakona”, ukazao je Krivokapić.

Svjesni su, dodao je, da postoji Ustavna obaveza (mogućnost) da jedan poslanik može predložiti zakon.

“Ali zakoni ovoga karaktera moraju da uvažavaju mišljenja drugih, pa tek onda da budu usvojeni. Sve drugo je pogrešan put! Mi ne želimo da idemo pogrešnim putem. Zato je naša obaveza da ukažemo da Skupština mora da vodi računa da prilikom donošenja ovih zakona da uključi sve zainteresovane strane”, pojasnio je premijer.

Tako, naveo je, ovoga puta nije bilo.

“Mi se zalažemo za evropske vrijednosti i standarde i ako to tako prihvatimo, onda ćemo biti vrlo brzo na pragu Evropske unije! A ako se toga odreknemo, a vrlo nam jasno partneri kažu da bi ovakvim usvajanjem zakona prešli crvenu liniju, to znači da u dosadašnjim izvještajima koji su bili takvog karaktera da je uvijek ključna riječ bila „zastoj“, ovoga puta bi ta riječ bila „nazadovanje“. To „nazadovanje“ ne bi omogućilo da u brzom vremenskom periodu odradimo sve aktivnosti koje smo zamislili, i način podrške bi bio drugačiji. Naravno, svi želimo da što prije Tužilaštvo radi punim kapacitetima, ali najbolje je na kraju da vam kažem ono što poručuje naša narodna poslovica: Preko preče, naokolo bliže“, zaključio je premijer.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].