Preminula glumica Dragica Tomas

5

Crnogorska glumica Dragica Tomas preminula je u Podgorici u 79. godini.

Tomas je s uspjehom tumačila brojne likove iz crnogorske, južnoslovenske i svjetske dramske literature koje su joj donijele najveća nacionalna i ondašnja jugoslovenska priznanja i veoma pozitivne ocjene pozorišnih kritičara.

Smatraju je jednom od najzaslužnijih dramskih umjetnica u poslijeratnom crnogorskom teatru.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja među kojima su dvije nagrade “Sterijinog pozorja”, od kojih je jedna za životno djelo, “Trinaestojulska” nagrada, nagrada grada Kotora, nagrada za životno djelo Udruženja dramskih umjetnika Crne Gore, kao i skorašnje priznanje Zaslužni kulturni stvaralac kojim je odlikovana od države Crne Gore.

Komemoracija povodom smrti Tomas, biće održana u ponedjeljak 4. maja u Crnogorskom narodnom pozorištu, u 12 sati.

5 KOMENTARI

  1. Sto je ovo udarilo u dobre ljude umjetnike u ove nekoliko mjeseci …Pokoj dusi dragoj i nezaboravnoj Tomasici prijatelji i komsije sa Tabacine

  2. Ona je najviše uspjehe postigla vjerno tumačeći likove iz crnogorske dramaturgije, karaktere naših crnogorskih majki, naših sestara, supruga, i ti likovi su najčešće prelazili u simbole istrajnosti, trpljenja, humanosti i patnje – univerzalnoga značenja…takva je i sama bila. Opraštam se od ove velike Crnogorke rodom iz Peći i supruge našega glumca Petra Tomasa. Duboko se klanjam sjenima ove dive crnogorskog glumišta.

  3. Veliki gubitak za crnogorsku kulturnu scenu. Velika umetnica, i veliku zaljubljenik u nas i njen grad, uz svoga supruga je bila odista odana Kotoranka !!! Likove koje je tumacila pamticemo uvjek. Neka joj je vjecna slava i hvala za sve sto je radila u zivotu i za nasu Crnu Goru ,Ide tamo medju dobre ljude…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]