Preminuo Jovan Jovica Martinović

9
Jovan Jovica Martinović

U Kotoru je u 88. godini preminuo Jovan Jovica Josifov Martinović, istaknuti naučni, kulturni i javni radnik, koji se posebno istakao velikim doprinosom u obnovi zmljotresom porušenog Kotora.
Diplomirao je arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1960. godine. Magistrirao je na Katedri za klasičnu arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu 1967. godine sa temom „Crnogorsko primorje u antičko doba“.
Kotor, grad koje je volio i kome se davao u potpunosti, poznavao je do u detalje. Izučavao je grad mistike svakodnevno, još od 1960. kada je postavljen za kustosa Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru,  a 10 godina kasnije i za direktora ove značajne kulturne ustanove.
Martinović je u oktobru 1980. godine imenovan za direktora novoformiranog Opštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kotoru. Penzionisan je u zvanju savjetnika konzervatora 2001. godine.

Bogat je stvaralački opus Jovana Martinovića.

Tokom rada u Pomorskom muzeju objavio je veći broj članaka, rasprava i knjiga sa područja arheologije, istorije pomorstva, istorije srednjeg vijeka i muzeologije, pretežno u časopisu „Godišnjak Pomorskog muzeja u Kotoru“ i u drugim stručnim publikacijama.

Još kao student učestvovao je u nizu terenskih arheoloških istraživanja sjeverne i srednje Dalmacije. Poslije diplomiranja aktivno se uključio u rad ekipe Arheološkog instituta SANU iz Beograda u rekognosciranju lokaliteta na Crnogorskom primorju tokom 1964 – 1972.godine.

Tokom rada u Pomorskom muzeju sarađivao je sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture sa Cetinja na terenu Crnogorskog primorja, zatim u zaštitnim iskopavanjima u Budvi, na Carinama i na mozaicima u Risnu, te u pećini Spila iznad Perasta.

Prelaskom na čelo Opštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture organizovao je i koordinirao rad brojnih faktora koji su učestvovali u obnovi i revitalizaciji spomenika kulture oštećenih u katastrofalnom zemljotresu 1979. godine, kako na području Kotora pod zaštitom UNESCO, tako i u ostalim oblastima Opštine. Isto tako je paralelno sa sanacionim radovima preduzimao ili organizovao obavezna arheološka istraživanja unutar i oko tih spomenika, pa je tako učestvovao u istraživanju helenističko-rimske nekropole u Budvi. Posebno su bila značajna njegova otkrića starohrišćanske bazilike ispod crkve Sv. Marije »od rijeke« u Kotoru, kao i nalaz temelja preromaničke crkvice – martirija pored katedrale Sv. Tripuna u Kotoru. Bio je zvanični rukovodilac istraživanja eneolitskog i bronzanodobnog tumula Velika Gruda u Grbaljskom polju, sa nalazima

evropskog značaja. Takođe je učestvovao u izvođenju arheološkog projekta »Risan, prestonica kraljice Teute« u organizaciji Regionalnog zavoda iz Kotora i Arheološkog instituta Univerziteta u Varšavi.

Bio je član uprave Arheološkog društva Jugoslavije, Muzejskog društva Crne Gore, Jugoslovenskog komiteta sa ICOM, Jugoslovenske komisije za saradnju sa UNESCO, Društva za proučavanje i unapređenje pomorstva Jugoslavije, zatim predsjednik Opštinske SIZ kulture Kotora, zamjenik predsjednika i predsjednik Republičke SIZ kulture Crne Gore. Bio je član Odbora za arheologiju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i član uprave Društva arheologa Crne Gore.

Od stranih jezika govorio je, čito i pisao italijanski, francuski, engleski i ruski. Služi se španskim i njemačkim, a čitao je i prevodi sa latinskog i grčkog jezika.

Volio je reći za sebe da je kotorski oriđinal.
Družio se i sa šušterima barkariolima, muzikantima, maškarama. Bio je Kapo krnevala, čime se posebno ponosio, smatrajući njegovanje tracionalnih vrijednosti posebnim zadatkom.

9 KOMENTARI

  1. U VII razredu osnovne škole “Njegoš”, Jovica nam je predavao “Turizam”.Bilo je to 70-tih godina prošlog vijeka, kada smo svi učili bar osnovne stvari o kulturno-istorijskom blagu Kotora i Crne Gore. To znanje i uspomene na divnog čovjeka široke kulture ostaju, a Jovica neka počiva u miru. Poštovanje, profesore!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].