Prethodna vlast u Kotoru od februara nije obezbijedila neophodne uslove za sanaciju zimskog bazena

3
radovi na bazenu u Škaljarima

Rekonstrukcija Bazena u Kotoru proteklih sedmica otežana je zbog brojnih propusta u projektnoj dokumentaciji i činjenice da Opština Kotor još od februara ove godine nije obezbijedila neophodne uslove za izvođenje radova, koji su bili u njenoj nadležnosti.

Uprava javnih radova obratila se Opštini Kotor 22. februara, u samom početku radova, sa zahtjevom da odredi lokaciju za deponovanje građevinskog šuta, u skladu sa ekološkim standardima. Iz gradske uprave je početkom aprila odgovoreno da nijesu u mogućnosti da obezbijede lokaciju, tako da to pitanje nije riješeno ni do danas. Kao rezultat takvog stanja, došlo je do nagomilavanja šuta na gradilištu, zbog čega izvođač, kompanija “Neimar Inženjering”, nije imao mogućnost da intenzivira iskope i rušenje postojećih asfaltnih površina, radi proširenja dijela objekta u prizemlju. Kako se dodatno ne bi ugrožavala dinamika radova, Uprava javnih radova je bila prinuđena da sprovede postupak javne nabavke, tokom kojeg su obezbijeđena dodatna sredstva za odvoženje otpada na deponiju na Cetinju.

Kao što je Uprava javnih radova i ranije informisala javnost, u toku prvih mjeseci rekonstrukcije pokazalo se da projektna dokumentacija, koju je prije nekoliko godina naručila i potpisala Opština Kotor, ima više tehničkih nedostataka, zbog čega je u pojedinim segmentima bila neophodna izmjena prvobitnih projektnih rješenja, u cilju obezbjeđenja kvaliteta radova i poštovanja građevinskih normi.

Primjer za to je izgradnja dodatnih i pregradnih zidova, za koje je bilo potrebno izmijeniti prvobitne projektne varijante i obezbijediti adekvatan stepen građevinske bezbjednosti, imajući u vidu da je riječ o seizmički aktivnom području.

Iako je projektom bilo predviđeno zadržavanje postojećih oluka na krovu, pokazalo se da njihov kvalitet i presjek nije zadovoljavajući i da se moraju ugraditi novi, u cilju potpune funkcionalnosti sistema za odliv atmosferskih voda.

Tokom radova utvrđeno je da je dimnjak bazena u značajnoj mjeri oštećen i da je za stavljanje u funkciju neophodna njegova reparacija i sanacija, koji projektom nijesu bili planirani.

Projektnom dokumentacijom i predmjerom radova definisano je rušenje cementnih košuljica bazena debljine pet centimetara, ali je nakon uklanjanja podnih obloga utvrđeno da je ta debljina veća.

Pored teškoća sa deponovanjem otpada i nedostacima u projektnoj dokumentaciji, ispostavilo se da je dio opreme u lošem stanju zbog neadekvatnog korišćenja i održavanja. Tako nije bilo moguće zadržati jedan od kotlova, iako je to bilo predviđeno projektom, već da je neophodna njegova sanacija i reparacija.

Uprava javnih radova je od početka druge faze rekonstrukcije uradila sve što je u okviru naših mogućnosti i ovlašćenja da građani Kotora do kraja ove godine dobiju savremen, funkcionalan sportski objekat. Činjenica je da je izvođač radova, iz već navedenih razloga, bio spriječen da dio radova realizuje u ugovorenom roku, ali ipak očekujemo da se to neće drastično odraziti na dinamiku i da će građevinski radovi biti završeno krajem godine.

U cilju prevazilaženja svih navedenih teškoća, u skladu sa zakonskim propisima, kod Ministarstva finansija smo inicirali pregovarački postupak za dodatnih 160 hiljada eura za pokrivanje svih naknadnih i nepredviđenih radova. Nakon dobijanja saglasnosti Ministarstva, stvoreni su uslovi za pokretanje postupka javnih nabavki, za koji očekujemo da bude kompletiran u narednih nekoliko dana. Time će se i formalno stvoriti uslovi za intenziviranje aktivnosti na gradilištu i privođenje kraju svih preostalih radova, kaže se u informaciji Direkcije javnih radova dostavljenoj Skala radiju.

3 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]