Preventivni rad u cilju smanjenja malignih bolesti kod žena

1
sa otvaranja radionice

U svijetu svake godine više od 12,7 miliona ljudi dobije dijagnozu raka, a 7,6 miliona umre od nekog oblika ove bolesti.

Najčešće maligne bolesti  kod muškaraca su karcinomi debelog crijeva i prostate, a kod žena karcinom dojke i grlića materice.

Dobre vijesti su da se 30 do 40 % slučajeva obolijevanja od raka može spriječiti, a jedna trećina slučajeva se može i izliječiti ukoliko se dijagnostifikuje u ranoj fazi bolesti i liječenje započne na vrijeme, kazao je dr Igor Kumburović, direktor kotorskog Doma zdravlja u ime domaćina radionice pod nazivom “Nemoj da zakasniš”, koja je jutros, u prisustvu velikog broja zainteresovanih žena Kotora, Tivta i Risna održana u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Upravo zato, poručio je dr Kumburović, prioritetni zadatak Doma zdravlja Kotor je preventivni rad  sa ciljem smanjenja oboljenja i umiranja od hroničnih nezaraznih bolesti.

U kotorskom Domu zdravlja od prvog februara prošle godine počeo je da se, u okviru nacionalnog programa, sprovodi skrining program prevencije karcinoma grlića materice. Nabavljena je potrebna oprema i završena doedukacija ginekologa za spovođenje kolposkopije.

Dom zdravlja je iz spostvenih sredstava u potpunostu adaptirao i opremio prostor organizacione cjeline izabranih doktora za žene i na taj način obezbijedio uslove za edekvatno pružanje zdravstvenih usluga svim ženama sa ovog područja, podsjetio je dr Kumburović.

Takođe su skriningom za rano otkrivanje raka dojke obuhvaćene žene starosti od 50 do 69 godina.

Pozdravljajući ovaj skup, ne skrivajući zadovoljstvo zbog  izuzethne posjećenosti ove radionice, i interesovanja žena, Rosa Popović, izvršna direktorica Udruženja zaposlenih žena “Žena danas” je kazala da je ova radionica u Kotoru 20. po redu koje su održane širom Crne Gore, a od toga su dvije humanitarne.

Prema posljednjim podacima, kazala je Popovićeva, u CG se godišnje otkrije preko 300 slučajeva ove opake bolesti, a više od 80 umre.

Upozoravajuće cifre koje opominju pa je stoga prevencija, prije svega, prvi korak u sprečavanju ovih bolesti.

dr Nebojša Joksimović, specijalista ginekologije i akušerstva

O karcinomu glića materice, kako se otkriva, kako liječi, šta učiniti da bolest ne dođe i kako sprovoditi prevenciju zanimljivo i uz pozitivna iskustva iz bogate prakse govorio je dr Nebojša Joksimović, specijalista ginekologije i akušerstva u KCCG.

Najbitniji su redovni ginekološki pregledi bez straha i zaštita od infekcija.

Dr Jokmanović je žene upoznao sa riziko faktorima i potencirao skrining programe kojima se treba odazivati.

On je konstatovao da se pacijentkinje češće javljaju  na preventivne preglede nego što je to bilo ranije.

Životno, jednostvnim riječima i zanimljivim primjerima iz svoje bogate prakse, pitko predavanje na temu upoznavanje sa karcinomom dojke je održala prim. dr Nada Cicmil-Sarić, onkološkinja u Klinici za onkologiju KCCG.

Prevencija je i po njenim riječima broj jedan u sprječavanju ove bolesti koju možemo prepoznati i pravilnim samopregledima.

Rak dojki je najčešće maligno oboljenje žena i jedno od najčešćih malignih bolesti uopšte.

Ukoliko se na vrijeme prepozna i liječi, izlječivost je u ranom stadijumu izuzetno visoka i prelazi čak 90%, kazala je dr Cicmil.

prim. dr Nada Cicmil-Sarić, onkološkinja

Ona je govorila o štetnosti silikona i plastičnih, estetskih operacija.

O prevenciji i pregledima kao i registru bolesti grlića materice u kotorskom Domu zdravlja prisutne je obavijestila na kraju radionice dr Marija Petričević.

Žene koje su učestvovale radionici imale su mogućnost besplatnog ginekološkog i onkološkog pregleda  kao i uzimanje PAPA testa.

Uz pitanja i retroaktivnu kominikaciju sa ljekarima, čuo se i prijedlog da sljedeća radionica bude posvećena priči o štetnosti silikona i osjetljivim estetskim operacijama grudi, budući da za ovu radionicu nije vladalo interesovanje djevojaka i mladih žena.

Da je bila tema ugradnja silikona i te vrste estetike, bile bi tijesne i dvije sale, čulo se na radionici kojoj je prisustvovala i Nada Kovačević menadžerka za medije, novinarka dnevnog lista Pobjeda.

1 KOMENTAR

  1. Doktor NEBOJSA JOKMANOVIC BROJ 1 u Crnoj Gori, prije svega je dobar covjek, strucnjak kakvog nema cijela Evropa, i naravno uz sve to ide iskustvo. Njegov sam pacijent, Boze samo nam ga pozivi jos 100.godina da zivi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.