Prezentacija nacrta Izvještaja o regulatornom okviru i postojećoj praksi u Crnoj Gori za korišćenje plastičnih kesa

0

 

Na sastanku Savjetodavnog tijela projekta “UNEP MARINE LITTER” koji sprovodi Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, a finansira se iz sredstava Programa za zaštitu životne sredine Ujedinjenih Nacija (United Nations Environment), predstavljen je Nacrt Izvještaja o regulatornom okviru i postojećoj praksi u Crnoj Gori za korišćenje plastičnih kesa za čiju izradu je angažovana ekonomista Maša Tomković, spoljnji ekspert u ovoj oblasti.

Pored predstavnika Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom prezentaciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, te predstavnici opštinskih Sekretarijata koji se bave poslovima zaštite životne sredine iz Herceg Novog, Tivta, Kotora i Budve, kao i predstavnici komunalnih preduzeća iz Herceg Novog, Tivta i Budve.

Ovim Izvještajem su obuhvaćeni i analizirani svi postojeći zakonski propisi iz oblasti upravljanja otpadom u Crnoj Gori, kao i dat pregled zakonskog okvira u zemljama Evropske Unije i Mediterana, te upoređivanjem sa međunarodnim okvirom, u Izvještaju je ukazano na nedostatke u domaćim propisima i date su preporuke za njihovu dopunu i unapređenje kako bi se i kod nas uspostavio efikasan sistem upravljanja ovom vrstom otpada.

Takođe, u okviru Izvještaja analizirane su najbolje prakse drugih zemalja koje uvođenjem  naplate plastičnih kesa, ali i popularizacijom korišćenja alternativnih, papirnih ili platnenih kesa uspješno upravljaju ovim problemom. Izvještaj takođe daje preporuke za primjenu nekih od mehanizama i u Crnoj Gori, prvenstveno na dobrovoljnoj osnovi, a sve u cilju smanjenja korišćenja plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu.

Imajući u vidu da je ovo prvi Izvještaj u Crnoj Gori koji se bavi problematikom plastičnih kesa kao otpadom koji ima značajan uticaj na životnu sredinu kopna i mora od izuzetnog značaja je bila diskusija na ovom sastanku u okviru koje su prisutni učesnici imali priliku da prenesu svoja iskustva, te iznesu svoja mišljenja, predloge i sugestije za unapređenje ovog dokumenta. Budući da otpad u moru, a posebno plastični otpad, predstavlja sve izraženiji problem, na sastnku je istaknuta važnost svih projekata koji doprinose prikupljanju relevantnih informacija i mjerodavnih podataka u cilju uspostavljanju efikasnijeg upravljanja otpadom koji na plaže dolazi iz mora i rijeka.

Finalna verzija ovog Izvještaja, koja će biti dostupna relevantnim insitutucijama u Crnog Gori, ali i svoj zainteresovanoj javnosti se očekuje početkom 2019. Godine, kaže se u saopštenju Morskog dobra, dostavljenom Skala radiju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]