Prezentacija projekta “Virtuelni Kotor XIX vijeka”

26

Povodom Dana opštine Kotor u petak 20. novembra u 10 sati je prijem učenika i studenata kod gradonačelnika u sali Opštine Kotor.

U 11 sati biće organizovana prezentacija projekta “Virtuelni Kotor XIX vijeka“ u prostorijama Državnog arhiva na trgu sv. Tripuna.

Ovaj projekat je primjer primjene inovacije i savremenih tehnologija u oblasti turizma, ali i način za očuvanje kulturnih i istorijskih vrijednosti grada, modernim metodama.

Virtuelni Kotor predstavlja 3D model Kotora iz XIX vijeka, kroz koji se korisnik “kreće“ pomoću specijalnog uređaja za virtuelnu stvarnost, Oculus Rift-a.

Pomoću njega, stvara se doživljaj realnog prolaska kroz grad iz nekog drugog vremena, uz mogućnost razgledanja okoline za 360°.

Na prezentaciji, posjetioci će biti u prilici da se upoznaju sa procesom razvoja projekta, njegovim potencijalima u budućnosti, ali i da osjete doživljaj Virtuelnog Kotora iz XIX vijeka i “putovanja kroz vrijeme“.

Virtuelni Kotor je prvi projekat proširene stvarnosti i primjene inovacija u turizmu, start up preduzeća Montenegro Guide d.o.o.

U podne u Risnu počinje svečana proslava podvodom Dana Osnovne škole „Veljko Drobnjaković“ i Mjesne zajednice Risan u sali škole.

26 KOMENTARI

 1. Ovaj diretur Keković bi mogo pustit Kotor da se ritorna u 19 vijek, a on lijepo u svoj Nikšić sa svom gardom u ovi 21 da ostane i svima bi bilo bolje, svako bi bio u svom ambijentu

 2. NOSTRO, PA OVO JE CRNA GORA. RIJETKO KOJI DIREKTOR IŠTA ČINI, PA NI TAJ KEKOVIĆ SIGURNO.
  VIDIŠ DA JE KOTORANIN ZAVRŠIO RABOTU KOTORA IZ 19 STOLJEĆA, A NE NIKŠIĆANIN

  • ojhaaaaaaaa !!!!!!! Pa valjda smo izbrisali te kotorane !!!!!!!!!!
   Nama majka moja sa Golije, a tata tu sa Žanjevog dola, svi dođosmo da budete lješi i bolji ! Ojhaaaaaaaa
   kakvi NOSTRO, VOSTRO, TONI, MONI

   • Lipe moje, ako ste lipe kano vaša imena, dajte još neki senj kako da vas pripoznam. Jeste li prezimenom na Vul..,Lj…., Per…….ić ako van je pape ŽanjevDo
    Gorin od puste žeje da vas vidim, upoznam, odvedem prid oltar, dogovorite se koja će, lipo osjećam da ne bi moga od lipote izabrat koju bi, pa da nam dica budu krasotice kako same zborite, da vam je to zadaća, pa da balamo Ojha

 3. Izvinite,dal neko zna za ovu kuća na pjantaren pored velikog slova “Ku…” sa jednim prozorom i velikim vratima- ala “diskać sekondo Porto”-konstruktivno “virtualna konjušnica”-koja će možda doživljeti prenamjene,sa kojom će i “Vardar” postati-prodavnica “šmrkajućih peciva…”?

   • Đole kućo-oli si zabrinut za svoju “osobenu egzistenciju”-okolo naokolo ovega “sekondo Porta”? Važno u svemu ti je, dragi Đole-da imaš nos-izduvnu cevčicu-jer ostalo daju-uteruju ti gratis…kana-bis?

 4. valjda je sutra dan oslobodjenja Grada, nego da radnici ne trose subotu uludo kad su se danas vec ritornali u 19 vijek, a to je bilo prije oslobodjenja, pa more bit da su umorni od tolike trke unazad

 5. a sto je to prosirena stvarnost ? zna li skalaradio da mi odgovori ili nezna?
  i ja bi da putujem kroz vrijeme.Dje to ima? Danu recite !!!!!

  • ….sa osnovnom risanskom školom,sa kojom imjau veze-preko kraljice Teute-koja je svoje osnovno obrazovanje stijecala upravo u čuvenoj risanskoj osnovnoj školi. Dakle u Risnu, u kojem su,od svih gradova svijeta jednio u njemu propali Jevreski trgovci…? Stoga je pravo da se od njega krene u virtuelnost-oliti u zamajavanje…u vremenu i prostoru?

 6. A ko je rabotao ovo? Neko iz PG ili Nikšiča?
  Preduzeće MN Guide ?
  Blago nama, ako Kotor rabotaju van Kotora, a biće da su ti veri………..čim su anonimusi……..

  • marta, da te divertim, nisu PG i NK nego neki mladi Lukovic sa Mula sto je likovnu akademiju zavrsio, on je rabotao

   • Toni, misliš da pituraje po kompjuteru i crta kuće iz 19 vijeka, kotoranke sa širokim kotulama i kapelinima, a ti virtuelan tuda se provukuješ i takneš po koju kao da nećeš, da probaš kako su trzale ženske prije 150 god.
    Ka pane noć onda serenada ispod zatvorenog škura, samo ne znam što bi pojao ? Kad bi to moglo, bilo bi dobro, onda su nešto i parićavale, a danas
    DONESI KOM

    • što ste se prepali da vas ne povede u 19 vijek ako pogledate u to?
     Evo ti na radioKotor piše ,,rad tripa vukovića iz Kotora”
     Koji vam je k…….one?

     • Direktor je onda Kekovic. A to su iz Niksica da ja znam. Ko sto nam je i sve iz Niksica.Jos da katedralu prebacimo u Nk ili Pg i sve smo sredili.

  • Mozda i jesu niksicani… Kad nista ne umijete sami napravit’ 😛
   No, nisu, bez mozda bacaju porijeklo odnekud odozgo.

   • što ste se prepali da vas ne povede u 19 vijek ako pogledate u to?
    Evo ti na radioKotor piše ,,rad tripa vukovića iz Kotora”
    Koji vam je k…….one? NIJE Nk Rade

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]