Knjiga “Priče sa Prčanja” Željka Brguljana biće predstavljena na Prčanju u četvrtak

1

Knjiga “Priče sa Prčanja” autora Željka Brguljana biće predstavljena u četvrtak, 26. avgusta 2021. godine na Prčanju, klaustar samostana sv. Nikole u 20 sati.

Knjigu će predstaviti Dubravka Jovanović, novinarka i  pjesnikinja, Marija Mihaliček, predsjednica Ogranka MH u Boki kotorskoj i Jasmina Bajo, bibliotekarska savjetnica.

U muzičkom dijelu nastupiće Anja Radonjić, gitara, studentica Istituto Musicale Luigi Boccherini, Lucca

Priče sa Prčanja je naslov  knjige sjećanja na Prčanj iz vremena autorovog djetinjstva i. Uposljednjem trenutku  uhvaćena i zabilježena nestajuća autentičnost duha i atmosfere ovog bokeljskog mjesta, sa nekada većinskim stanovnicima hrvatske nacionalnosti.  Taj niz autentičnih priča  gdje su akteri  ličnosti iz starosjedilačkih porodica, obojena specifičnim mentaliteskim osobinama i  sa dobronamjernim humorom je dato kao istinito preživljeno iskustvo njenog autora  koji najbolje poznaje i oslikava sredinu iz koje je ponikao i kojoj se stalno vraća u svojim knjigama, slikama, pjesmama… Knjiga odiše patinom odlazećeg vremena, sa prigodnim porodičnim fotografijama  i vizurama Prčanja iz druge polovine XX vijeka. Nadahnuti tekst predgovora je iz pera pok. Tonka Maroevića. Izdavač je  Ogranak Matice Hrvatske u Boki kotorskoj, a suizdavač autor. Knjiga je džepnog formata, na 200 strana, bogato ilustrirana starim fotografijama Prčanja i  njegovih stanovnika. Izgled je osmislio grafički dizajner iz Zagreba Mario Aničić, a tiskao  Gud-co Perast.

Ogranak Matice hrvatske u Boki kotorskoj je dobitnik srebrne povelje MH iz Zagreba ,  za 2020. za knjigu Priče sa Prčanja ,  u konkurenciji 150 naslova koliko je publikovano u prošloj godini

Željko Brguljan (Kotor, 1962.), istraživač, publicist i slikar, diplomirao je 1989. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, gdje živi i radi kao srednjoškolski profesor.Autor je i sljedećih zdanja: Potreti bokeljskih jedrenjaka, Zagreb, 2006.; Crkva Rođenja Blažene Djevice Marije u Prčanju , Prčanj – Zagreb, 2008.; Melita Bošnjak (u suautorstvu s T. Maroevićem), Zagreb, 2010.; Pomorstvo Boke kotorske na slikama Bazija Ivankovića, Kotor – Zagreb, 2011.; Na granici mora i neba – Zbirka maritimnog slikarstva iz župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Prčanju, Prčanj, Perast – Zagreb, 2015.; Bokeljske teme, Zagreb, 2018. Zbirka moderne i suvremene umjetnosti svetišta Gospe d Škrpjela na otoku pred Perastom,Biblioteka Gospa d Škrpjela 2019.;Stručni je suradnik na izdanjima: Vjekoslav Parać (likovna monografija, autor I. Zidić), Zagreb, 2011.; Boka kotorska – od kampanela do kampanela (autor S. Prosperov Novak), Zagreb, 2011., Viktor Vida, sabrana djela I-II (priređivač B. Donat), Zagreb, 2012. i drugimSvoj doprinos djelovanju zajednice Bokelja u Zagrebu, okupljenih u bratovštini Bokeljska mornarica 809, osim kao član, dao je i kao autor ili koautor niza izložbenih i izdavačkih projekata. Doprinos prezentaciji bogate kulturno-povijesne baštine Boke kotorske dao je i kao koautor brojnih izložbi: Boka kotorska u hrvatskom slikarstvu 1998.;Bokeljska mornarica i njeni kapetani 2006.;Slikarsko djelo B. Ivankovića , 2007.;Iz povijesti Boke kotorske – Kravata u Bokelja 2009.; 2010 Zavjetni darovi bokeljskih pomoraca, 2014.

 

 

 

Kotor, 20.8.2021.                                                 Ogranak MH u Boki kot

1 KOMENTAR

  1. Veče za pamćenje..ovu knjigu bi svako trebalo da pročita jedno svedočanstvo o pasalim urama i o običnim malim velikim ljudima. Pozdrav za velikog gospodina Brguljana

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.