Prihod veliki, a ulaganja u kotorske bedeme minimalna

0
sve brojniji turisti donose sve više novca

Kotorska tvrđava San Đovani sa bedemima dugim oko 4 km poseban je kuriozitet i prva adresa za brojne goste koji dolaze u drevni Kotor.

Do njih se stiže sa dva otvorena ulaza iz starog grada, na kojima su naplatni punktovi.

Ulaznica je osam eura.

Ništa čudno ako se zna da se prelijepe dubrovačke zidine obilaze po cijeni od 20 eura, a kotorski bedemi su znatno atraktivniji.

Sa male i velike tvrđave puca jedinstven pogled na kotorski zaliv i jezgro starog grada, njegove krovove i zvionike. Objektivi telefona i kamera sve  brojnijih turista, koje prvi đir ovim gradom sa kruzera vodi na tvrđavu, bilježe prizore od kojih zastaje dah. Tada shvataju zašto su kotorski bedemi uvršete u UNESCO-vu svjetsku vrijednost.

Koliko je prošle godine prihodovano, teško je znati. Nije bilo izvještaja jer nije zasijedala ni Skupština kotorske opštine. Ono što se zna da je planom bilo predviđeno preko 900.000 eura. Mnogi kažu da je značajno premašen, ali…

Dugo nije bilo naplatnih rampi pa niko nikome nije polagao račune. Novac su kupio u sakete i brojao u neku od stranačkih prostorija. Potom je, nakon više primjedbi i više od godine prikazivanja prihoda od oka, neko odlučio da se tome, koliko toliko, stane na kraj. Postavljene su naplatne rampe, a kasnije i kamere.

Početkom aprila ove godine počela je prodaja ulaznica za obilazak kotorskih bedema. Tada su nas slušaoci obavijestili da na jednom od dva punkta ne radi naplatna rampa, ona koja broji putnike prilikom ulaza, a da ni na jednom pultu nema nadzornih kamera. Zbog toga su moguće, kazao nam je jedan od njih, prodaje mimo kontrole, a to znači da se samo za jedan dan može skupiti više stotina eura koje se ne moraju nikome prijavljivati.

neko je ukrao nadzorne kamere

Pitali smo tada vd direktora Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Rata Brajkovića o čemu se radi i da li je tačno da kamere na naplatnim rampama ne rade, ali da u funkciji nije jedna od dvije rampa. On je odgovorio da je tačno jer je neko ukrao kamere i njih tamo ni fizički nema. Već je, kako je kazao, obezbijeđen majstor koji će postaviti nove kamere i popraviti naplatni punkt. Inače, po njegovim riječima, ulaznice su u sistemu pdv-a i sve ide preko kompjutera. Da li su kamere vraćene nije nam poznato, ali je Brajković kazao da je tada samo za dva dana prihodovano 8.800 € od ulaznica. A nije bilo kamera niti jedne naplatne rampe.

To dovoljno govori o zaradi koju ostvaruju bedemi. Za mjesec je to više od 100 hiljada eura čistog novca. A u pitanju je april. Kako će tek biti kada se sezona zahukta.

Ko kontroliše rad na naplatnim rampama i da li se on obavlja redovno i u skladu sa zakonom, nije nam poznato. Nije mali broj onih koji tvrde da je prihod dijeli po onoj narodnoj „pola zeću, pola preduzeću“. Da li je to tako, treba da utvrde nadležne inspekcijske službe, ali je sigurno da se one ne oglašavaju, pa se otuda stvara prostor za brojne špekulacije.

O bedemima vlast ne razmišlja. Osim kozmetike, ne ulaže se ništa. Turisti su prepušteni sami sebi. Na svakom koraku smeće a o nedostatku poljskih toaleta da i ne govorimo. Nijesu obezbijeđeni ni spasioci, pa kada se nešto dogodi, u pomoć se zovu pripadnici kotorske Službe zaštite i spašavanja. Nema kioska koji nudi osvježenje niti uređenog mjesta za odmor turista. Valjda se računa da im je dovoljna ljepota koju upijaju i koja ih omami. Istina je da se oni ne bune niti iznose bilo kakve primjedbe. Njima je lijepo. Ali red i način, kako narod kaže, mora da se zna.

smeće na šetnici put San Đovanija

Krajem aprila poginuo je poljki turista kad je, u kasnim noćnim satima, pao sa visine od 15 m u provaliju. On je, kako se pretpostavlja, sa prijateljem obilazio tvrđanu San Đovani i u mraku nije vidio provaliju. Ono što mi znamo je da niko od nadležnih do danas nije postavio zaštitnu ogradu kako se više ovakve tragedije ne bi dešavale.

Na pitanje zašto se vrata na ulaznim rampama ne zatvaraju u određenu uru, nema odgovora.

Valjda je ovako lakše. Samo da ne bude kasno.

poljski državljanin poginuo prilikom pada sa bedema u provaliju

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.