Prijava poreza na nepokretnosti, obaveza koja se mora poštovati

0

Biljana Peranović

Biljana Peranović

Sekretarijat za lokalne prihode, budžet i finansije opštine Kotor je podsjetio poreske obveznike – pravna lica, da su obavezni da do danas podnesu poresku prijavu za porez na nepokretnosti.

Uz prijavu je neophodno dostaviti i bilans stanja i bilans uspjeha pripremljen u skladu sa zakonom kojim je uređeno računovodstvo.

U prošloj godini 365 pravnih lica je podnijelo prijavu, a u ovoj godini, do danas, prijavu za porez na nepokretnost su podnjela svega 202 lica, saopštila je za Skala radio Biljana Peranović, sekretarka opštinskog Sekretarijata.

Sankcije koje slijede za nepodnošenje poreske prijave u roku su zabrana raspolaganja sredstvima na žiro računu, pa Peranovićeva urgira na sva pravna lica da podnesu prijavu u roku i da svoje obaveze izvrše po zakonu.

Podatak da oko 30 odsto pravnih lica nije podnijelo poresku prijavu nadležnom opštinskom sekretarijatu, govori da disciplina nije na nivou.

Međutim, kod pravnih lica je lako naplatiti obavezu i sankcionisati, jednostavno blokadom žiro računa, ukoliko se ne poštuje zakon.

U Kotoru je problem velikog broja pravnih lica koja su u stečaju i kod kojih je veoma teško utvrditi i naplatiti poresku obavezu, a ima i onih koji ne vode knjigovodstvo na pravi način i po zakonu, pa se u tim slučajevima preduzimaju razne mjere inspekcijskog nadzora, angažovanjem vještaka itd, kazala je Peranovićeva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]