Prijedlog Liberala da posjeta tvrđavi San Đovani iznosi četiri eura

14
kotorski bedemi

Vido Drašković

Vido Drašković

Pred odbornicima kotorskog parlamenta u četvrtak 26. februara je Nacrt Odluke o naknadi koja se plaća pri obilasku tvrđave San Đovani.

Cijena ulaznice za posjetu tvrđavi sa prvobitnih dva, pa prošlogodišnjih tri, na osnovu prijedloga kotorske Liberalne partije ove godine bi iznosila 4 eura.

Zašto poskupljenje i u kakvom su stanju bedemi, što se novo nudi, pitali smo Vida Draškovića, predsjenika opštinskog odbora LP i odbornika u lokalnom parlamentu.

Liberali su na ovu ideju došli zbog nove raspodjele prihoda od izletničke takse koji se do sada dijelio na način da je 70% pripadalo lokalnoj Turističkoj organizaciji, a 30% Nacionalnoj TO.

Novim zakonom o turističkim organizacijama, kazao je Drašković, došlo je do izmjene i sada 60% prihoda pripada lokalnoj TO, a 40% Nacionalnoj turističkoj organizaciji.

Takođe je kotorska Turistička organizacija izgubila i taksu preseljenjem kotorskog “Jugopetrola” u Podgoricu pa su sredstva za realizaciju programa TO Kotor ovim značajno umanjena.

Zato bi se morao smanjiti zacrtani program ili obezbijediti nova sredstva koja bi padala na teret građana, mišljenja je Drašković.

Na naše pitanje u kakvom su stanju bedemi i staze do vrha tvrđave, Drašković je odgovorio da je stanje zadovoljavajuće i da su obezbijeđene staze.

Dosadašnji podaci govore da oko 70 do 80 hiljada turista obiđu tvrđavu, to znači da im cijena nije presudna već interesovanje i doživljaj panorame grada sa bedema, istakao je Drašković.

On je podsjetio da je postavljen panoramski dvogled na tvrđavi.

Ostaje pitanje da li  je to dovoljno i da li su se stekli svi uslovi za povećanje tarife.

Direkcija za izgradnju i uređenje Kotora svake godine prije početka turističke sezone istina, krpi dotrajalu stazu do vrha tvrđave i obezbjeđuje pojedine riskantne djelove zaštitom, ali je ukupno loše stanje, a posebno su ruinirane skale do male i velike tvrđave.

Posljednju riječ o predloženom poskupljenju tarife za posjetu tvrđavi daće odbornici SO Kotor.

14 KOMENTARI

 1. ne moze se podizati cijena a smanjivati ponuda… treba da postave portabl toalete, da odnesu bar na dva punkta (Gospa od drvlja i San Giovani) automate za osvjezenje (sokovi , voda) sa kantama zaodpake i td. pa ti dalekozori nisu skupi na drugim tvrdjavama ih ima na desetine i ubiraju euro po euro i t d,,

 2. Ajte liberali, pasajte se nas, nije vase da brinete o Kotoru i Boki. Imate Cetinje i Lovcen, pa brinite tamo njima.

 3. Poštivano pučanstvo komunitade Kotorske,u vremenu kad sve turističke destinacije organizovanim djelovanjem i propagandom,privlače turističku klijentelu,jedinim pravim potezom ,,smanjenjem cijena”…ovi se dosjetiše…primiše jedno 20 tak novijeh đevojaka od ovizijeh opcinskijeh meštara (bljuvača iza šponde)…te morau sad proširit prostor,i dobit ni anke zgradu ka ovizi iz porta…mogu i zajedno p.a.
  E a onda,malo ljudi šetau,po bijelome svijetu…ni anke da su ministri,oliti ministrice…sve u parove…propagandno turistički se malo udružuju…ugh…te tu potrošiše ovizijeh pineza,te su svijeh nas..l sad oce da malo podignu cijene…brao i trebau…dajte im i onako su po opstine njihovi funkcioneri…jedan te šeta bizina svaki dan u podne u gace od tri kvarta i ima onu kapunjeru kod Zdk-a…ona jedna što jeniko nezna jedno vec deset godina,sto sefuje,dje se ništa ne vidi i ne čuje…A biser im je ovizi potprsjednik…stručnjak za komunalno stambenosmecarskokulturnohigijensku oblast…itd…ispade im ovi Mirza najbolji da ga nisu poduvatili pod svoje oni mali od onoga medonosca i ovizi glavni od sale….ee…borati….lijepe moje makice…male

 4. Znaci 40 % nase zarade saljemo za izgradju Podgorice, prelijepo. Mislim da je doslo vrijeme da progalsimo barem autonomiju na podrucju Boke

 5. A ja prijedlažem da se prijedlog ove mijkro-partijice ne prijehvati. Bože mi oprosti, stiječe se utijesak da ne znadiju šta će od dosijade, pa im svakijakvije ludojrije padijaju
  na pamijet. Još sajmo da Puri uspije pojći za rukom da skijne Crkvijenu zastijavu sa
  Sv.Nikole…!
  Ja prijedlažem – 5 (pet) evrića.

  • Altair, evo popadasmo odje u Dobrotu svi od smijeha od ove tvoje predstave sa jotovima. Ako ovako nastavis leb ces uzet Peleu. Nego da pokusam opet, ajde Altairu sveznajuci kao Medojevic uzdravlje Wikipedie, reci svoje ime i prezime i partiju kojoj pripadas, da te za spas Kotora biramo na sljedece izbore.
   ALTAIR FOR PRESIDENT

 6. 4 eura za sta?! sta to nasi bedemi turistima nude sem prekrasnog pogleda na zaliv?!gospodu ako hocete da prodate proizvod po dobroj cijeni taj proizvod mora da ima i odredjeni kvalitet,u ovom slucaju mi nas proizvod prodajemo samo zahvaljujuci staroj slavi u ovom slucaju treba se zahvalit Austrougarima sto uopste imamo bedeme jer je gospodine Draskovicu nasa “sposobna” vlast u kojoj vi ucestvujete za zadnjih 25 godina ulozila je samo u rasvjetu da bedemi ne bi bili u mrklom mraku,i u par znakova koji govore o nekim bitnim mjestima i u taj cuveni panoramski dvogled,premalo po mom misljenju da bi se nekom naplatilo 4 eura za to “iskustvo” koje ce dozivjeti penjanjem na kotorske bedeme,samo cu spomenut primjer dubrovackih bedema kao primjera kojim smo mi morali odavno da krenemo no i dalje tapkamo u mjestu.

 7. ja predlažem da PRIJEDLOG bude odbijen i da prvo SRIJEDE pristup San Giovani-u
  Je’l sam dobro reka’ po crnogorski, jerbo sam bokeški zaboravio ?

 8. Na osnovu uvida u cijene posjeta kotorskoj tvrđavi, zaključio sam da nije zadovoljavajući tempo rasta na godišnjem nivou.Mišljenja sam da bi taj tempo trebalo ubrzati da bi se došlo do idealne cijene od 100 E po osobi, a grupe bi dobijale popust od 5 %. Od zarade bi mogli da se sagrade ljepši i stariji prilazni putevi sa dvije asfaltne trake a zašto ne i sama tvrđava!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]