Prilikom otvaranja Kulturnog centra u Pekingu Srbija ponovo poseže za kulturnim nasljeđem Crne Gore

3

Nastupom guslara prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije “Ivo Andrić” u Pekingu, koji je bio obučen u crnogorsku narodnu nošnju, kao u krajnje eksplicitnom identitetskom obilježju, organizatori ovog nastupa posegnuli su u konkretno kulturno nasljeđe Crne Gore, predstavljajući ga kao svoje.

Činjenica da je pjevanje uz gusle dio kulturnog nasljeđa više balkanskih naroda, obavezuje, u najmanju ruku, na obazriviju prezentaciju ovog nematerijalnog dostignuća, od one prezentacije koju smo mogli vidjeti prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije “Ivo Andrić” u Pekingu.

To što je pjevanje uz gusle za sada upisano na Reprezentativnu listu nameterijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, kao dio kulturnog nasljeđa Srbije, podrazumijeva da Srbija prilikom prezentacije ovog nasljeđa tretira sopstvenu guslarsku tradiciju i sve ono što uz nju ide, kao što su nošnja, simbolička značenja i izvornost i autentičnost tekstova guslarskih pjesama.

Poštujući činjenicu da pjevanje uz gusle pripada i kulturnom nasljeđu Srbije, što je uostalom potvrđeno upisom na UNESCO listu, smatramo da se prilikom prezentacije i promocije ovog nematrijalnog dostignuća ne bi smjelo referisati na one njegove sadržaje i elemente koji pripadaju drugim narodima, odnosno kulturnom nasljedju druge države. Vodjena takvim pristupom, Crna Gora će i ubuduće prezentirati pjevanje uz gusle, kao dio sopstvenog kulturnog nasledja, sto će se posebno odnositi na period nakon što kandidatura Crne Gore, Albanije, Hrvatske i BIH, bude prihvaćena od strane UNESCO-a, stoji u reagovanju Ministarstva culture Crne Gore dostavljenog Skala radiju.

3 KOMENTARI

 1. Ilustrativan primjer kako se nastoji namjerno iskriviti istina. Uz ovaj tekst postavlja se fotka sa artefaktima iz neke “Crnogorske kuće”. Naivčina će pomisliti da su ovo Srbi postavili u Srpskoj kući u Kini.

 2. E, angažovani tekstopišče, da si za vrijeme
  blagorodne loze Petrovića nekome Crnogorcu
  na Njegušima, ili bilo đe po Katunskoj
  nahiji, reka’: “Ti nijesi Srbin” – ne bi se
  glave nanosio, ako ne bi “povrnuo riječ”.
  Crnogorci su uvijek bili srpsko pleme sa
  geografskom odrednicom porijekla.
  Nije jasno đe ste uzeli ovu fotografiju kojom
  ilustrujete tekst?
  Onomad je Gospodar otvorio “Crnogorsku kuću”
  negdje u Patagoniji ili Paragvaju. Bilo bi zanimljivo
  znati da li je u toj “kući” prikazana nošnja
  Bokeljske mornarice? To bi tek bio falsifikat etno-istorije,
  jer Boka do 1918. (koje se vi i zvanično odričete)
  nikad nije bila dio dio Crne Gore.

  • …Da,da..a okle bi i..”bio-dio”-a Nemanjići stigli skraja …u 12 stoljeću-kontajući od 1189 godine…u Dukljanski grad Kotor-i jedinoga pošteđeli /tader/..od razaranja-za raziku od drugije Dukljanskije gradova..do temelja porušenih..!!! E bo? Vazda neko za nekoga laže-usput mrzi do nivoa iznad PATOLOGIJE…?! Ja,ja,na nečiju žalost-za većinu SREĆA..Duklja nije ..”dio civiliizacije sa mora”-nego ovije SA BRDA GORE-ČIJI JE I LOVĆEN NAŠ OLTAR SVETI..SA TEMEJIMA U SVETO CRNOGORSKO-DUKLJANSKO MORE..a more i obratno…DUKLJANSKO-CRNOGORSKO..e drugačije nemere pa da si PITA…!!!!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]