Prim. dr Ivan Ilić: Najbolje rješenje je izgradnja nove bolnice u Kotoru

10
Opšta bolnica Kotor

prim. dr Ivan Ilić

Opšta bolnica u Kotoru ima bogatu i plodnu tradiciju.

Prvi sačuvani pisani dokument o ljekarima u Kotoru potiče iz 1326. godine.

U srednjevjekovnog Kotoru je tada ordinirao doktor Filip iz Ferma.

Osvrćući se na značaj i tradiciju koju baštini Opšta bolnica, prim dr Ivan Ilić, direktor ove medicinske ustanove je kazao da je značajno sve što je do sada urađeno na modernizaciji i unapređenju zdravstvenih usluga u kotorskoj Opštoj bolnici ali je daleko od onoga što je potrebno.

Osnivač bolnice u Kotoru je država i ona treba da bude glavni investitor pa menadžment Opšte bolnice u Kotoru očekuje krupne iskorake, kazao je on, gostujući u emisiji Skala radija “U Žiži“.

“Ako smo turizam proglasili za stratešku privrednu granu Crne Gore, a Opšta bolnica u Kotoru se nalazi u centru turistuičke regije, onda i infrastrukturno bolnica mora da zadovolji uslove savremene turističke privrede”, kazao je Ilić.

“Na žalost, izostaje više puta obećan susret resornog ministra i direkrtora Fonda za zdravstveno osiguranje koji treba da obiđu kotorsku bolnicu i ustanove strategiju razvoja, jasan je njen direktor. Do tog susreta još nije došlo”, naveo je on.

Dr Ilić vjeruje da će se on uskoro i realizovati. Na tome insistira, smatrajući da je to važan uslov daljeg rada i razvoja ove ustanove.

Kotorska Opšta bolnica ima problema sa kapacitetom, a posebno sa smještajem operacionih blokova, intenzivne njege.

Da bi kotorska bolnica zadovoljila potrebe savremenog zdravstva, za njenu rekonstrukciju bilo bi potrebno 5 do 6 miliona eura.

Još bolje, kaže dr Ilić, dugoročno rješenje bi bila izgradnja nove bolnice u okolini Industrijske zone, koja bi objedinila tri postojeće bolnice u opštini Kotor i to risansku, Psihijatrijsku i Opštu bolnicu.

Ova investicija bi koštala oko 25 do 35 miliona eura.

U tom slučaju bi, kao mogući izvor prihoda, trebalo na pravi način utvrditi vrijednost postojećeg zemljišta, tj. placeva na kojima se sada nalaze pomenute medicinske ustanove u našoj opštini.

Prema mišljenju Ilića, Opšta bolnica treba da bude tzv. Sigurna bolnica, što znači da u svakom trenutku 24 sata u njoj budu oni sadržaji koji obezbjeđuju neophodnu urgentnu zdravstvenu pomoć, prisustvo anesteziologa, kardiologa interniste  ginekologa, hirurga.

Dr Ilić takođe ističe želju da kotorska bolnica dobije magnetnu rezonancu, jer najmanje 3 do 4 hiljade pacijenata sa područja Boke odlazi u Klinički centar Crne Gore na snimanje.

Kotorska bolnica je posljednja u Crnoj Gori, 2015 godine dobila skener.

Tokom prošle godine u ovoj bolnici je liječeno oko 7.000 bolničkih pacijenata, a ambulantno oko 53.000.

Rentgen dijagnostiku je uradilo oko 29 hiljada pacijenata, a labaratorskih usluga je napravljeno oko 250.000.

Kotorska hirurgija je ponosna sa laparaskopiju, jer su hirurgijske metode postale rutinske i laparaskopske operacije žučne kese su postale zlatni standard.

Jedini u Crnoj Gori radimo laparaskopsku operaciju tumora debelog crijeva kao i operacije trbušnih kila, s pravom se pohvalio primarijus dr Ilić.

Prošle godine smo u Beogradu prikazali metodu operacije trbušne kile kod stome, kada se mora izvesti crijevo na trbušni zid i jedina takva operacija na ovom  prostoru Balkana je do sada urađena u Kotoru, s ponosom je kazao dr Ilić.

Takođe se radi i dosta laparaskopskih ginekoloških operacija, dijaliza se rutinski radi za  pacijente Kotora i Tivta.

“Zamrle su na žalost procedure iz oblasti otorinolaringologije. Za očne bolesti postoji samo ambulanta, a u okviru rekonstrukcije hitnog prijemnog bloka radi se još jedna operaciona sala. Patologija je još jedna oblast koju kotorska bolnica nema, a prioritetna je. Za patologiju je ponovo raspisana specijalizacija jer su dva školovana kadra na žalost ostala da rade u drugim bolnicama”, podsjetio je Ilić.

10 KOMENTARI

 1. Divan čovjek…jedan pravi profesionalac sa visokim standardima znanja…sreća je imati takvog stručnjaka u našoj bolnici…mogao je da napusti Crnu Goru,Kotor i da bude desetostruko bolje plaćen,ali ostao je tu u svom kraju,beskrajno tradicionalistički predan i posvećen…Doktore svaku ti sreću i da nam još dugo budeš vodeća ruka hirurgije…iskreni prijatelj…

 2. podrška dr Iliću, i iskreno ga molim da se makne iz SDPa zarad grada, profesije i sopstvenog integriteta

  • Sto je ovaj Gurdic ubijedjen da ima pravi stav! Sto zboris da ti savijetujes vrhunskog lijecnika oce li biti u partiju i u koju. Sto se ti pacas tu jadan?

   • Dati ovaj GURDIC misli da je pametniji od dotura pa da ga nauci. Ajde moj GURDIC zabavi se cim drugim i ostavi se lude rabote.

     • Fali im petlja jer ih manjinski vrte nesposobne i bezuticajne. Za…li su stvari na startu pa sad kocenje i pustanje da ih madam URA jase. Gledaj ti da se ugradis dje osijetis da mozes kao sto sigurno i jesi tako grlat pozicionaru, a uskoro opozicijo suplja!

 3. Kotorska bolnica ne samo što ima dugu tradiciju, već se kvalitetom medicinskog osoblja potvrđuje među vodećima. Na žalost, ona je danas, 39 godina nakon zemljotresa, ostala bez dijela prostora, a njoj gravitira više od 87 000 stalnih stanovnika i dvostruko više turista. Pa, zar i dalje ne shvatamo ozbiljnost problema i obavezu prema njemu ?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].