Primijećeni lovci u Rezervatu prirode Solila u Tivtu

1

 

Dana 15. 05. 2018. godine Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore obaviješteno je o prisustvu lovaca na području posebnog (specijalnog) rezervata prirode “Tivatska solila”.

Solila su 2008. godine stavljena pod zaštitu radi očuvanja rijetkih, prorijeđenih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, prevashodno ornitofaune i životinjskih vrsta, a shodno režimu zaštite, koji je Zakonom o zaštiti prirode propisan za rezervate prirode strogo je zabranjeno je svako uznemiravanje, hvatanje i ubijanje životinja.

Inače, lov tokom proljećnog i ljetnjeg perioda nije dozvoljen ni na jednu vrstu ptica upravo zbog toga što se u ovom periodu ptice gnijezde, polažu jaja i podižu svoje mladunce, a posebno ističemo činjenicu da se na području ovog specijalnog rezervata prirode, gnijezde se rijetke i ugrožene vrste ptica.

Javno preduzeće će proslediti prijavu za krivolov MUP-u Crne Gore, Centru za bezbjednost opštine Tivat i tražiti da se krivolovci sankcionišu shodno Zakonu koji propisuje kaznene mjere za ovu vrstu nelegalnih aktivnosti.

1 KOMENTAR

  1. Već sam negdje pit’o, al’ ne saznadoh. Piše ovđe: “Inače, lov tokom proljećnog i ljetnjeg perioda nije dozvoljen…” Zašto je uopće dozvoljen?? Da se prorijedi rezervat? Previše je ptica? Zašto, pitam, a odgovora nemam, zašto krivolovci love ptice? Prigaju ih kao piletinu? Drže ih u svojim kempama (krletkama) kao kućne ljubimce? Prepariraju ih i drže ih na policama kao trofeje? Prodaju ih na crnom tržištu? Mrze ptice kao štakore? Nemaju glinene golubove pa vježbaju gađanje na pokretnim ptičjim metama? … Dakle, u proljeće i ljeto nema lova, a u ostalim mjesecima – raspali, brale, iz sve raspoložive artiljerije po pticama!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].