Pripremaju koncesioni akt za Luku Risan

8
risanska luka

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom izmijenilo plan korišćenja novca za tekuću godinu

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom odlučilo je da pripremi koncesioni akt za Luku Risan i taj projekat uvrstilo u izmijenjeni plan korišćenja sredstava za tekuću godinu.

U planu je za dodatnu stavku – izrada koncesionog akta za Luku Risan opredijeljeno 20.000 eura.

Na izmjene plana Vlada je dala saglasnost pred godišnje odmore, a dokument je nedavno objavila.

Izmjenama Zakona o lukama, podsjetimo, koncesija se može dati na rok do 30 godina, osim za koncesiju za pružanje lučkih usluga koja se daje na period do 10 godina. Izuzetno koncesija za pružanje lučkih usluga koja uključuje investicije za njihovo obavljanje se može dati na rok do 30 godina. Trajanje koncesije određuje se u zavisnosti od trajanja koncesije, ekonomskih efekata kojim se koncesijom postižu visine, namjene i dinamike investicija i vremena potrebnog za povraćaj investicije.

Zakonom je tako definisano kada se rok trajanja koncesije može produžiti – odnosno samo za period za koji koncesionar nije mogao koristiti koncesiju usljed više sile.

Rok trajanja koncesije iz stava 1 ovog člana može se produžiti samo za period za koji koncesionar nije mogao koristiti koncesiju usljed više sile.

Podsjetimo da je još 2015. godine javno preduzece pripremilo plan davanja luka na koncesije kojim je obuhvacena i Luka Risan, ali se čekalo donošenje DSL-a (Državna studija lokacije) kojom treba precizirati način organizacije i korišćenja luke u smislu namjene prostora (komercijalni, komunalni vezovi, operativna obala)…

U izmjenama plana korišćenja sredstava JP za upravljanje morskim dobrom se takože navode ne samo povećanja nego i smanjenja budžeta za određene programe pa je u konačnom ukupni prihod javnog preduzeća povećan za pedeset hiljada eura – sa 7,05 na 7,1 milion eura.

Izmjenama plana duplira se iznos za Adu Bojanu.

– Za predsezonsko nasipanje pijeska na plaži Ada Bojana u Ulcinju, koje je bilo planirano na 50.000 eura, na osnovu zaključka Vlade povecava se na sto hiljada eura – navedeno je u ovom dokumentu.

U dokumentu se navodi da je preimenovana sanacija oštećenog obalskog zida na ušću rijeke Škudre u more u opštini Kotor za koji je planirano 50 hiljada eura u izradu projektne dokumentacije i elaborate o uticaju na životnu sredinu i studija za rekonstrukciju obalnog zida ove rijeke za šta je određeno 15 hiljada eura.

M.P.M. Pobjeda

8 KOMENTARI

 1. Šta se čudite? U “Financial timesu” piše da Kina ima pravo na kolateralu prilikom naplate duga za autoput. A dug je veliki 1,3 milijarde dolara, 80 % BDP-a. Autoput je inače promašaj vijeka.Srbija je odustala od gradnje nastavka autoputa do Beograda. Ova otužna država u pokušaju, nema te pare niti se može dodatno zadužiti pa će se pribjeći kolaterali tj. alternativnoj naplati duga putem zaplijene teritorija.
  Sličan scenario je primjnjen u Keniji zaplijenom luke Mombasa.
  I da ne duljim ako kineski oslobodioci mene postave za risanskog guvernera odmah ću zavesti strogi vizni režim sa Kotorom, Podgoricom i Nikšićem.
  Pozdrav iz kineskog Risna.

  • Ko o čemu, Veljko o “golišavim mališanima” iz Risna škrtog!
   Ide li taj gazdarluk od luka i soli ?
   Je li još nešto preteklo, da je cjenje u Gabeli? Ostade ona neonska rugoba sa
   agregatom – je li ?
   Pakuje li se što u Ljekobilje, ima li Majčine “dušice”?
   A kako zamišljaš SAO Risan?
   Naopaka retorika, bit će malo sunce
   po šufitu đirava, navuci škure .

  • Grujo, umjesto kritike napisanoga komentara isti pokušaj oboriti argumentima. Tekst na kojem je baziran komentar nije iz “Pobjede” nego je iz ugledne svjetske novine. Trebaš nam objasniti:
   1. Kakva je genijalnost spojiti autoputem Zvečavu i Manitu rupu? Je li to genijalan ili sulud projekt?
   2. Kako vratiti milijardu i trista miliona kineskoj EXIM banci? Aluminijumom iz KAP-a ili teritorijom?
   3. Zar je čudo da Risan želi novu vlast pogotovo sada kada su se “dželati Risna” opet vratili na kormilo opštine?
   PS. Ova smijenjena vlast je bila loša, ali četnici su bar prokopali neki odvodni kanal pa nas više u zimsko doba ne potapaju bujične vode.

 2. Ako vrh kotorske opstine dozvoli da Risan opet dobije luku i to komercijalnu gdje bi dolazili ponovo trretni brodovi bolje da se vrnu okle su sljegli…. Luka Risan se moze komercijalizovati samo za nauticki turizam…

  • A koji su to sadržaji u risnu? Osim mozaika i renoviranja otela?
   Misliš da će se u Vitoglavu graditi lukobran ili marina ?

   • Risan moze biti tranzitna luka za turiste koji bi isli na Žabljak i pod Ostrog a usput bi vidjeli ruševine gospodara CG i nekadasnje rudnike boksira

 3. Kad ce doci na red nauticki centar ispod bolnice ovo sada, na sto lici obala od Policije do Jugoceanije je pravo ruglo i za Turiste i za nas mijestane.

  • A ko Ti brani, rogo mili, da se kupaš na Puč ili kod “Fjorda”?
   Samo se Ti nešto denjaš, polako, treba
   šut odnijet u Marovinu, a za mandrač
   ću-ćeš-će(mo), jopet – možda sa onoga vilajeta !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]