Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora među primjerima dobre prakse

0

 

U Mostaru je danas održana konferencija “Održivi turizam i kulturna baština”, usmjerena na upravljanje i turizam u mjestima svjetske baštine UNESCO. Konferenciju je otvorila direktorica UNESCO Regionalnog biroa za nauku i kulturu u Evropi, Ana Luiza Thompson Flores i gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić.

U okviru sesije “Primjeri dobre prakse” generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, Milica Nikolić, govorila je o iskustvu Crne Gore u odnosu na Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora i očuvanje statusa na UNESCO listi, dominantno zasnovanih na Akcionom planu za postizanje Odluke Komiteta iz Istanbula.

Na konferenciji su prezentovana iskustva i izazovi upravljanja u doba povećanog turističkog pritiska na cijeli region, koji sa sobom donosi negativne posljedice poput pretjerane urbanizacije, promjena u načinu života lokalnog stanovništva, te uticaja na izuzetne, univerzalne vrijednosti područja.

Na konferenciji su govorili i gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković, predstavnica grada Splita, Jasna Jerkov, predstavnik regije Krita, Dimitros Mikelogianis, te predstavnici UNESCO, Siniša Šešum i Peter Debrine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].