Privatne predškolske ustanove traže hitno razmatranje odluke o zatvaranju

0

Iz Privatnih predškolskih ustanova Crne Gore, su uputili apel na nadležne da ove ustanove, prije svega zbog brojnosti i zbog finansiranja odvoje od državnih i u hitnom roku razmotre odluku o zatvaranju.

Ističu da je u pitanju 30 licenciranih privatnih predškolskih ustanova Crne Gore, koje broje preko 300 zaposlenih i koji su novim mjerama Instituta za javno zdravlje zatvorile svoja vrata u petak 12.marta.

“Moramo da podsjetimo da smo u prošloj godini bili prinuđeni da obustavimo svoju djelatnost na gotovo sedam mjeseci. Time je grubo prekršeno jedno od osnovnih ljudskih prava – PRAVO NA RAD. Za vrijeme dok nismo radili kirije koje većina ustanova plaća su se samo nagomilale, i niko ni u jednom trenutku nije pružio pomoć i nadoknadu nama kao poslodavcima i ljudima koji ovaj posao rade časno i pošteno i do 20 godina, a nemilosrdno zabranjuju rad po principu „snađite se“. Mi više da se „snalazimo“ niti možemo, niti umijemo.

Naglašavaju da je uvijek i u svakom trenutku ispoštovana svaka preporuka Instituta za javno zdravlje u šta se, kako dodaju, uvjerila i nadležna inspekcija koja nas je više puta obišla.

“Broj djece u grupama je mali. Broj zaraženih roditelja, djece, vaspitača je neznatan u većini ustanova za pet mjeseci rada nije zabilježen niti jedan slučaj obolijevanja dok u pojedinim je bilo od jedan do dva slučaja po ustanovi bez stvaranja klastera”

Kako kažu, iznenadila ih je preporuka kojom se ne prati stanje na terenu već se „svrstava u isti koš“ iako su, prema njihovim riječima, različiti po finansiranju i po brojnosti.

“Naglašavamo, da je uvijek zdravlje djece i zaposlenih na prvom mjestu. Psiho socijalni i fizički razvoj djece je ugrožen i time se niko ne bavi. Tražimo i borićemo se da izbjegnemo novu pandemiju u koju nas nemilosrdno guraju, a to je pandemija gladi. Ukoliko se naša vrata ne otvore nakon sedam dana, ili ukoliko se poslodavcima ne pruži pomoć cijeli jedan vaspitno obrazovni sistem koji strategijama predviđa veći obuhvat i za koji su se nekad nadležni zalagali kao i Unicef svojim kampanjama će biti ugašen, a preko 300 ljudi će ostati bez posla”, piše u saopštenju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]