Privremeno sanirana prijeteća stijena, počeli radovi na Južnim gradskim vratima

1
radovi na Gurdiću

Milana Andrić

Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora ovih dana je završila privremenu sanaciju prijeteće stijene iznad Gurdića.

Podsjećamo, više puta je dolazilo do obrušavanja stijenske mase čije se kamenje  stropoštavalo prijeteći prolaznicima i obližnjim objektima posebno zgradi Socijalnog na Gurduću.

Prema riječime Milane Andrić, samostalne savjetnice za zaštićeno područje i kulturna dobra u Direkciji, stijena je obezbijeđena na način da se može prići za dalja istraživanja i izradu projekta kompletne sanacije šetne staze koja vodi dalje prema Njegušima.

“Rizično je bilo uopšte prići ovoj stijeni za statičare prije svega, konstruktivce, istraživače i zaštitare. U podnožju stijene u planu je da se zasade puzavice ili bršljan koji bi brzo prekrio čeličnu žicu, odnosno mrežu. Sa svih strana je ankerisano i provučena sajla kojom je stijena učvršćena”, objašnjava Andrićeva za Skala radio.

“Nakon ovog posla pristupilo se i sanaciji južnih gradskih vrata na Gurdiću gdje je takođe riskantna velika pukotina, posebno sa desne strane. Ona se sada injektira, a osim toga radi se i sanacija komletnog zida i neka vrsta restauracije dijela južnih vrata. Nije samo riječ o konstruktivnom poslu već i estetskom”, ističe Andrićeva.

“Dio iznad vrata pripada šetnici koja vodi od južnih vrata pa sve do ljetnje pozornice. Za sad će se raditi jedan manji dio iznad samih  vrata do stražarske kule koja je uništena i biće kompletno sanirana. Tu se radi ogradni zid, nedostajući dio će se radiće po uzoru na onaj koji je tu nekada postojao. Za ovaj delikatan posao Direkcija ima sve potrebne saglasnosti Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Oni su dali uslove prije izrade projekta, pa povo saglasnost na projektnu dokumentaciju. Rok za završetak ovog posla je 45 dana, ali sve zavisi od vremenskih prilika”, kazala je Andrićeva.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.