Prkačin: SPC čini zlo u Hrvatskoj, Crnoj Gori i okolini, Plenković da se obračuna sa njom kao Zelenski sa RPC!

5

General Ante Prkačin, zastupnik Domovinskog pokreta u Hrvatskom saboru, oštro je kritikovao takozvanu Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) poznatiju kao svetosavska sekta (SS), ističući da je predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković najveći zaštitnik interesa ove organizacije, koja, kako dodaje, čini zlo u Hrvatskoj, ali i u Crnoj Gori i okolini.

Pozvao je hrvatskog premijera da se obračuna sa SPC kao što se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obračunao s Ruskom pravoslavnom crkvom (RPC).

Reagovanje Prkačina došlo je nakon što ga je politički predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac na pres konferenciji SDSS-a napao zbog učestalog prozivanja SPC, pjevanja ‘Jure i Bobana’ i optužio za “širenje govora mržnje”.

”Pupovac je pikzibner! On ima toliko snage, koliko mu da Andrej Plenković, meni nije zanimljiv s tri posto težine. O Srpskoj pravoslavnoj crkvi iznosim samo istinu,” odgovorio je Prkačin Pupovcu, tokom javljanja uživo u program Z1 televizije, u emisiju Bujica i dodao:

“To, što je istina o SPC-u crna, pa čak i puno crnja nego što je ja prikazujem – to je druga stvar!”

General HOS-a je SPC nazvao “najzločinačkijim i prema hrvatskom narodu – najpodmuklijim neprijateljem”.

Na Pupovčevu optužbu da “demonizuje Srpsku pravoslavnu crkvu,” Prkačin je odgovorio:

”Ja ne demonizujem crkvu, već samo pominjem činjenicu da je SPC bez legitimiteta u Republici Hrvatskoj! Ona funkcioniše na temelju jednog skandaloznog i kretenskog ugovora, kakav je potpisao predsjednik Hrvatske vlade”, rekao je Prkačin.

Nakon toga se obrušio na bivšeg SDP-ovog premijera, Ivicu Račana, potpisnika spornog ugovora sa SPC-om, čije je poništenje general zatražio u više navrata: ”Ja ne znam narod koji takve kretene bira na čelo države, kako to rade Hrvati!”

“Ugovor je sklopljen s hrvatske strane na najvišoj državnoj razini, a to je predsjednik Vlade, dok je sa srpsko-pravoslavne strane taj ugovor potpisao izmišljeni predsjednik, nepostojećeg Episkopskog savjeta, nelegalne Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj” tvrdi Prkačin i dodaje:

“Ta crkva nije upisana u evidenciju vjerskih zajednica, jer kada bi to učinila, priznala bi Hrvatsku državu! Tada bi u našoj državi morala imati svoj žiro-račun i svoju blagajnu… U tom bi slučaju hrvatski ministar financija mogao kontrolirati prihode SPC. Kao što progoni hrvatske frizere, vlasnike malih ugostiteljskih objekata i kojekakvih zadruga, tako bi morao kontrolirati i račun SPC, s obzirom na to da oni uzimaju ogroman novac koji dobijaju na ime rente, na ogromnu imovinu Hrvatske države. Tu su imovinu država i pravoslavlje priskrbljivali tijekom stotina godina u Hrvatskoj,” kazao je general uz napomenu:

“SPC u Hrvatsku dolazi tek 1920. godine i svu imovinu koju je hrvatsko pravoslavlje stjecalo prije toga, u vrijeme Habsburške monarhije i hrvatsko-ugarskih kraljeva, sve je to pripalo njima!”

Prkačin ističe da je aktuelni predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković najveći zaštitnik interesa Srpske pravoslavne crkve, koja, kako dodaje, ”čini zlo u Hrvatskoj, ali i u Crnoj Gori i okolini”.

”Kada mu je već stalo do Zelenskog i Ukrajine, kako se Zelenski obračunao s Ruskom pravoslavnom crkvom, obračunaj se ti sa srpskom”, poručio je Prkačin Plenkoviću.

“U pravoslavlju je pravilo da svaka država ima svoju crkvu i svaka crkva ima svoju državu,” objasnio je i upozorio: “Izuzetak su ruska i srpska pravoslavna crkva…”

”Da Plenković zna politiku, on bi shvatio kakvo zlo na Balkanu čini SPC”, nastavio je Prkačin i poručio:

”Da ih je prije dvije (i po) godine načeo u Hrvatskoj, vjerujte mi da izbori ne bi ovako završili u Crnoj Gori, gdje je uništena Vlada i uništava se država, a naš veliki državnik, koji govori da zna vanjsku politiku – nema o tome pojma”, poručio je Prkačin.

Razgovor sa generalom Prkačinom pogledajte od 34. minuta:

aktuelno

5 KOMENTARI

 1. Ateo, to nije Naš general i nije Nam prijatelj,
  dobro vele , to je bivši povampireni buraz,
  sa lošim bamjerama.

 2. Jeretiku, slažem se sa Tebom, ali ujkanNam ne može biti uzor, ni pod razno.
  Pitaj “narod” vjerujući i one glavonje zašto su
  decenijama timarali SPC , ko je Sotoni sve jubio ruku i glasao za ove najnovihe prokletnike ?
  Nisi sam jeretik, a kao takveg ni mene ni Tebe crkve i crkvinjari ne bi trebali previše brinuti, upiri na one koji donose odluke,
  ne trebaju nam ujkani hrvatski , a ti se malo
  opasunlji i obavijesti.
  Pazi da ne nasjedneš na priganice i slave
  kopitara .

 3. Pera ždera ne pdi,
  Protiv Prkačina nije pokrenut niti jedan krivični postupak za zločin na međunarodnim ili državnim Sudovima,branio je svoju zemlju I svoj narod, podržava Crnogorce I Crnu Goru ,građansku državu ne svetosavsku četničku džamahiriju
  Ajde pišat pa ležat

 4. Prkačini su iz Popova Polja, ustaše uII sv.ratu, a i u ovim 90im su se istakli!
  Metodije je bijo u Morinju, a neki su palili škure na Pločama, tokom koprifoga, a i ubacili po koju granatu, po uzrastu su bili
  “mularija”!
  Tako da briga o CG ovakvog elementa nije prijemčljiva , a idu, tamo njemu , na kanabe i nekiji od glavara.
  Kuvar je platijo za kutlaču, da ne plati ko i za šurovanje sa ujkanima?

  • Sto bulaznis Pero! Svaka rijec koju je izgovorio general je istinita. Slicna situacija kao u CG. Ukrali sa nam djedovinu i groblja predaka. Sve te objekte je podigao siromasni crnogorski narod, a zemljiste poklonjeno takodje od crnogoraca. Crkva nikad nije kupovala niti ista davala. Nadam se da ce hrvati vratiti svoju imovinu kao i mi crnogorci. Sikter srpski popovi, vratite se tamo odakle ste dosli. Viva Montenego.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]