Probudio se Hipnos na rimskim mozaicima

3
rimski mozaici u Risnu

Ema Radulović

Kada je otvoren lokalitet Rimskih mozaika u Risnu 2008. godine bilo je 7.000 posjetilaca.

Prošle godine Turistička organizacija Kotor je ostvarila rekordnih 42.000 posjetilaca, što govori samo po sebi, kazala je za Skala radio Emilija Radulović, koordinatorka za kulturne projekte i lokalitete u TO Kotor.

Aktivnosti u minulih deset godina pratio je prije svega jedan planski, strategijski pristup, kao i istraživanje tržišta, obogaćivanje lokaliteta, što je prepoznato pa je ovaj lokalitet prvi u kategoriji turističkih lokaliteta dobio nagradu Wild beauty 2016. godine, kao najboje prezentovani lokalitet u Crnoj Gori, podsjetila je Radulovićeva.

“Turisti sa visokim ocjenama ocjenjuju kako stručno vođenje tako i ponudu lokaliteta, a najbrojniji gosti su Rusi, Britanci, Amerikanci, pa su u skladu sa tim urađene i brošure Risna i Rimske vile na više jezika sa najljepšom mozaičkom predstavom Boga sna Hipnosa. Još uvijek je veća pojedinačna posjeta risanskim mozaicima u odnosu na grupne, 60%  prema 40%. Stoga je obaveza turističkih poslenika da što više animiraju agencije da organizovano dovode grupe u okviru svojih redovnih obilazaka Boke Kotorske. Najvažnije su agencije iz Dubrovnika koje organizuju takve ture”, kazala je Radulovićeva.

Na lokalitetu osim propagandnog materijala, brošura i vodiča su i autentični rukom rađeni suveniri.

Nerijetko se u Rimskoj vili  kao na jedinstvenoj prirodnoj pozornici organizuju kulturni programi poput mini koncerata klasične muzike, književne večeri i tome slično.

“Mozaici su od ove godine bogatiji za još dva, koja su stručno obrađena i vraćena na izvorne podloge. Konzervatorski projekat je počeo prošle godine u oktobru i proizvod je saradnje sa Univerzitetom iz Varšave uz stručnu pomoć Uprave za zaštitu kulturnih dobara područne jedinice Kotor. Ovi mozaici će  biti prezentovani 26. maja na jubilarnu, desetogodišnjicu rada Turističke organizacije”, navela je ona.

Mozaici su za posjetioce otvoreni u sezoni do 20 sati, podsjetila je Radulovićeva.

3 KOMENTARI

  1. Ovo je netačno. Sve na lokalitetu je urađeno mimo stručnog upliva Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Na lokalitetu se prodaju vrlo problematični (neprihvatljivi) suveniri i održavaju manifestacije po izboru g-đe Emilije Radulović i njene sestre (a ne stručnog savjeta kako bi trebalo). Lokalitet je privatizovan i devastiran. Poljaci izlažu i rade što im padne na pamet, kao da su oni gospodari naših lokaliteta (tzv. Varšavski univerzitet tj. privatna firma Novae, preciznije strani državljani ).Ako se Hipnos probudio onda sigurno vrišti od sramote. Toliko. A ovim treba da se bave stručne službe na državnom nivou, jer se radi o lokalitetu od nacionalnog značaja.

  2. …jer se pojavio u Boku Kotorsku-Kotor prije ciglije deset/10/ godina..? Đe nam pasaše vjekovi..igrajući “kola”-prilagođena ukusima vlasnika naših ispraznih glava/VASA VACUA MAXIME SONNAT”)…Ja,ja..?

  3. …ja čitam:” nova vlast u Kotoru-probudila je Risanske rimske mozaike..”…mašala,mašala…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].