Pročistiti našu svijest i zaštititi prstace

0
prstaci

Dr Aleksandar Joksimović

audio: dr Aleksandar Joksimović

Zakonom o morskom ribarstvu i marikulturi prstaci, školjka lithophaga je zabranjena za izlov i konzumiranje radi njenog očuvanja.

Ova vrsta kako joj samo ime kaže jede kamen živi u stijenama i ima jaku kiselinu kojom razara kanale u stijenama.

Da bi se došlo do prstaca treba razbijati stijene pleumaticima, čekićima, nekada davno i eksplozivom.

Za kilogram ove vrste školjke je potrebno razbiti nekoliko kubnih metara stijene, objašnjava za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, šef laboratroje za ribarstvo i ihtiologiju Isntituta za biologiju mora.

Ovim se narušava biodiverzitet čak i geografija naše obale.

U  cilju očuvanja prirodne kamenite obale, koja je posljednjih godina ugrožena masovnim i nesavjesnim sakupljanjem školjki prstaca Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Institutom za biologiju mora iz Kotora, pokreće intenzivniju edukaciju javnosti o značaju zaštite kamenite obale Crnogorskog primorja.

Ovom kamapnjom će se pokušati objasniti i ugostiteljima i turistima da ovaj organizam ne treba da se nađe na trpezama i u meniju restorana, jer je to specifična školjka kojoj treba deset godina da poraste do konzumne veličine.

Joksimović u ime Instituta za biologiju mora i resornog Ministarstva apeluje na našu svijest, koju, kako je kazao, treba ponovo pročistiti, zaštititi prstace i svrstati Crnu Goru i naše primorje u zemlje koje veoma vode računa o svojoj budućnosti i štite svoj biodiverzitet.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]