Produžen rok prijava za izgradnju i upravljanje žičarom od Kotora do Cetinja

4
Ilustracija

Ministarstvo održivog razvoja i turizma produžilo je do 16. oktobra rok za dostavljanje prijava na javni poziv za pretkvalifikaciju za dodjeljivanje koncesije za izgradnju i upravljanje novom žičarom od Kotora do Cetinja.

Javni poziv je raspisan 1. avgusta, a prvobitni rok za dostavljanje prijava bio je 5. septembar.

Projekat žičare će se realizovati po modelu DBFOT – projektuj, izgradi, finansiraj, upravljaj i prenesi.

Iz Ministarstva su podsjetili da su izrađeni studija izvodiljivosti i revidirani idejni projekat, za sve faze osim za mašinske instalacije, stanice žičare i konstrukcije stubova žičare, za koje su urađena idejna rješenja.

Žičara će se prostirati od Opštine Kotor do Prijestonice Cetinje, prelazeći preko Nacionalnog parka Lovćen.

Cjelokupna ruta biće podijeljena u tri dionice, sa četiri stanice – Dub, Kuk, Ivanova Korita i Cetinje.

Ukupna dužina žičare iznosiće oko 15 kilometara.

Koncesija za projekat će biti dodijeljena putem međunarodnog nadmetanja u dvostepenom postupku, u skladu sa crnogorskim Zakonom o koncesijama.

Da bi se kvalifikovali za učešće u drugoj fazi postupka tendera, podnosioci prijave ili konzorcijumi moraju ispuniti određene preduslove među kojima su da njihova prosječna dobit, kapital i prihod za posljednje tri fiskalne godine moraju biti veći od nule, pet miliona eura, odnosno 40 miliona eura.

Podnosilac prijave mora da ima ili da je zaključio predugovor o učešću u realizaciji projekta sa subjektom koje ima iskustvo u izgradnji i opremanju najmanje jednog operativnog sistema žičare, dužine najmanje dva kilometra, koji je izgrađen u posljednjih pet godina.

Podnosilac prijave mora i da ima iskustvo u postupcima koncesije, odnosno javno-privatnog partnerstva, u svojstvu finansijera ili koncesionara, pri čemu troškovi izgradnje infrastrukturnih objekata koji su predmet koncesije iznose najmanje 15 miliona eura u posljednjih pet godina.

Podnosioci prijave koji ispune potrebne uslove i kriterijume za pretkvalifikaciju smatraće se kvalifikovanim za učešće u drugoj fazi tenderskog postupka.

Kvalifikovani ponuđači će biti pozvani da podnesu ponude za projekat i imaće mogućnost otkupa tenderske dokumentacije.

fosmedia

4 KOMENTARI

  1. Ako se ovo odista realizira, biće na jedinstven način povezana jedina 2 grada u Republici.
    Može Titograd graditi stakleno betonske kule do oblaka, nikada neće biti grad.
    Patina se ne može niti kupiti niti umetnuti.

    • Ada čoče nemo tako časti ti. Nije to Titogead no Podgorica, glavni grad. A viđi mu mostove starinske ka u Budimpeštu, a ovizi novi Milenijum ka oni po Ametici. Još sad kad smo u Nato ima da niknu još lješi no Milenijum i stariji.

  2. Predizborna kampanja na Cetinju se zahuktava. Čudan soj ti Cetinjani! Što ih više lažu, oni više vjeruju u predizborne laži koje im serviraju. Biće žičara kao ona tvornica ćikulate, za koju je iz budžeta potrošeno nekoliko stotina hiljada evrova, plaćajući Ukrajince da dođu na Cetinje i lažu po direktivi DrPS-a. To se debelo platilo, samo to je tabu tema. Uz žičaru, aktuelna je i obmana o džadi Cetinje – Čevo – Nikšić.

  3. ..ogleda se na ovaj raspolućeni -KROV…autobus-na poljane Žanjev Dola..?! Dati je to opštinska “principijelna-opozicona koalicija”-kontrafora kod mlina Mrasovića…?Melju li melju…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]