Produžen rok za rezultate istraživanja nafte i gasa, država slabo kontroliše proces

3

Iako je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić u martu ove godine, kada je počelo prvo istražno bušenje italijansko-ruskog konzorcijuma Eni-Novatek u crnogorskom podmorju, tvrdio da “će to trajati četiri do šest mjeseci”, u odgovoru na pitanja CdM-a kada se očekuje završetak ovog posla, u Ministarstvu kapitalnih investicija su naveli da je rok do kraja godine.

“Bušotina je stigla do izolator stijene gdje je spuštena kolona. Vrši se testiranje sigurnosne opreme, kalibracija senzora i nadamo se da ćemo uskoro krenuti sa bušenjem rezervoara. Završetak prvog istražnog bušenja se očekuje do kraja godine”, ističu u MKI.

I dok prva istražna bušotina još nije završena, o drugoj, koja je definisana Obaveznim radnim programom po osnovu Ugovora o koncesiji sa kompanijama Eni i Novatek, za sada nema ni naznaka.

“Datum početka istražnog bušenja na drugoj bušotini zavisi od završetka svih operacija na trenutnoj bušotini te precizan datum još uvijek nije poznat”, naveli su u resornom ministarstvu.

Na pitanje da li se na platformi Topaz Driller nalazi neko od predstavnika države, u ministarstvu su odgovorili da će, čim se započne sa bušenjem rezervoara, ili preciznije, čim započne karotazno snimanje rezervoara koje će precizno pokazati koji fluid se nalazi u bušotini, kao i jezgrovanje, predstavnici Uprave za ugljovodonike biti prisutni na platformi i vršiti stručni nadzor.

“U prethodnom periodu na platformi su boravili predstavnici Uprave za ugljovodonike u smjenama od po 14 dana, a osim toga obavljane su i dnevne posjete. Radi se o inženjeru za naftu i gas i geološkom inženjeru. Napominjemo i da će dva geologa uskoro ući u sedmodnevni karantin i boraviti na platformi tokom operacija elektro-kartože i jezgrovanja”, istakli su u ministarstvu.

Iz odgovora se može zaključiti da ovaj, za državu izuzetno važan proces, koji zahtijeva usko stručan nadzor, prate dva inženjera, a nejasno je da li su, od marta do danas, bili svega 28 dana na platformi.

U Ministarstvu su istakli da država operacije prati preko Uprave za ugljovodonike koja je u posjedu InterAct software-a koji omogućava praćenje u realnom vremenu.

“Takođe, država je uključena i preko radne grupe koje je osnovalo Ministarstvo kapitalnih investicija za koordinaciju i nadzor nad operacijom bušenja i preko radne grupe osnovane od strane Ministarstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma za praćenje zaštite životne sredine na projektu bušenja kao i preko nadležne inspekcije”, naveli su iz tog resora.

Koja je inspekcija nadležna, ima li stručnih kapaciteta za vršenje ovog nadzora, da li je kontolisala bušotinu i kakvi su inspekcijski nalazi, u Ministrastvu nijesu precizirali.

Na pitanje koji je status koncesionog ugovora sa kompanijom Energean i da li se može očekivati bušenje na blokovima 26 i 30 koji su predmet ugovora sa ovom kompanijom, u Ministarstvu kažu da je kompanija Energean dužna da do 15. januara obavijesti Upravu za ugljovodonike o nastavku svojih operacija. Takođe, kompanija ima rok do 15. marta da predstavi Vladi partnera za nastavak operacija, ili u krajnjem slučaju da se obrate Vladi i Skupštini Crne Gore kako bi im odobrili da samostalno započnu projekat bušenja što podrazumijeva da mogu samostalno da snose troškove i rizike.

Miraš Dušević

3 KOMENTARI

 1. A ti Jole otvori rafineriju za preradu sirove nafte.
  Veće sirovine od tebe teško da ima na raspolaganju, jer ti sve smeta !
  To je ipak Crn0gorska nafta.

 2. Jordane, što će tebi nafta u popruge?
  Stojadina crvendaća si ti vozio, “u se, na se
  (usukao se cijeli!) i PODA SE” , a benzin si uzimo na bonove par-nepar.
  Samo BRKO, TI BEZ BRKOVA – vozi!
  BRKO = BaR i KOtor !
  Jesi li tankà iz ratnih rezervi i Vladu ?
  Đe je PLUTO bunkerao ? LINK ?
  Ća se tramakavalo?

 3. !!?”DRŽAVA SLABO KONTROLIŠE-PROCES NAODENJA NAFTE I GAZA-U PODMORJU” !!?

  …BOŽE,BOŽE ĐE BI NAM BIO KRAJ DA SADAŠNJA VLAST-(DOK SE STARA NE ODMORI-RELAKSIRA I VRATI NAZAD NA POSA!? DA OVA RADI KA STARA -(PASANA ZA NAVIJEK)-KONTINUITETA RADI-PO SISTEU:” U SE -NA SE I SAMO ZA SE I SVOJE BLIZNICE-POPRAĆENE “RANKOVOM SIROTINJSKOM PENZIJOM”-MIMO USTAVA I ZAKONA “OGOLJELE ČAPRE GORE CRNJE -U PASANE 3O GODINA-“ROBOVLASNIKA..”SRBOCRNGORACA-SA RATIŠTA KONAVOJSKO DUBROVAČKOG”!!?…

  “ZAR NE BIVŠI PAĆEMICI DOBROVLJCI-P(L)AĆENICI !?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]