Prof. dr Darko Antović: Marija Bernard po mom mišljenju više nije v.d. direktorice kotorskog Kulturnog centra

48
prof. dr Darko Antović, član Savjeta kotorskog KC

Savjet Kulturnog centra “Nikola Đurković“ Kotor, kojim predsjedava penzionisani sportski novinar Dušan Davidović, na današnjoj sjednici većinom glasova nije prihvatio inicijativu prof. dr Darka Antovića, profesora Univerziteta Crne Gore da se izabere vršilac dužnosti ove kulturne ustanove, jer je dosadašnjem istekao mandat.

On je, obrazlažući prijedlog, kazao da po zakonu funkcija vršioca dužnosti direktora može da traje 6 mjeseci, a po Statutu Centra taj rok je 12 mjeseci.

Kako je dosadašnja v.d. direktorice Marija Bernard na tom mjestu više od 17 mjeseci Antović je tražio da se ona razriješi i izabere novi v.d. iz redova kolektiva.

Njegov prijedlog, pored Davidovića nijesu prihvatila ni ostala dva člana Savjeta koje je delegirao SNP.

To su Dragiša Borović, penzionisani nastavnik matematike i Anka Krivokapić, domaćica u penziji.

Za izbor novog v.d. iz kolektiva, pored Antovića izjasnila se Vanja Jovanović, članica Savjeta iz redova zaposlenih u Centru.

Predsjednik Savjeta Davidović dnevnim redom današnje sjednice Savjeta pokušao da predstavi da je u ovoj ustanovi sve kako treba

Predsjednik Savjeta Davidović se na početku sjednice ponašao kao da se u Kulturnom centru ništa ne dešava. Nije ni riječ progovorena o presudi kotorskog Osnovnog suda koji je kazao da Marija Bernard nije ispunjavala uslove za izbor na mjestu direktorice i naložio da se izvrši izbor od kandidata koji uslove ispunjavaju. Ni riječ o činjenici da je sudija kotorskog Osnovnog suda mr Veljko Bulatović upozorio predsjednika Savjeta Kulturnog centra “Nikola Đurković“ Dušana Davidovića da će nakon ročišta spisi predmeta biti dostavljeni Osnovnom državnom tužiocu u Kotoru jer je, po njegovoj ocjeni lažno svjedočio.

Na dnevnom redu današnje sjednice Savjeta bila je Analiza programa za oktobar i plan i program za novembar. Od njega se na samom početku odstupilo, budući da je status Marije Bernard, v.d. direktorice ove ustanove nakon sudskog postupka nepoznat i da je, prije usvajanja dnevnog reda, prof. dr Darko Antović postavio pitanje legitimiteta prisutne vd direktorice Bernard.

Prof. dr Darko Antović tražio da se preispita status Marije Bernard

Na početku sjednice Savjeta prof. dr Darko Antović je postavio pitanje da li Bernardova ima pravo da uopšte prisustvuje današnjoj sjednici Savjeta, i zašto bi prisustvovala kada je o njenom statusu Osnovni sud u Kotoru donio presudu. Antović je za Skala radio ispričao da je Bernard izrazila želju da prisustvuje sjednici, što je podržala većina Savjeta, a da mu je, na njegovo pitanje o njenom legitimitetu, s obzirom na sudski proces koji se vodi, odgovoreno da je proces u toku i da nije donešena pravosnažna presuda.

Presuda Osnovnog suda u Kotoru je donešena, podsjetio je Antović i kazao da bi u tom slučaju Savjet trebao da preuzme ulogu kontrolora, pa čak i rukovođenje, jer je Savjet jedan od upravnih organa Centra. I na ovaj prijedlog  mu je odgovreno da Savjet nema te kompetencije prema Statutu, što po mišljenju Antovića nije tačno.

“Ovo je jedna, po meni, vanredna situacija, zbog koje sam predložio da se danas razriješi pitanje statusa v.d. direktorice, mimo sudskog procesa, zato što je po našem Poslovniku o radu vršilac dužnosti direktora moguć u periodu od šest mjeseci, po našem Statutu godinu, a po zakonu samo šest mjeseci. Svi ti zakonski uslovi su preskočeni, bez obzira što je u rješenju Bernardovoj napisano da joj može v.d. status trajati do izbora, a to može trajati godinama. Stoga sam predložio da se Savjet izjasni o tome da se danas bira novi v.d. direktora Kulturnog centra. Tražio sam da se ta tačka stavi na glasanje i ponovo ostao preglasan sa tri prema dva glasa“, ispričao je Antović.

Na osnovi čega se u Centru odlučuje i vrše plaćanja?

On je takođe podsjetio da se već pola godine obraća svim organima Centra zahtijevajući da se podnesu tačni podaci o poslovanju ove Javne ustanove, ko je sve gostovao, sa kojim predstavama i koliko one koštaju, koliki je iznos honorara, koliko je naplaćeno od ulaznica, a ako od ulaznica nije bilo prihoda ko su sponzori, kolika je bila posjeta kulturnim događajima, i td.

Antović se uporno ali bezuspješno pita na osnovu kojih odluka se donosi i realizuje Program rada u Centru, jer ne postoji ni plan ni program za ovu godinu. Takođe ga interesuje na osnovu kojih opštinskih odluka se dodjeljuju sredstva za funkcionisanje Kulturnog centra.

“Budući  da se pojavila nekakva sumnja u rad računovodstva, pored ostalog, postavio sam na glasanje i pitanje donošenja odluke o pozivanju revizije, odnosno revizorske inspekcije opštinske ili državne, da se pregledaju kartice i vidi poslovanje. Međutim, ni to na kraju nije podržano, uz objašnjenje da se to radi u opštini, koja će na kraju donijeti neki zaključak“, kaže Antović i dodaje da je ovo status quo za koji se nada da će se uskoro promijeniti na račun sudskih odluka koja treba da postane pravosnažna.

Dr Antović tražio da se ograniči djelovanje Marije Bernard

Antović je tražio da se ograniči djelovanje Marije Bernard jer ona, po njemu, više ne može da predstavlja Centar. Bernard, kako smo obaviješteni, putuje u Beograd da skalpa ugovore o saradnji. Na pitanje Antovića ko joj je potpisao putni nalog, grubo je odgovorila da je to ona sama uradila, a predsjednik Savjeta Davidović je potom pojasnio da je to on uradio. Na konstataciju da je prekršio zakon, on nije odgovorio.

“Jednostavno sam tražio od Savjeta da se ograniči djelovanje Marije Bernard, budući da se ne zna njen status. Za ovaj prijedlog kao i sve njegove na današnjem sastanku Savjeta jedino je glasala Vanja Jovanović, članica Savjeta iz redova zaposlenih u Centru“, saopštio je Antović insistirajući na činjenici da ga u svemu ovome vodi ljudska, profesionalna i zakonska obaveza i dužnost i neće odustati u borbi za pravdu.

48 KOMENTARI

 1. Sada kada sagledamo ove komentare sa vremene distance mozemo zakljuciti sta pruziti mladjima sadasnjost u socijaizmu ili antisocijalizmu.Nemozemo ovom drugom reci nakaza ili tome slicno zbog izvjesne povezanosti ali nam je blizi put ovom prvom.

 2. Utece Ti Milose u Dezelu na vrijeme!
  Zabranise ovim akademskim laprdonjanima ulazak u CG.
  Pazi sto zboris, ipak treba da dodjes na bazen i polovis
  preostale cipole i koju oradu!
  Govorim ja cojelo vrijeme ali , ni Ti ni Zutan , ne hajete.
  U pamet se Milose.

 3. Nela jesi striga, Tito je Nama u srcu!
  Evo i bez Njega Mi djelujemo.
  Opituraj kljun, nokte, upali spanjulet
  tanki, meces li “ga” na muuu stiklu?
  Dodji na bazen, dat cemo Ti rondulin
  i bijelu pituru , pa kreci !
  Mozemo i Mi , ako hoces, koliko
  “ruka” hoces?
  Samo treba platiti postenu rabotu!

 4. Nelice, pravi pitu, pa pozovi
  Njoku, u vizitu.
  Javi mi ako je nije cijelu pojeo i
  stogod pride.
  Savjet; spakiraj mu stogod za doma ponjeti, moze i iz zamrzivaca !
  Podgrij Mu ..tu!

 5. Zapalile se strasti, pa se navija kao na lokalnoj fudbalskoj utakmici – Krtoli vs Krašići. Svi gledaoci dođu sa kosijerima za pojasom. Vrlo je opasno dati prvi gol. Uzdržite se od komentara i navijanja. Sud je uzeo stvar u svoje ruke.

 6. Jedan majmun stalno sto pise i brlja makar je sampion u broju komentara. Nezna ni on sam vise ni sto misli ni komentarise. Nastavi majmune da se zabavljas. Otrcan si do kraja i bez konkurencije si tu!

 7. ..prontno TRAŽI od “CENTRA za upokojenu kulturu opšine Kotor”(polazeći od nivoa anonimnih izjava učesnika..u raspravi po ovoj temi-na ovaj Portal) da DADE na UVID i DA OBJAVI na ovaj Portal-ŠTO PIŠE u Statutu Centra-a, i da se uporedi sa onim što je TRAŽIO>>>(jest-nije po Statutu…”samo po njegovom mišljenju” prof dr Darka Antovića)<<<..od odgovrnih u Centar..!
  "Ko o čemu-man..nju.ta o poštenju"…e bo!!!

 8. Hoćemo nove izbore….u osnivanju je stranka BOKA BOKELJIMA…Crnogorcima hercegovcima i inim ćemo prvo kontrolisati na koji nacin su se upisali na imovinu…..pogotovo onima u Morskom dobru….

  • Ljuta, evo Te ka kengur sa torbicom.
   Ima li sto u torbici?
   Pegazus si Ljuta, nema Te oko kazota!
   Ceka Te Pospisil i Humac , ali Tebe
   nema ……..
   Odis li u Teodo?

 9. E jadni nedovršeni inginjeru. Ti si isto što i njoka. našla vreća zakrpu ing koji nikada nije uspio da diplomira a taki je i novinar

  • Vi mi se javljate pod sifrom Soraja pametnjakovicu sa Bazena.Kad budete Vi zavrsili i djelic onoga sto smo mi nataknite siroke gace u onom kotirskom smislu a vjerovatno ih sada nosite jer ono sti radite i pisete po ovom pirtalu bas lici na tu dkmenziju.
   Ing.Milos Djonovic

   • Miloše ,ti si nepismen i neoriginalan.
    Toliko si nesimpatičan da ti se najbolje pokrit po glavi i nestat.
    Nemoj više ni jednu riječ jer secsamo blamiraš.Ti čak ne znaš ni da nasmiješ glupošću.
    Ajde polako

 10. Ostavite Duska Davidovica na miri i nemojte mu trpati nepimjerne nazive.Pravilno sre odlucili.Zasto se Antovic toliko buni njega je Kotor oduvijek podupirao.
  Ing.Milos Djonovic

  • Milose , Njokan je burzoaski novinar, kao i Ti.Oba ste konzervativci, a
   vidjeni ste mnogo puta sa reakcionarima i nepodobnim potomcima i popinama !
   Vodite i anahrone “razgovore” u
   medijima, imate nenarodni karakter.

   • A sro bi vi htjeli da D.D.prilijepi srp i cekic na celo.Korektan je on novonar boljrga nemate tu je i Sabrija Vulic da uskoci kad je potrebno.
    Ing.Milos Djonovic

    M

    • Milose, zaburdiza si, a Njoka
     odavno.
     Koji ste Vi drobilicari.
     Srp i cekic celicni, daju Nam, hleb psenicni.
     I potla Tita – T I T O!
     Titovi partizani smo SVI MI !
     Bazenci , Crnogorci !
     Uff sto smrdi Njokin pomocnik!i
     Njoka – panjoka kruva i gnjoki!

     • Zasmrdice. Nece im biti pomoci oni koji koji podrzase naknadno i jos podrzavaju kao i oni koji su skovali to bezocno ubistvo.
      Ing.Milos Djonović

     • Utece Ti Milose u Dezelu na vrijeme!
      Zabranise ovim akademskim laprdonjanima ulazak u CG.
      Pazi sto zboris, ipak treba da dodjes na bazen i polovis
      preostale cipole i koju oradu!
      Govorim ja cojelo vrijeme ali , ni Ti ni Zutan , ne hajete.
      U pamet se Milose.

    • Milose – Njoka je poodavno prepoznat kao reakcionar i konzervativac.A i Ti si kuloarski
     istrazivac sa sportskim rubrikama i polutantskim atributima.
     Njoki fali drustva i sagovornika,
     ne obadaju ga sugradjani!

     • A ti Ranko, Janko, Branko nemaš nikakvih dodira sa sportom i bazenom. Naklapalo si i neka dosada!

     • Nelice, pravi pitu, pa pozovi
      Njoku, u vizitu.
      Javi mi ako je nije cijelu pojeo i
      stogod pride.
      Savjet; spakiraj mu stogod za doma ponjeti, moze i iz zamrzivaca !
      Podgrij Mu ..tu!

     • …nije “Ranko,…nego BAZD ovi raznih koloritnovonjova..i politke- opiturane piturama njihovih obraza…ukjlučujući i gospona po imenu Davor,iz pozntog kotorskog plemena Pavijan…!!!

    • Najbolje društvo imao je u Konavlima, ali mu nije odgovaralo pa je pucao perom koliko je mogao. To se ne smije zaboraviti NIKADA. I sada puca po Kotoru na isti način.
     Eto toliko o čuvenom novinaru. A da je sreće neko sa srednjom školom nebi mogao biti presjednik Savjeta Kulturnog Centra u Kotoru, kao što ni neko sa turističkim fakultetom (bez iskustva u radu u kulturi što je suprotno Zakonu o kulturi ) nebi mogao biti direktor te institucije. Ili nam je namjera da obrazovane mlade ljude vrijeđamo lošim primjerima.

  • A kad ste Milose vi novinari, reakcionarni, posebno Njoka stogod konkretnog, osim spletki, bilo kome pomogli.
   Uvjek ste uz mantijase odili i spijavali, od malijeh noga !

  • Miloše, budite odmjereniji, oprezniji i korektniji kada komentarišete postupke prof. Antovića. Samo se sjetite ko se jedini u Kotoru usudio da vašem ocu, inače jednom uvaženom, školovanom, dobrom i finom gospodinu, ali informbiroovcu koji je propatio na Golom otoku, održi posmrtno slovo – prof. Ivo Antović, Darkov otac. U to doba je trebalo imati petlju za to jer je to tada bio opasan čin i time je mogao ugroziti i sebe i svoju porodicu! Mozda ste to, a i druge stvari u Sloveniji zaboravili! …A o podršci prof. Darku Antoviću od strane Kotora ocigledno ne znate nista, jer tvrdite nešto čega nije bilo…poslušajte još jednom intervju na ”Skali radio”.
   Sada očigledno u KC jedini brani struku i zakonitost. Izgleda uz javnu podršku člana Savjeta iz reda zaposlenih KC. Pa zar to nije jasno o čemu se tu radi!

   • Poznajem to.Bio sam odnosno smo sa prof.Antovicem loji me je ucio fran.jezik osnovali smo list Rasketu on je dao odnosno pozajmio tada sapilograf i pored gim.Galeba je to bio literarni list omladine Kotora jos koju godinu poslije mog odlaska u Sloveniju.
    Moj otaC Jovan Milosev Djonovic zavrsivsi filoz.fakultet u Sarajevu poslije uciteljske skole u Vrscu i vise pedshoske mislim na Cetinju je pripadao onom pokretu jugodlovenstva prije rata pa je bio izbacen iz uc.skole ns Crtinju sto je bio tezak udarac za tradicionalno crnogorsku porodicu a poslije je postao clan Skoja 1937 god.i nije zadluzio da bude u roku od par hodina 2 puta zatvaran od Tal.okupatora u Albaniji i 1950 od tadadnje vlasti na Cetinju i Golom otoku.
    Sa Darkom nemam spornih termina a dobro sam saradjivao i sa njegovom suprugom kad je bila glavna u athivu kao sa njenom pazljivom majkom i ucenim ocem
    Mozda je Darko mogao urediti odnose u crntru na neki drugi nacin jer Davidovic zna da komunicira i pravo je cudo sto je sve morao da proguta na ovom portalu ali kao njegov komsija to niti mogu u niti smijemm jer on je placen za svoj posao i onaj koji ga placa mora o tome voditi racuna a ne grupa Koorsna mladjeg uzrasta koja cini se ponekad ne zna sta treba da radi
    ing.MIlos Djonović

    • Djonoviću ,Njoki trebaju kadrovi sto te ne zaposli u lokalni,javni servis.Sjajno bi se uklopio i podigao im rejting i slusanost.

    • Milose naivcino, Ti si element
     sa pedigreom i oreolom
     poslusnika !
     Ne daj se u Dezeli, na trg izadji !

   • Stigli su palombici, danas bila velika gradelada.
    Vino Vranac je zakon .
    Tko Vranac ne pije, Crnogorac nije!
    Crna Gora, za sva vremena!
    Sa gradela riba vice,
    pojedi me i Vrancem zalij,
    CRNOGORCE !
    CRNA GORA JE NASA DOMOVINA!

 11. Njoka je vazda bio “ljudina”, od Dubrovnika pa do danas.
  Ima li nacina da se penzioneri napokon penzionisu, pa da hrane na primjer golubove u parku, s vremena na vrijeme ociste protezu za zube, prosetaju unucad, odigraju partiju saha???
  Uh, zaboravih- sah ne vjerujem da igraju.

 12. Dragi moji Kotorani znate li vi uopšte ko je taj Duško Njoka koji kroji sudbinu Centra i njegovih uposlenika uprkos sudckim i moralnim načelima E pa da vam kaze svjedok devedesetih godina kad je taj veliki novinar upravo iz ovog istog Centra zajedno sa svojim istomišljenikom pokojnim Dragisom Maistorovicem slao u etar ratno huškacke i lažne informacije o Dubrovačkom ratištu i nesretnoj pljački i razaranju Konavala.Naravnonikad nije za to odgovarao već je čak i nagrađen za svoje fukarsko životno djelo.Sada se vratio na mjesto zločina da bude mentor novim mladim neobrazovanim i nasilnim snagama.Pitam se ima li kraja ovoj Sodomi i Gomori koju Kotor prozivljavaom

  • Popovsko cetnicka zgadija i Njoka sa
   ing.Milosem , fabrikuju brlog !
   Zna se kakvi su sljedbenici Nikolaja Velimirovica, okultiste i mistika, sto je na sransama vrtio glavom!
   Tako i ova dva , vrte li vrte, vjetrenjace.
   Ha , ha, ha.
   Ne huskaci samo, dijalogiziraju oni i sa
   “ustaskim elementima” i sa popovima za slavskim trpezama !

 13. A moj Antovicu…tebe postavi DF i umjesto da od njih tražiš da javno traže nove izbore jer se sporazumom vi dobili Centar….a oni vas ignorisu…ovi iz SNP više ne postoje i sramota da su u tom savjet u penzioneri

 14. Profesore Antoviću,
  Ta žena iako toliko neupućena i nekvalifikovana,politički izmanipulisana a nesvjesna ipak bi kako čitam i pratim bila kadra da vodi Crnogorsko narodno pozorište.
  Ona takva se Vama bezočno suprotstavlja, kako ste govorili na Skala radio.Što misli i u koga vjeruje da stoji iza nje i svih malverzacija oko nje i njenog rada?Nevjerovatnacdrskost te mlade,neugledne osobe.

 15. Ovo zaista prelazi sve granice.
  Stravično!Sudovi pečatirajte ovo nasilje zakona ovu perverziju bezakonja !

  • Njoka je u pravu….sve do pravosnažnosti presude Bernard MORA da ostane na isto mjesto….Šta ako Visi sud ukine prvostepenu presudu ? Antovicu daj ultimatum DF…da obore vlast i hoćemo nove izbore

   • Eeee, jada velikih… cccc… nego, baš su veliki ljudi kad se brukaju za 200 eura mjesečno što primaju nadoknade. Nego, primaju sigurno više, jer je, recimo, simfonijski orkestar u Tivtu koštao 5.000, a gle čuda, u Kotoru 10.000. Hm, zbilja čudno. Čisto sumnjam da bi VD kuma ili, Bože sačuvaj, Njokica, stavio para u špag. Ma, ne… a izlajali se jesu u razgovoru da im je obećano da će im dat 300 eura kad prinćipesa postane zvanično diretur. Nego, koliko to govori o čovjeku, o njegovim ljudskim i moralnim načelima? Ili kako Borović i dalje maše repicom i radi i glasa sve što mu reču, diže fino rukicu, belo cito, iako su mu brata isti ti šutnuli kao staru šljatinu. Boroviću, ljudino… E, a onda oni mali gradonačelnik zbori onakve ludosti za lokal-režimski radio Kotor. I vi meni fino recite dokle ćemo mi slušat bajke i ne činjet ništa po tom pitanju? Zapravo, ni po kojem pitanju ne činimo ništa. A oni proslavljaju izdaju i prodaju države i ni državna vlast ne čini ništa. Jadi veliki…

    • Kako ništa ne radi Državna vlast?

     Oni sve čine da pokradu CG…a vi se bavite ing.Djonovicem koji živi u prošlom vijeku i hoće da prepliće bazen za 50sec.
     Njoka ga prepliće za 25sec a Duda za 18sec
     Učlane se u novu lokalnu stranku BOKA BOKELJIMA…

     • Koji si ti lufan i neobavjestajac.Pa D.D.je d avno prestao sa plivanjem a i vi ste mu svojim rdjavim komentarima stvarali sijede a dud a t akodje zbog koljena sada teze pliva.Svi na bazenu znaju od trenera Tujkovica Vicevica itd.da ove godine u 9 mjesecu godine na cc a 45 mu do 50 med t.diagonalno isao cca 28 šec.sto je nekoliko sec. Bolje nego lani.
      Ing.Milos Djonovic

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]