Prof. dr Ivo Županović: Crnogorskom turizmu potreban destinacijski menadžment

1
prof.dr Ivo Županović

Prof. dr Ivo Županović

U posljednje vrijeme se sve više postavlja pitanje na koji način puniti turističke destinacije, prvenstveno na osnovu različitih heterogenih želja turista.

Oscilacije na turističkom tržištu proizvode određena lutanja u targetiranju, obilježavanju emitivnih tržišta, kazao je našem radiju turizmolog, prof. dr Ivo Županović.

On je mišljenja da će sve više u prvi plan dolaziti do izražaja destinacijski menadžment kompanija koje su već zaživjele u Hrvatskoj.

To su kompanije koje imaju ljudske resurse, kontakte i kompletnu logistiku za punjenje turističkih destinacija u smislu targetiranja turističkih tržišta koje njihov poslodavac, odnosno nosilac turističke politike želi na nivou jedne destinacije, objašnjava Županović.

Destinacijski menadžment može postojati na lokalnom, regionalnom, klasterskom i nacionalnom nivou.

Na pitanje Skala radija kako se takav menadžment preslikava na lokalnom nivou, Županović je odgovorio da se često miješaju pojmovi između menadžementa turističkih organizacija i menadžment turističkih kompanija.

“Menadžment turističke organizacije znači modernizovane, tržišno orjentisane lokalne turističke organizacije. One neminovno moraju da sarađuju sa destinacijskim menadžment kompanijama. Svaka turistička organizacija, počev od lokalne do nacionalne, trebalo bi da kreira strateški okvir za upravljanje turističkom politikom na nivou turističke destinacije. To mora da spusti na operativni okvir i da usko sarađuje sa destinacijskim menadžment kompanijama. Ako se na strateškom nivou targetiraju turistička tržišta preko određenih vidova turizma, destinacijska menadžment kompanija u tom slučaju je u obavezi da to operativno sprovede, poštujući naravno zadati strateški okvir”, rekao je Županović.

1 KOMENTAR

  1. za ovakve,obrazovane mlade ljude nema mjesta u Kotor ili nema leđa od tate i društva sa dubokim džepom??????

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]