Prof. dr Ivo Županović: Kotoru neophodna strategija turizma

0
prof.dr. Ivo Županović

Prof.dr Ivo Županović

prof.dr. Ivo Županović

Prošle sedmice je u organizaciji Univerziteta Prešol, Ekonomskog fakulteta iz Kielcea (Poljska) i Visoke hotelijerske škole iz Beograda održan Kongres koji je vezan za probleme operativnog menadžmenta u hoteljerstvu i gastronomiji, kao odgovor na globalnu ekonomsku krizu.

Na Kongresu je aktivno učestvovao i prof. dr Ivo Županović, turizmolog iz Kotora čije je izlaganje bilo vezano za organizacione aspekte turizma.

Županović je govorio o neophodnosti formiranja klastera i njegovim osnovnim postulatima, poput marketing strategije i o strategiji segmentacije turističkog tržišta.

Radi se o destinaciji koja tek treba da definiše svoje tržište i da odgovori na pitanje koji su njihovi emitivni regioni, s jedne strane, a s druge je neophodno formirati ozbiljnu bazu podataka.

Ovo prije svega za investitore koji bi na jednom mjestu imali sve podatke, od osnovne legislative do pravne dokumentacije, koja su fiskalna zahvatanja na nivou destinacije, i dr., kazao je Županović za Skala radio.

Na naše pitanje kako se to može primijeniti na prostoru Boke Kotorske i UNESCO-vog Kotora, Županović je objasnio što je to što treba krovno, a što u operativnom smislu da se uradi.

“Turizam je grana industrije koja je samo na prelazu između 2008/2009. godine imala pad u broju turističkih konzumenata. Od tada, svake godine taj broj raste. Imamo jedan ogroman kvantum gostiju na svjetskom globalnom nivou koji gravitira ka određenim destinacijama.
Crna Gora, Boka Kotorska i Kotor moraju da imaju određenu prepoznatljivost”, kazao je Županović.

On je naveo primjer različitih selektivnih vidova turizma kod nas, što je u neku ruku dobro, jer postoji mogućnost da se pravi marketing miks koje možda neke druge destinacije nemaju.

Županović smstra da je apsolutno neophodno  stvoriti strategiju razvoja turizma Kotora, treba ustanoviti prioritete tih selektivnih vidova s jedne strane i načine na koji pulsiraju prema emitivnim tržištima za koje smo zainteresovani.

“Sasvim je u redu ako su pojedina emitivna tržišta zainteresovana za Kotor kao turističku destinaciju i ako su prepoznati određeni selektivni vidovi turizma koji se razvijaju”, kaže Županović i poručuje da se moraju uspostaviti prioriteti i definisati potencijalni vidove turizma koje možemo razvijati.

To su prevashodno kongresni i sportski turizam, zašto je neohodna adekvatna infrastruktura, prije svega jedan veliki hotel koji bi, uz niz malih hotela koji su apsolutno održivi i koji treba da budu određena logistika u receptivnom dijelu, predstavljali  jedan zaokruženi turistički proizvod Kotora.

Prof. dr Ivo Županović je istakao sjajnu saradnju sa Skala radio, što, na njegovo insistiranje ostavljamo u tekstu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]