Prof. dr Milenko Pasinović: Bujice i brige

12
Potok Zvjerinjak

Ne male brige zadali su ovih dana bujični tokovi na priobalnom području opštine Kotor.

A kako li je  tek na Crnogorskom primorju, gdje ih, prema autoru knjige “Erozija zemljišta i bujice na Crnogorskom primorju“ dr Veljku M. Martinoviću, ima 39.

No, možemo zamisliti kada se područje Kotora suočilo sa posljedicama koje su tražile hitne intervencije do razmišljanja o evakuaciji dijela stanovnika.

Fotografija potoka Zvjerinjak, najbolja je ilustracija posljedica betonizacije slivnih površina bujica.

A koliko do juče, pojedini su se zalagali da se potok Zvjerinjak prekrije i napravi “sekundarni“ put koji bi povezivao tunel sa putem za Kotor i time “rasteretio“ postojeći koji vodi do raskrsnice.

Bujice su na svojim ušćima u more, ne tako davno prihranjivale plaže pijeskom, a sad, betonizacijom njihovog slivnog područja “prihranjuju“ ih materijalom koji se u njih baca.

O bujicama se nekada starala Sekcija za bujice, sa sjedištem u Kotoru, a sada, bar po onome što vidimo i doživljavamo, ne znamo ko.

Ali, znamo i osjećamo posljedice, čije spriječavanje, u znatnom broju slučajeva, ne iziskuje velike investicije.

Pa, zar moramo čekati da liječimo posljedice umjesto da ih spriječimo?

Prof. dr Milenko Pasinović

12 KOMENTARI

 1. Uvijek smo spremni da pametujemo i prigovaramo.Kao da ovo nikad prije nije ni bilo. E moji ljudi,da li se iko sjeća,da je kroz Parilo tekla rijeka,da je Niko šušter vozio kroz Parilo gondolu, jer se na drugi način nije moglo ni proći, da je sve to trajalo dok se nije proširilo korito Škurde. Ne tako davno sve se okrećalo oko starog grada, sjećam se da su Jovo i Niko šetali po pjaci od rive i kad su došli do vrata od grada rekli: dosta je,nećemo dalje, tamo je hladno.Sada smo se proširili i te kako a izgleda nismo i pripremili da se zaštitimo kako treba. Ali polako ljudi, ne brinite,sve će se srediti, samo nas neće biti.

 2. Treba zahvaliti gospodinu Bijeliću što je živom slikom
  ovjekovječio pobijesnjeli Zvjerinjak, za ovovremeni
  nauk i buduća pokoljenja.
  To će biti najozbiljnija opomena tajkunskim okupatorima,
  da se ne bi drznuli da zatrpavaju ili pregrađuju taj
  pobijesnjeli potok, koji nosi, ne slučajno, tako opasno ime.
  Pričali su stari, da su austrijski inženjeri, kad su
  probijali puteve, imali običaj da pozovu nekog
  lokalnog (obično nepismenog) đeda, da im priča – kuda voda
  silno potekne kad naiđu ekstremne kiše!
  Držali su se starog vojničkog pravila – “mapu čitaj – čobanina pitaj”.

 3. Ma što zboriš Marija ??? Da nisi bumbila jutros koju više ? Da je sve , tj svi koji pripadaju ,,bajbuku, tj pržunu, zatvoru, druge bi nam tice pjevale !
  Trebalo je po kratkom postupku u pržun kad je ovaj nesretni rat počinjao sve VELIKE šoviniste u bajbuk, moja Marija, pa ti ne bi danas bumbila i pričala o staroj građi, ko zna što ti se prištampaje i u kojoj si zoni !
  Nego i to je jedan od izlaza, da ne vidiš, da zaboraviš, da z…….sve oko sebe, a i ne znaš što činiš !
  Brao Mare, nastavi tako!

 4. Neka Radomjici i slicni i dalje zatrpavaju, oni su van zakona, a mene kaznite sto se nisam vezao u auto, jer brinete za moj zivot, ha, ha, crni humor.
  Zabetonirajte sve potoke i kunete,nijedan nemojte ostavit, kao onim korzom po Dobroti. Ovi prije 200 godina su bili ludi pa su vodili racuna o tome i bez mehanizacije sve sredili da do danas traje da se vase sporke ruke i usijane glave nisu dale u akciju.

 5. …da su se propusti pesekali u državu-koju potopiše bujice krimanalaca i pomoćnika kiminalalaca-evo četvrt vijeka….? A posledice na neznaveni narod-koji plaća svoju naivnost….?

  • ,,neznaveni narod koji placa svoju naivnost”………Sticem dojam da si skoro arivao, jer ,,neznaveni” (mislis neobrazovani, sto li ?), su jedino kad smece bacaju u more ili sa balkona u Zvjerinjak, ovako, u prosjeku vise nego snalazljivi, jer na gotovosvim svim punktovima po bankama i ostalim ustanovama po naglasku cujem ,,neznavene”, a moja djeca vise na biro , ja nemam ,,vezu”, a to sto su Kotorani, nema veze, ali sto ih ,,neznaveni” preskacu, nije niti malo naivno ni slucajno !!!!!!!!

 6. Nek ovaj instant strucnjak za sve i svasta u Kotoru gradu osnuje NVO “Bujice i potoci” pa nek istjera sve ovo na cistac 😀

 7. Ovo vi je sve profesore pošlo u bajbuk.Ko još poštuje staru građu i brine o propustima.
  Kod nas je ona NI SPRIJEČITI NI LIJEČITI, dragi gospodine Milenko.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]