Prof. dr Milenko Pasinović: Nalazište amfora – tržište ili zaštićeni arheološki lokalitet

4
amfore u našem priobalju lak plijen mnogima

Prof. dr Milenko Pasinović

prof. dr Milenko Pasinović

Najnovije otkriće amfora u podmorju, u neposrednoj blizini Risna, predstavlja, van svake sumnje, značajno otkriće, ne samo arheološke vrijednosti, već i potvrdu ranih pomorskih veza Teutinog grada sa ostatkom Mediterana.

Vrijedni istraživači podmorja Crne Gore, Centra za arheologiju, svojim otkrićem  obradovali su ne samo ljubitelje arheoloških nalazišta već, vjeruje dr Milenko Pasinović, turizmolog i one, koji u podvodnoj arheologiji vide novi vid turističke ponude.

“Do ne tako davno, bilo mi je poznato dvadesetak podmorskih nalazišta duž crnogorske obale: brodova, amfora, djelova brodske opreme, djelova potopljenih naselja. Na prvi pogled, ništa posebno značajno, osim za one koji se time profesionalno bave. Međutim, mora se imati u vidu da je arheo turizam, ili arheološki, kako to ističe dobar poznavalac ovog vida turizma, prof. Balen, alternativni oblik kulturnog turizma. Taj vid turizma je, zapravo, prezentacijskog, ali i hobističkog tipa”, saopštava Pasinović.

Na tome se zasniva ponuda piramida u Egiptu, ostaci grada u Pompeji, Delfiju, Mikeni, pa piramide Inka i Maja i dr.

Najnovije  arheološko otkriće u Karipskom moru, jednom od najpoznatijih i najposjećenijih podvodnih arheoloških nalazišta u svijetu, jeste, prema mišljenju najpoznatijeg američkog podvodnog arheologa Bari Kliforda, pronalazak Kolumbove “Santa Marije“, kojom je, sa još dva broda, “Pintom“ i “Ninom“ 1492. godine otkrio Ameriku.

Navodno svi topografski i arheološki nalazi dokazuju da je riječ o navedenom brodu.

Šta je zapravo cilj arheo turizma? Odgovor je jednostavan. Otkriti duh prošlosti.

Za to otkriće ili zadovoljenje potrebe  potrebno je za petnaestodnevni aranžman, kako ističe profesor J. Balen, izdvojiti i do petnaestak hiljada USA dolara po osobi.

Egipat je na omogućavanju realizacije za takvo zadovoljstvo, istina na kopnu, 2009. godine ostvario prihod od 11,6 milijardi USA dolara.

Vratimo se našem Risnu, odnosno podmorju u neposrednoj blizini. Na žalost, prije navedenog otkrića od strane arheologa, nalazište su “otkrili” oni koji su se na tom lokalitetu sidrili “zbog nevremena”. Sidrište se nije naplaćivalo, ali jesu se dobro naplatili oni koji su ga koristili.

Ovo, istina, nije cijena kasnog saznanja o mogućnosti turističke valorizacije podvodnih nalazišta, koju smo platili. Tu cijenu su platile mnoge države u bližem i širem okruženju.

Ali su se i zaštitile, ne samo pravnim sredstvima već i onim fizičkim, kavezima.

U susjednoj Hrvatskoj, od 1990. godine, sva važna podmorska arheološka nalazišta, zaštićena su kavezima. Njih osam, nose naziv “podmorski muzeji“. A najbliži Crnoj Gori je onaj u Cavtatu kojim je zaštićen brod iz 3. ili 4. vijeka n.e. Imali smo priliku da ga vidimo, ne tako davno u TV emisiji.

Pouka iz ovog štiva bila bi: “Što prije početi realizaciju fizičke zaštite najznačajnijih podmorskih arheoloških nalazišta na teritoriji obalnog mora i unutrašnjih morskih voda Crne Gore. Organizovati službu zaštite. Zabraniti sidrenje  u blizini naznačenih lokaliteta. A onda  promovisati ovaj vid ponude. Isplati se. Tim više što u neposrednoj blizini podmorskog arheološkog nalazišta imamo i podmorsko nalazište ostataka starog Risna, a na kopnu poznate ostatke rimskih mozaika i objekata iz tog perioda. Tako zaokruženom ponudom, Risan bi trebalo da postane Centar za arheologiju i prezentaciju arheoloških vrijednosti, kroz arheološke predmete i saopštenja o rezultatima arheoloških istraživanja. Zaslužio je i zadužio”, poručio je za Skala radio Milenko Pasinović.

4 KOMENTARI

  1. E, moj profesore. Ovo mora sačekati dok Ljesarka ne doktorira i arheologiju (čitajte, dok joj oni Poljaci što istražuju Risan ne poklone doktorat). Već ima poklonjenu magistraturu na Arhitektonskom od naših Poljaka – Radovića i Laloševića.
    Realizaciju ovakvog Vašeg predloga u praksi je pokrenuo bivši direktor Zavoda i Centra 2012.godine, ali se nije dopadao Đagi i Ljesarki, pa su ga ubrzo smijenili. Da bi se Vaš predlog, koji je za svako poštovanje, realizovao mora na čelo Ministarsvo kulture i Centra za konzervaciju i arheologiju doći neko ko ima više “sluha”, a Boga mi i opšteg obrazovanja, a da postojeći budu “zaštićeni kavezom”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]