Prof. dr Rade Ratković: Crnoj Gori u turizmu treba domaćin

0
Rade Ratković

Prof. dr Rade Ratković

Crna Gora u turizmu nema domaćina u pravom smislu riječi kao što bi bila organizacija za destinacijski menadžment koja ne bi goste dočekivala bukom i prašinom sa gradilišta, nemogućim decibelima iz kafića, vašarištima duž šetališta pored mora, uvoznim fabričkim suvenirima.

Na početku turističke sezone ista priča kao i primjedbe gostiju tokom sezone i na njenom kraju.

Tako više od 20 godina, upravo zato što ne postoji destinacijski menadžmet koji bi objedinio sve što imamo u turizmu i zastupao interes turističke privrede, smatra Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi.

“Postoje lokalne turističke organizacije koje su više organizovane kao državna institucija. One se popunjavaju  po partijskoj pripadnosti i služe za informacije, organizovanje po nekog događaja i za davanje optimističkih izjava. Ne postoji organizacija koja radi na terenu i koja bi upravljala pripremom sezone i njenim razvojem”, mišljenja je Ratković.

“U Crnoj Gori se lome koplja oko razvojnih koncepata u turizmu koji su suprotni strategiji razvoja Master plana i nikada se nije čulo da je neka turistička organizacija o tome raspravljala, zauzela stav ili postavila svoje uslove. To ne postoji i ne upravlja se razvojem, a turističke organizacije se rukovode prema stavovima svojih partija, a ne prema interesima turizma. Zbog toga se danas u Budvi sudaraju građevinske mašine i turistički autobusi. Turisti iz autobusa čekaju da se veliki kamioni isparkiraju i uđu u gradilišta, što govori koliko smo neodgovorni prema gostima i koliko ne shvatamo turizam koji nam na ovaj način nije glavna grana privrede. Da je turizam u Crnoj Gori impeartiv, uvijek bi se prednost davala gostima”, rekao je on.

Kada prvi gost dođe, tada počinje sezona i staju građevinske mašine do njihovog odlaska, navodi Ratković, i dodaje da je i dalje na snazi nepodnošljiva mješavina graditeljstva i turizma koji zajedno ne mogu.

“S druge strane, gradi se nešto što je u najvećem dijelu suprotno interesima turizma. Grade se stanovi za tržište, soliteri i kule koje nepovratno uništavaju našu turističku destinaciju i turizam kao djelatnost”, poručio je Ratković za Skala radio.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].