Prof. dr Rade Ratković: Kod nas je sve prisutniji vašarski turizam

4
Perast

Priča o turizmu u Crnoj Gori sa stanovništa resornog ministarstva i Nacionalne turističe organizacije umnogome se razlikuje od one koju čujemo od eksperata iz ove oblasti.

Priča o 200.000 turista koji su polovinom mjeseca boravili kod nas, od kojih je najviše iz zemalja regiona ali i Rusije, govori o novom rušenju rekorda.

Da li je zaista tako, pitali smo prof. dr Rada Ratkovića, dekana budvanskog Fakulteta za biznis i turizam koji nam je kazao, gostujući u emisiji “U žiži“, da to znači, pod uslovom da su podaci tačni, da je popunjeno nešto više od polovine ukupnih kapaciteta namijenjenih turizmu.

Što je sa drugom polovinom raspoloživih kapaciteta i da li su oni u sivoj zoni, nema odgovora.

Po njegovim riječima Crna Gora se koncentrisala na vašarski turizam, a to nije dobro i ne daje rezultate koje, ova sve privačnija turistička destinacija, može da realizuje.

Najbolji primjer možemo vidjeti u Budvi. Imamo dobre restorane, kaže on, a u njima, svjedoci smo, gost naručuje riblju čorbu sa dvije kašike ili salatu od hobotnice sa tri viljuške.

“To znači da imamo goste kakve smo tražili i da je ponuda upravo onakva kakva i tražnja. Kada je u pitanju Boka Kotorska, jasno je da smo je pretvorili u turizam niske potrošnje. Napravili smo vašarsku  ponudu. Dobijamo goste koji to vole, kojima ne smeta buka, svi ovi cirkusi, gužva i oni u zamjenu za to očekuju niske cijene. Dok se to ne promjeni u smislu kvalitativnog  razvoja i u skladu sa Master planom, mi ćemo gubiti turizam”, tvrdi prof. Ratković.

Ratković je kazao da u Boki ima i svijetlih primjera i da je na tom dijelu naše obale ipak drugačija situacija.

“Oduševio me u Perastu jedan mali hotel čiji je menadžer školovan u Americi. Evropska je klijentela koja traži  civilizovanu Boku i prije svega uređenu, kao što su uređena ljetovališta od Dubrovnika do kraja Istre“, kazao je Ratković, uz konstataciju da prijeti opasnost da počnemo gubiti ovakvu klijentelu ako ne budemo vodili računa o buci, prekomjernoj gradnji, gužvi i posebno sve učestalijoj pojavi pravog saobraćajnog kolapsa.

On smatra da je opšti interes za razvoj turizma kod nas izgradnja saobraćajnice za koju izgleda ni jedna vlast “nema vremena“, već se o toj temi govori samo u predizbornim kampanjama.

“Ali zato uz blagoslov vlasti napreduje izgradnja stanova i nekretnina. To je tkz. biznis nekretnina, a on je direktno suprotan razvoju turizma”, kazao nam je Ratković.

4 KOMENTARI

 1. Pet estrella traže dubok džep. I gost dubokog džepa traži pet zvijezda!
  U redu.
  Nego, pitajte one vlasnike soba i apartmana ispod Maina, šta njima znače pet ***** !
  Bilo bi interesantno čiti, da li su ti ljudi za protjerivanje “paradajz turista”.

 2. Nekada ministar Nenezić drčno izjavljivaše: “Protjeraćemo “paradajz turiste”, orjentišemo se isključivo na visokoplatežnu klijentelu.”
  A cijelog ljeta Ljeta Gospodnjeg 2018., u Budvi, prema Mainama, ležaj nude za 4 evra(!).
  PARADAJZ TURISTI, dobro ste došli!

 3. Pa sta onda, podji po Djenovi , Riminiju,
  Napoliju, La Spezziji i dr. italijanskim odredistima , to je pravilo i ventil za prezivljavanje.
  Puno ste se pokondirili, ko visoko leti
  cesto nisko pada !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].