Prof. dr Rade Ratković: Naši neće da rade u turizmu za male plate

6
prof. dr Rade Ratković

Prof. dr Rade Ratković

Problem zapošljavanja radne snage iz susjednih zemalja regiona u turizmu, za vrijeme sezone je kompleksan i traje već dvije decenije.

On je proizvod ekonomske krize u Crnoj Gori, kada su bile suspendovane institicije sistema, a ljudi se snalazili u sivoj zoni.

To je uticalo da poslodavci i radna snaga pribjegavaju poslovima koji su na ivici zakona u nekim djelatnostima.

Tako se otvorila alternativa da sezonci iz zemalja okruženja za kratko vrijeme mogu bolje da zarade, nego da rade domaći za niske plate u turizmu, kazao je za Skala radio Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam  u Budvi.

Primanja su mala, a radna snaga iz okruženja dolazi na te plate, jer je standard zemalja iz kojih dolaze još lošiji nego u Crnoj Gori, kaže dr Ratković.

“Uz to imaju mogućnost da uz rad tokom sezone provedu godišnji odmor na moru. Osnovni razlog je naslijeđena klima da se u sivoj zoni može bolje zaraditi”, mišljenja je Ratković.

Takođe je stvoren jedan kadrovski vakum kada smo ostali bez ino tržišta, a najvrijedniji ugostitelji su otišli iz te u neke druge djelatnosti, pa nema onih stalnih i sigurnih poslodavaca koji brinu o radnoj snazi i mogu da joj daju orjentaciju i da je pouče.

Ovaj problem sezonaca i nezapošljavanja domaće radne snage, po riječima Ratkovića se jedino može riješiti vraćanjem pravne države i vraćanjem turizma na viziju definisanu master planom.

To znači da se Crna Gora mora vratiti na zapadno evropska tržišta sa dugom sezonom, kao što je to kod ostalih konkurentskih zemalja.

Tada bi se otvorio prostor za podsticaj i bolje nagrađivanja radne snage i to je način na koji se može na duži rok rješavati ovaj problem.

“Do tada ćemo se krpiti radnom snagom sa strane, koja ne može da predstavi ni dočara autentični ambijent Crne Gore u svim djelatnostima u kojima imamo kontakt sa gostima, uključujući i konobare i kuvare, vodičku službu, animatore, a i menadžment u firmama”, zaključio je Ratković.

6 KOMENTARI

    • U strane zemlje se putuje na rabotu autima, voyom, avionom svakoga dana i po nekoliko sati, e pa zašto tražiš hotele u Kotor kada ih je dosta a neka pođu u Budvu u Novi i drugdje radit naša Crna Gora je mala al poštena pa se more nać rabota ali ne oće se rabotata no badavisat besposlen i umišljat plaću od 2 hiljade eura…

  1. Velika gospoda, no ce radit za par hiljada eura…sve se izokrenulo a nijesu svjesni velike ekonomske krize u cijelomu svijetu. Kruva bez motike e ada ! Šeđet po kafiće ispijat pivu i koka kolu i viskije i fumat španjulete a ja ću rabotat za njijeh???

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].