Prof. dr Rade Ratković: Turistički vodič kod nas može biti svako

3
Ko zna što turistima govore vodiči?

Prof. dr Rade Ratković

prof. dr Rade Ratković

Turistički vodiči, koji treba da budu ambasadori jedne države, u Crnoj Gori, na žalost u dobrom dijelu su bez licence, znanja, umijeća, liderskih komunikacijskih vještina, kako bi mogli da vode grupu i budu zabavni, a ne dosadni.

Nerijetko rade na divlje, a u tome im pomaže i zakon kojim je od prošle godine za vodiče omogućeno neformalno obrazovanje, kazao je za Skala radio Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi.

S jedne strane direktiva Evropske unije insistira na obuci turističkih vodiča, a s druge praksa Ispitnog centra je da obuku tretira neformalnim obrazovanjem i da ko god hoće, bez ikakve obuke može da se prijavi, kazao je Ratković.

On je podsjetio da je Evropska unija donijela posebnu direktivu na bazi koje je Fakultet u Budvi razvio program obuke za turističke vodiče i već  tri godine ih obučava po evropskom programu koji je usvojen u okviru Centra za stručno obrazovanje.

“Ali mi ne bi bili mi, kada ne bi i najbolje stvari pokvarili“, kazao je Ratković i dodao da je očekivati od tzv. samoukih vodiča da neće znati pružiti prave informacije, da neće biti pripremljeni i da neće imati praktičnu obuku  i simuliranje izleta koja se radi na fakultetima.

Ratković vjeruje da će se ovakva praksa prekinuti uz pomoć Ministarstava prosvjete i turizma, jer nema boljeg načina za kvalitetan rad veoma delikatnog vodičkog posla od dobre i stručne edukacije, mišljenja je on.

Obuka na budvanskom Fakultetu za biznis i turizam traje 4 mjeseca.

Vodič je, kaže Ratković na pozornici i često se dešava da i oni koji uspješno polože ispit za ovu struku, nijesu u stanju da i u praksi pokažu znanje, jer za taj posao, koji je zapravo javni nastup, treba imati i sreće i dara.

Zato se na Fakultetu u Budvi radi i psiho, ili test ličnosti, gdje stručni psiholog, koji je specijalno obučen za takvu vrstu testiranja, provjerava da li vodiči imaju komunikacijske sposobnosti i da li mogu da odgovore izazovima vođenja heterogenih grupa, rekao je Ratković.

3 KOMENTARI

  1. Predlažem autoru spomen ulesanog Lika i Djela Mila Đukanovića-da za naredni rođendan-napravi da se uklesani Lik može obrtati tako ,da kad stignu Turistički vodiči-da ga u znak pažnje umjesto čestitke rođendana-celivaju onamo đe ga je majka prvi put (po)gledala….?

  2. Na steni u selu Dragovoljići, 12 kilometara od Nikšića, nedavno je naslikan lik crnogorskog premijera i predsednika DPS-a Mila Đukanovića.
    Za taj posao,treba imati i sreće i dara.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].