Prof. dr Špiro Ivošević: Pomorski Fakultet u Kotoru je najsnažniji promoter pomorske tradicije Boke Kotorske

1
doc. dr Špiro Ivošević

doc. dr Špiro Ivošević

Ulaganje u znaje i nauku osnovna je vodilja Fakulteta za pomorstvo u Kotoru, kazao je za Skala radio dekan Špiro Ivošević.

“U poređenju sa nekim pomorskim fakultetima iz Hrvatske, Slovenije, a slobodno mogu reći i Rumunije, čak smo u nekim segmentima i bolji od njih. Kolege iz okruženja imaju problema da nabave određene simulatore koje je naš fakultet nabavio još prije dvije, odnosno prije pet godina“, rekao je Ivošević.

To su prednosti, a nedostatak je, smatra Ivošević, neuređena politika obrazovanja i edukacije pomoraca na državnom nivou.

“Po tom pitanju nema sinhronizacije. Nijesu postignuti standardi niti razgovori na nivou institucija o postizanju eventualnih dogovora. Dakle, negdje smo već sada u Evropi po pitanju određenih kriterijuma, a sa druge strane definitivno nam nedostaju prostorni kapaciteti koji se ne mogu uporediti sa nekim fakultetima u okruženju”, rekao je on.

Pomorski Fakultet u Kotoru je najsnažniji promoter pomorske tradicije Boke Kotorske, ali ovaj Faklultet, po riječima dekana Ivoševića, treba da bude stub ne samo obrazovanja nego i kreiranja politike prema pomorstvu, odnosno prema pomorcima.

“Posljednjih godina je to misija ovog Fakulteta, ali je činjanica da Pomorski fakultet u Kotoru, kao najrespkatabilnija institucija, do sada nije dovoljno uzimao učešća u kreiranju politike obrazovanja i edukacije pomoraca, treninga pomoraca i traženja modaliteta povezivanja pomoraca”, naveo je on.

Po mišljenju Ivoševića, problem je u komunikaciji.

Po njegovom mišljenuju ima dovoljno kredibilnih ljudi i institucija koji mogu da se objedine i da stvore sinergiju kojom bi se obezbijedio jedan novi potencijal za razvoj i unapređenje pomorstva  i pomoraca.

Ivošević je podsjetio na  Udruženje kapetana tj. strojara sa kojima Pomorski fakultet ima izuzetno dobru saradnju.

N”jihovi kapetani, odnosno upravitelji su dio obrazovnog procesa. To je prvi iskorak koji je Fakultet uradio u povezivanju sa pomorskom privredom”, rekao je Ivošević.

I sa Unijom pomoraca, koja je nedavno na sceni, Fakultet je već imao nekoliko sastanaka uz dogovor da na mjesečnom nivou njihovi predstavnici imaju aktivnosti na ovom fakultetu.

“Unija pomoraca radi na objedinjavanju Udruženja koje bi štitilo interese ne samo oficirskog kadra nego iprije svega pomoraca, od onih neoficirskog do oficirskog zvanja. Definitivno, imamo pomorce koji su se otisnuli i prate savremene svjetske trendove. Takvi moraju da dođu na Pomorski fakultet i da prenesu savremena dostignuća i trendove koji se pojavljuju u pomorskom biznisu. Cilj je i dovođenje pomorskih agnecija na ovaj Fakultet, kako bi studentima pomogli u pronalaženju njihovog prvog zaposlenja”, poručio je dekan Ivošević.

1 KOMENTAR

  1. Ne znam kakva je situacija na fakultetu danas ali do 2002. taj fakultet je bio dno dna. Dobro su nas vratilì na Bijelu listu kakvi su bili predavači. Bilo je studenata koji se nisu pojavljivali a završavali su ispite, sa parama naravno. To je posebno išlo od ruke ljudima koji su plovili i uporedo “završavali” višu skolu jer su imali para a plate. Pojedini predavači su predavali po 5 predmeta i morali ste platiti barem 3 da bi prošli. Sve ovo je provjereno i tačno. Ne mogu da pricam o fakultetu danas, vjerovatno je bolja situacija. Ja im lično zelim puno uspijeha u školovanju mladih pomoraca i da se ne ponove godine kojima sam ja bio svjedok. Samo bih pohvalio kapetana Raškovića koji je uvijek bio primjer pravog profesora a za pojedine sto su predavali strucne predmete me je sramota da kazem da su mi predavali.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.