Proglas proslave sv. Tripuna, danas Lode: pohvale Svetom Tripunu, zaštitniku grada Kotora

0
bazilika katedrala Svetog Tripuna

Sa katedrale Svetog Tripuna danas, 27. januara tačno u 12 sati mali admiral Bokeljske mornarice Karlo Marjana Ribica po 1212. put izgovoriće lode – pohvale Svetom Tripunu, zaštitniku grada Kotora.

Imajući u vidu vanredne okolnosti uslovljene pandemijom, Admiralat Mornarice je odlučio na sjednici da ove godine ne izabere novog malog admirala, već da produži mandat prošlogodišnjem, do 13. januara 2022. godine.

Svim vjernicima Kotorske biskupije, štovateljima sv. Tripuna u Boki i izvan Boke

Draga braćo i sestre!

Svake se godine na današnji dan drevna Kotorska crkva s radošću i zahvalnošću spominje svoga nebeskog zaštitnika sv. Tripuna, u čiju se čast u živopisnom obredu izgovaraju svečane pohvale – Lode kao uvertira u liturgijsku proslava svetkovine. Ovaj čin recitiranja Loda, više je od pukog običaja ili  tradicije: u prvom redu je to svjedočanstvo vjere mjesnog puka koji je lik sv. Tripuna urezao u kamen i povijest grada Kotora i biskupije. Vjernici Boke su Božjom providnošću primili milost da se relikvije ovog mladog mučenika i čudotvorca trajno nastane u gradu Kotoru u kojem se štuje od devetog stoljeća. Današnjim „godišnjim ponovljenjem svečanosti“, naša Crkva pokazuje opstojnost i kontinuitet kulta sv. Tripuna u Kotoru unatoč povijesnim mijenama i previranjima, kao i svoju vlastitu povijesnu prisutnost koja je ukorijenjena u prvim stoljećima kršćanske ere.

Prilika je stoga, da se makar nakratko zaustavimo nad samim značenjem kulta sv. Tripuna u našem kraju. Štovanje svetaca u svim je kršćanskim narodima, pa tako i našem, stvorilo osebujno tkanje u kojem se prepliću vjera i duhovnost, kultura, tradicija, umjetničko i pučko stvaralaštvo, lokalne posebnosti i svojevrsna jedinstvenost. Svetost je u Crkvi univerzalni poziv upućen svima koji ispovijedaju Kristovo ime, a opet su mu se odazvali samo najhrabriji i najdosljedniji, bez obzira na dob, spol i narodnost. Tako je naš sveti Tripun, kao mladić ponukan duhom Evanđelja, propovijedao radosnu vijest, sam mnoge pozvao i obratio na kršćanstvo, te u konačnici vjeru zapečatio svjedočanstvom vlastite krvi. Čast oltara koju uživa kao prijatelj Božji, zaslužio je svojim životom i svojom svjedočanskom smrću. Stoga svaki put kad se radujemo i proslavljamo njegov blagdan, moramo nadići to već ustaljeno i duhovno beskorisno promatranje blagdana kao izričaja neke lijepe tradicije, kojom se danas istina, hvale mnogi, a rijetki je shvaćaju, još rjeđe dopuštaju da ona oblikuje njihov duhovni život i moralni svjetonazor, i da bude ono što za kršćane tradicija uistinu jest: predaja pologa vjere iz naraštaja u naraštaj. Štovanje svetaca u prvom redu je iskaz vjere u Boga, kojeg su sveci svojim životom i svojom smrću svjedočili, Boga u čije su ime propovijedali i kojem su posvetili svoj život. Sveci su svoju vjeru u Krista raspetog i Uskrsnulog istinski živjeli, ljubav svjedočili i sprovodili u djelo, ne gubeći nadu ni u najstrašnijim kušnjama. Zato su nam sveci putokazi i primjeri, koji nas ne samo zagovaraju svojom molitvom, već životom potiču da ih nasljedujemo.

Vjera u svece bez želje da ih nasljedujemo u ljubavi prema Bogu i prema bližnjem, održavanje tradicije radi nje same, pokazatelji su naše površne i osakaćene duhovnosti koja često ostaje besplodna i beživotna. „Tradicija nije klanjanje pepelu, već održavanje plamena“ (G. Mahler), i upravo bi tradicija proslave sv. Tripuna trebala u nama raspiriti plamen vjere i ljubavi, kojom je i sam mladi mučenik iz Kampsade izgarao za Krista. Obnova osobne duhovnosti u ovom vremenu kušnje, jačanje kršćanske ljubavi u vremenu sve više rastuće zatvorenosti i bešćutnosti, te spremnost na sebedarje pred nadirućim egoizmom, vrijednosti su koje moramo nasljedovati i izgrađivati ako istinski želimo slaviti svetog mučenika Tripuna. Istinska kršćanska tradicija je živa i životvorna, ispunjavajuća i ohrabrujuća, donosi svjetlo i radost;  nisu joj potrebne svjetovne etikete ni klasifikacije: ako ju želimo prihvatiti u njezinom najdubljem i najintimnijem značenju, onda će se to nužno odraziti i na našem vlastitom životu te mora uroditi duhovnim plodovima.

Čestitajući vam nadolazeći blagdan sv. Tripuna, želim da on uistinu u ovoj godini, nakon tolikih kušnja i neizvjesnosti, probudi u svima dubinsku potragu i čežnju za vjerom koja može ostati osnažena i nepoljuljana pred sadašnjim i budućim izazovima.

S posebnom radošću čestitam svim vjernicima Kotorske biskupije na imenovanju novog Kotorskog biskupa, mons. Ivana Štironje. Ovom prilikom želim se i zahvaliti na toplom i srdačnom prijemu na koji sam naišao u Kotorskoj biskupiji za vrijeme moga upravljanja.

Blagdan svetog Tripuna ove ćemo godine proslaviti bez vanjske proslave zbog epidemiološke situacije. Po ustaljenom običaju na Kandeloru (Svijećnicu) bit će u 18 sati pjevana Večernja sa službom čitanja i kađenjem svetih moći,  a sam blagdan 3. veljače obilježit ćemo trima svetim misama: u 8, 10 i u 18 sati. Središnje misno slavlje u 18 sati predvodit će mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Zazivajući Božji blagoslov iskreno vas sve pozdravljam,

+ Rrok Gjonllesaj

Apostolski upravitelj Kotorske biskupije, Barski nadbiskup

Izvor: Kotorska biskupija

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].