Program vršnjačke edukacije protiv nasilja u školama i porodici

1
edukacija na svim poljima

Slađana Mijanović

Slađana Mijanović

Projekat edukacija i razvoj i jačanje lokalnih servisa za prevenciju, podržan od  italijanske autoniomne regije Friuli Venecija Đulija, akcenat je aktivnosti opštinske Kancelarije za prevenciju narkomanije i bolesti zavisnosti.

Projekat se sastoji iz više segmenata koji se tiču primarne i sekundarne prevencije, a jedan dio su predavanja koja drže stručnjaci iz raznih oblasti bolesti zavisnosti, kao što su neuropsihijatri, pedagozi, psiholozi, pedijatri.

Takođe se ovim projektom podržala i ojačala saradnja sa Savjetovalištem za mlade u kotorskom Domu zdravlja, gdje postoji 6 radionica, od kojih su dvije realizovane na temu bolesti zavisnosti, vještine komunikacije, nasilja u porodici i školi, vršnjačke agresivnosti, emocionalne inteligencije.

Ovo je za Skala radio kazala Slađana Mijanović, sociološkinja u Kancelariji.

Od ostalih aktivnosti opštinske Kancelarija za prevenciju narkomanije i bolesti zavisnosti, Mijanovićeva  izdvaja i program vršnjačke edukacije koji je podržan pomenutim projektom, a podrazumijeva treninge i radionice koje se sprovode do kraja ove i početka sljedeće godine.

Teme su odabrane prema potrebama mladih, a odnose se prije svega na agresivnost, lošu komunikaciju i nasilje koje je i dalje aktuelno, kako u školama, tako i u porodici i u vršnjačkim grupama.

Nakon završenog treninga, obučeni vršnjački edukatori su već posjetili neke osnovne škole, a radionice će se sprovoditi i u srednjim školama, sa ciljem da vršnjački edukatori prenesu stečena znanja, informišu i obrazuju svoje vršnjake o oblicima nasilja, kao i o mogućim načinima reagovanja na nasilje.

U Kancelariji za prevenciju narkomanije srijedom od 17 do 20 sati se organizuje savjetodavni rad koji vodi dr Aleksandar Mačić i Milena Nenadović, pedagog kotorske Gimnazije.

Aktivnosti su usmjerene, kako na zdravu populaciju, tako i na one koji imaju probleme sa alkoholizmom, narkomanijom, socijalnom adaptacijom, poremećajima ponašanja.

Takođe su stručnjaci usmjereni i na prepoznavanje i pružanje pomoći rizičnim skupinama i konzumentima koji dolaze dobrovoljno, objašnjava Mijanovićeva.

1 KOMENTAR

  1. Nasilja je na svakom koraku. Kako se samo ponašaju učitelji, nastavnici, profesori nekima ne bi dao baketu u ruke , toljagu za ovcama ane dnevnik i katedru .

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]