Proizvodnja prvog komposta se očekuje tokom ove godine

3
kompostiranje

Zoran Mrdak

Zoran Mrdak

Projekat kompostiranja i primarne selekcije otpada za opštine Kotor, Tivat, Budva i Herceg Novi, čiji je nosilac kotorsko Komunalno preduzeće ulazi u završnicu i danas je predstavljen na konferenciji za medije.

Zoran Mrdak, direktor Komunalnog preduzeća Kotor je za Skala radio kazao da su završeni građevinski objekti, nabavljena neophodna oprema, u toku je priprema za tehnološke procese.

Ovo će biti samo početak regionalne saradnje iz oblasti zaštite životne sredine kroz projekat kompostiranja, kako bi se nastavile aplikacije za unapređenje razvoja komunalne privrede  na nivou pomenutih primorskih opština.

Ovaj projekat koji podrazumijeva izgradnju objekata u Kavču na imanju kotorskog Komunalnog preduzeća, opremu i edukativne aktivnosti, košta 443 hiljade eura od čega je 71% obezbijedila Delegacija Evropske Komisije, dio je participirala Vlada CG, a manji iznos aplikanti, koji su učesnici u ovom projektu, kazao je Mrdak.

Na pitanje Skala radija kada će krenuti proces kompostiranja zelenog otpada, Mrdak je odgovorio da se proizvodnja prvog komposta očekuje  tokom ove godine.

Isporučeni su svi kontejneri i dio mašina, a očekuje se još prevrtač, najkompleksnija mašina i uz pomoć u edukaciji oko samog procesa, u kotorskom Komunalnom su spremni za ovaj posao.

Mrdak je podsjetio da je kompost zapravo proizvod od zelenog otpada, granja, trave i lišća, piljevine biljnog proizvoda, propalog voća i od tog otpada, koji se do sada zatrpavao ili vozio na deponije, sada će se dobijati humus.

Ovim procesom dobiće se dvostruka korist, jer će se kompost proizvoditi za održavanje i uređenje zelenih površina, a smanjiće se izdaci, posebno u odlaganju ove vrste otpada.

Veće količine takvog otpada će se direktno dovoziti do Kavča, a za građane će se postaviti veliki kontejneri namijenjeni za zeleni otpad  koji će komunalnim vozilima stizaiti na kompostanu za mljevenje, pripremu i sam proces kompostiranja, objašnjava Mrdak.

3 KOMENTARI

  1. E cudo jedno….nikad nam nista nece valjat…..Sto se god napravi vazda ima primjedbi…jos kad cujem ove OVIZI – ONIZI . . . . :):):)

    • E Ivane…baš…dao ti je parking…ne njegov nego naš…opštinski…ne uvlači mu se…za tvoju rok misiju…esi roker ili uvlakobloker…Interes…Ivane …uzmi malo vazelina..i polako…doci ce sve na viđelo…..

  2. Zaisto…lijepo…kompostiranje…egh..ughh….aghhh…kukali vi svi ovizi te su nam imanja senza Lovanje…đe je inspekcija,komunalna policija…tužioci..kompostirao,tapaciorao cijelu Lovanju i uokolo.Te postao struknjaš za komposmeciranje…e bravi ga mili moji…makice moje male…braooo…no ovizi europejci te daju pineze,esu li pali s marsa ili s Lovanje?!
    Ala te…da sad pređemo malo sa Merkata na kompost…pa na Perast…meleoni surgani…u željeznicu,biciklete,one letece tanjire…pa na parkirališta….smetilišta…drobilišta…e u završnici i na plaçe ovijeg nesretnijeg rabotnika škovacijera…đe su…na teniski teren…ili u onu kafanicu pid Trojicu…đe oni zajapureni bivši drži govore i pravi kadrovske izmjene…te ig ovi po Pjevajskom običau,hrani,prihranjue…i pošpicava…braooo vi ga….braooo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]