Projekat čišćenja i proračuna otpada u moru u Veneciji okupio jadranske zemlje

1
otpad u moru

Dr Mirko Đurović

dr Mirko Đurović

U Veneciji se od 13. do 15. oktobra održava redovni sastanak partnera na projektu “DeFishGear”, koji se finansira iz IPA fondova.

U posljednje dvije godine bavi se istraživanjem i izračunavanjem morskog otpada, posebno plastike kako na obali tako i na morskom dnu.

Ovaj projekat okuplja sve jadranske zemlje uključujući Grčku.

Tu su Albanija, Sovenija, Italija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, podsjetio je za Skala radio dr Mirko Đurović, direktor Instituta za biologiju mora u Kotoru.

Ovaj Institut je u saradnji sa primorskim opštinama uradio dosta na nabavci neophodne opreme i edukaciji ribara u cilju čišćenja mora i obale, odnosno da se  iz mora izvadi i sa obale pokupi što više otpada.

Ljudskim nemarom prema prirodi, prekomjernom gradnjom, turizmom, više decenija se  na morskom dnu akumulira otpad.

”Zato, posebno institucije koje se bave istraživanjem i zaštitom Jadranskog mora  moraju uraditi sve da se što više otpada izvuče sa morskog dna, kako bi se oslobodio prostor za život i razvoj morskih organizama”, kazao je Đurović.

Na sastanku u Veneciji će biti prezentovani dosadašnji rezultati u projektu koji je uradio kotorski Institut na čelu sa rukovodiocem projekta dr  Milicom Mandić.

Đurović je podsjetio da je nedavno u Bokokotorskom zalivu organizovana akcija čišćenja zaliva od otpada i napuštenih ribarskih mreža.

Prema procjenama za čitav Jadran, količina posebno plastike koja je pogubna za biodiverzitet u moru se mjeri desetinama tona, a tu su i željezne konstrukcije, kućni aparti, automobilske gume i olupine.

Zato je IPA projekat “Fishgear” pruža pravu priliku da svaki dio obale bude istražen i pročišćen, kazao je Đurović.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]