Projekat EU Anti-Dop smanjuje stopu zavisnosti

3
Slađana Mijanović

Slađana Mijanović

Predstavnici kotorske Kancelarije za prevenciju narkomanije i bolesti zavisnosti su ovih dana učestvovali na treningu u Sarajevu, u okviru Projekta Anti-Dop Ambasadori bez granica.

Projekat je finansiran od strane Evropske unije IPA programa prekogranične saradnje između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, pod nazivom “Imam stav“ kreiran je u sedam evropskih zemalja.

U projekat, koji već daje pozitivne rezultate su uključene Belgija, Njemačka, Španija, Grčka, Italija, Austrija i Švedska.

Statistika pokazuje da je za samo godinu nakon sprovođenja ovog programa smanjena stopa konzumiranja cigareta i toksikacija alkoholom za čak 30%, a stopa konzumiranja kanabisa za 23%, kazala je za Skala radio Slađana Mijanović, sociološkinja u kotorskoj kancelariji.

Akcenat je dat na model usvajanja znanja i vještina iz oblasti primarne prevencije sa ciljem da obučeni treneri kreiraju mrežu vršnjačkih edukatora koji će putem usvojenih metoda i tehnika u svojim lokalnim zajednicama podizati svijest o problemu konzumiranja psihoaktivnih supstanci.

Jedna od aktivnosti projekta je i da obučeni treneri, predstavnici Kakaritske gore i Kancelarije za prevenciju narkomanije budu treneri na omladinskim kampovima, koji će se održati u julu i avgustu, i to jedan kamp u Bosni i Hercegovini, a jedan u Crnoj Gori.

Na njima će biti obučeno oko 40 mladih ljudi, a projekat je u mreži Javne institucije za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Kakaritska gora, NVO “Preporod“ i kotorske Kancelarije za prevenciju narkomanije, navela je Mijanovićeva.

Ona je podsjetila na aktivnosti kotorske kancelarije u radionicama primarne prevencije, prevencije u zajednici i radionice  u Savjetovalištu za mlade.

3 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]