Projekat razvoja niskokarbonskog turizma sjutra u Budvi

0
niskokarnonski turizam

Viktor Subotić

Viktor Subotić

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sprovode projekat “Razvoj niskokarbonskog turizma”, koji finansira Globalni Fond za životnu sredinu do septembra 2019. godine.

Cilj projekta je doprinos smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte iz sektora turizma i negativnih uticaja na životnu sredinu, kroz transformaciju turističke ponude i jačanje međunarodne pozicije Cme Gore kao zelene destinacije.

Jedna od važnih komponenti se odnosi na unapređenje poslovanja turističkog sektora u smislu ekološki održivog poslovanja, kazao je za Skala radio Viktor Subotić, iz kancelarije UN za razvoj CG.

Ekološka sertifikacija je značajan instrument za unapređenje poslovanja u turističkom sektoru i podrazumijeva odgovoran odnos prema životnoj sredini i klimatskim promjenama što sve više postaje izazov sa kojim se suočava i naše društvo.

Značajan instrument za održivo poslovanje u sektoru ugostiteljstva je uvođenje ekološke sertifikacije što znači promociju i usvajanje kriterijuma za dobijanje ekoloških sertifikata, koji se odnose na koncept zaštite životne sredine, energetsku efikasnost, resursnu efikasnost, održivi transport i pravilno upravljanje otpadom, objasnio je Subotić.

Niskokarbonski turizam je sve više prepoznat u Evropi, kao i u Kanadi, Novom Zelandu, Australiji i on se može uporediti sa odrednicama održivog turizma, zelenog turizma i jeste truristički razvoj koji podrazumijeva smanjene emisije gasova sa efektom staklene bašte kao dominantnog uzročnika klimatskih promjena.

Subotić  je pozvao sve zainteresovane, prije svega hotelijere, na prezentaciju Travelife sertifikacione šeme koja će biti održana u utorak 10. maja u hotelu” Sentido Tara” u Budvi sa početkom u 11 sati.

Ovaj skup će otvoriti Marko Petričević, generalni direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]