Projekat #synergy KotorArt Don Brankovih dana muzike podržan od strane EU

0

 

Projekat KotorArt Don Brankovih dana muzike, pod nazivom #synergy, podržan je sa 410.930 eura na pozivu Kreativne Evrope za podršku projekata saradnje na Zapadnom Balkanu.

KotorArt je ovim projektom uspio da okupi neke od najvećih festivala umjetničke muzike u regionu, kao što su: Dubrovačke ljetnje igre, Ljubljana Festival, Centar beogradskih festivala (BELEF i BEMUS), organizacija Vox Baroque iz Albanije i Udruženja F. Šopen sa Kosova.

Konkurencija na Pozivu je bila veoma jaka, gdje je od preko 300 prijavljenih projekata širom Evrope, podržano svega 13, pri čemu je #synergy jedini projekat koji se bavi klasičnom muzikom, ali i jedini odabrani projekat na kome je organizacija iz Crne Gore nosilac projekta. Na sve to, ovo je prvi put u okviru programa Kreativna Evropa, da je nosilac podržanog projekta organizacija iz Crne Gore.

Ciljevi ovog projekta su usavršavanje i povezivanje kulturnih radnika, prije svega onih koji se bave festivalima i umjetničkom muzikom, zatim podsticanje komponovanja novih djela klasične muzike inspirisanih lokalnom baštinom svih navedenih zemalja, počev od Kotora i Crne Gore, kao i uvezivanje i saradnja mladih muzičara, kompozitora i organizacija koje se bave umjetničkom muzikom na Zapadnom Balkanu.

 

“Veliko nam je zadovoljstvo što je EU prepoznala značaj naše ideje. Imajući u vidu trenutne nesvakidašnje okolnosti sa kojima se svi susrećemo, a koje nas usmjeravaju na socijalnu distancu, smatramo izuzetno važnim što je EU prepoznala naše stremljenje da učvrstimo saradnju na međunarodnom nivou, istovremeno predstavljajući lokalnu baštinu i umjetnike i tako doprinesemo razvoju scene umetničke muzike u ovom dijelu Evrope”, izjavila je menadžerka produkcije Festivala, Sara Mandić, koja vodi ovaj projekat.

Tokom 3 godine trajanja, projekat će okupiti 12 kompozitora, preko 50 mladih muzičara i menadžera u kulturi, organizovaće se 6 seminara za profesionalce u kulturi, 12 rezidencija za kompozitore na kojima će nastati 12 novih djela inspirisanih kulturnom baštinom regiona, ali i same Evrope. Kao veliko finale projekta, planirana je festivalska turneja koja će kompozitore, nove kompozicije i mlade muzičare predstaviti tokom ljetnjih festivala širom Zapadnog Balkana.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.