Promocija cjelogodišnjeg turizma, kultura i sport zajednička strategija Jadransko Jonskog regiona

11
sa otvaranja Jadransko Jonse konferencije

Jadransko Jonska regija sa konferencije

sa konferencije

Strategija Jadransko Jonskog regiona sa svojim prioritetima, predstavlja značajan okvir za kretanje razvojne politike Crne Gore od nacionalnog do regionalnog, odnosno lokalnog nivoa.

Ovaj makroregion predstavlja novi oblik saradnje između regiona u Evropi koji otvara i različite mogućnosti korišćenja postojećih instrumenata EU fondova, kazao je kotorski gradonačelnik dr Aleksandar Stjepčević, pozdravljajući prisutne na plenarnoj sjednici Foruma Jadransko-jonskih gradova kojoj je Kotor domaćin.

Evropski programi teritorijalne saradnje i kreativne industrije u jadransko-jonskoj makroregiji – iskorak ka konkurentnom lokalnom ekonomskom razvoju tema je  ovog skupa koji se održava u multimedijalnoj dvorani crkve Sv. Pavla u starom kotorskom gradu.

Kotor predsjedava Forumom jadransko-jonskih gradova na osnovu odluke donesene u Peskari 2014. godine, a Forum je osnovan u Ankoni 1999. godine sa ciljem jačanja privrednog, društvenog i kulturnog povezivanja gradova na obalama Jadranskog i Jonskog mora.

Okuplja preko 50 obalnih gradova iz sedam zemalja – Italije, Hrvatske, Albanije, Grčke, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Kotor i Boka Kotorska predstavlja jednu od najrazvijenih i najkonkurentnijih područja u Crnoj Gori, imajući u vidu demografske i obrazovne potencijale, razvijenu infarstrukturu i preduzetništvo.

Stoga je potrebno promovisati cjelogodišnji turizam, to jest povećati dolazak gostiju van sezone i poboljšati kvalitet raznolikosti turističke ponude, sa akcentom na proizvodnju organske hrane, kazao je dr Stjepčević.

“Budućnost makroregije, koja se temelji na strategiji EU za Jadransko-Jonski makroregion nije geografski entitet već funkcionalno područje sastavljeno od nacionalnih, regionalnih i loklanih tijela, koji udružuju svoje energijeu borbi sa nizom zajedničkih problema. Zato je važno da ovaj Forum bude podržan od strane evropksih međunarodnih fondova za projekte i inicijative koje su u skladu sa programom Foruma”, poručio je Stjepčević.

“Sa pravnog aspekta takođe je posebno važno da budemo spremni i u odnosu na evropske fondove koji vrlo insistiraju na ovoj  makroregiji. Sve ono što ova regija ima na raspolaganju može da iskoristi kroz kreativnu industriju. Jadransko Jonska regija je identitet veoma jak, ali i za mnoge od nas nov”, kazala je  Ida Simonela, generalna sekretarka Foruma.

Ona insistira na zajedništvu i prožimanju resursa i ideja 20 gradova koji predstavljaju Forum. Posebno je bitno učešće mladih na polju sporta sa svim što sport pozitivno donosi kako bi se ojačala ideja makro regija.

Stoga će se u junu ponovo u okviru foruma Jadransko-Jonske regije organizovati omladinske sportske igre u Ankoni, sa željom da se prošire i na druge gradove npr. Dubrovnik itd, kazala je Simonela.

O značaju okruglih stolova koji su obnovljeni i modrenizovani i koji mogu da ponude uslove korisne  za samu strategiju, govorio je Fabio Piljapoko, generalni sekretar Jadransko-jonske inicijative.

Na ovakvim okruglim stolovima se predstavljaju potrebe civilnog društva u cilju pronalaženja izvora finansiranja.

Piljapoko je takođe potvrdio da su sportski događaji pravi način za promociju turizma van turističkih sezona.

“Sljedeći prijedlozi su da se zajednički u regiji radi na organozovanju festivala kulture i to u zimskim mjesecima kako bi se mogla organizovati mobilnost svih opština koje su u sastavu ovog foruma. Kada se pominje turizamm odmah je tu  kultura, kazao je Piljapoko a to je osnovni sektor za aktivnosti Crne Gore kao izuzetno atraktivne turističke zemlje. Stoga je jako važno da CG razvija administrativne kapacitete čemu Forum može dati veliki doprinos”, rekao je Piljapoko.

U sesijama posvećenim podsticanju kreativnih industrija u funkciji održivog turizma i povezivanju gradova na projektnoj osnovi, govoriće danas i sjutra predstavnici prijateljskih gradova iz regiona sa kojima Kotor njeguje dugogodišnju saradnju poput Rijeke, Dubrovnika i Splita, Ankone, Fanoa i Firence.

interesovanje nije izostalo

11 KOMENTARI

 1. Dobto jutro Skali !
  Ovaj tip sa dugim komentarima je toliko pun predubjeđenja i negativnog u sebi da postoji mogućnost da sa takvom silinom negtivnog naboja počne bljuvat vatru, a to bi u nekom cirkusu sigurno bilo traženo. Možda bi malo i kalmao kad bi vidio one našminkane ženske kako se pentraju po onim konopima.!!!!!!!!!!
  Smanji doživljaj, jadniče. poješće te taj bijes !

  • Dobra ti je predlog-samo ne reče što bi ti u tom cirkusu-igrao? Dal sebe iz zrcala ili onoga što na žicu igra…?

 2. …potrebni su objekti? Pentagonala-pokonje none Austrije i Jadransko Jonski region via Dojčland tete Anđe ad Portas…? Neđe reče u TV kamere Hrvacki glumac Rade Šerbedžija-na onoj jahti pod Tivat-“made in Montenegro Manc”?

  • Hrvatski glumac……..Rade Šerbedžija, .srpskog podrijetla. ……….inače veliki Jugosloven.
   Sin mu se zove Danilo. Ima i 4 ćerke
   Fascinantan glumac i čovjek

   A ti brljotino, umiješ li sklopiti rečenicu kad si tako pun znanja !?

   • Treba imati u VASA VACUI-pa razumjeti moje pisanje?! Jer isključio pišem za normalne ljude! Ali ne i za one(poput tebe)kojima je ime nacionalista-prezime šovinista-malo više od ništa!!! Caro mio la merda-po tati i po mami-čim se tako “ponizno potpisuješ”prebrojavajući Srbe i ostale-tebi drage…ka ti đedu onaj spomenik na Lovćenu(siječnja 1916?)!? Mizerijo-široj čitalačkoj publici poodavno poznata-po izlivima “obiteljske ljubavi”-prema onima koji nisu -tvoje paše race,koju uporno pokušavaš da “rasadiš”…? Na sreću bez uspjeha-i pored udara nagona predaka! A nu čoče- što,ti bi,te zaboravi interpukciju iza rijeći”…ćerke”?

   • Tačno Brate , tip ne zna osnove pravopisa, ali je zajedljiv i podrugon preko gornjih granica neukusa………….

   • Da ti ja odgovorim, Hrvatu. Taj je grdji nego ijedna lavandera i ne zna sklopit recenicu, samo zna da pljuje dje stigne, a valjda je to njegova licna iskaznica – rodjeni pljuvac, kako je to uzvisena titula

    • …točno ste se iskazali-izravno i promidžbeno-što bi reka Njegoš:”Majmun gleda sebe u zrcalu”! I u pravu ste,da, samo zna da pljuje u pljucu-jer izvan pljuce pljuju onizi poput tebe,ANE,”Hrvata”…i td sapeti u jednome liku-“ljubitelja okupatora sa brda gore…”-koji nisu po tebi/vama “sa mora-civilizacije”?! Ne spuštah se ja na vaše uže..da se uže….! I na ultimu,moj vam je savjet-kada završavate rečenicu,naučite da se na kraju obvezno piše znak interpukcije..jer vam se u tijem uslovima /ne/gubi smisao vašega blejnaja…? Jer moram priznati-da ste rijetki “kapitalci”-stvoreni za sprdnju i pljuvanje,koji su deficitarni u mogim životinjskim vrstama…?!

   • …koliko ja zna Rade Šerbežija nije srpskog porijekla? Rade je Srbin iz Like odakle je bio i Nikola Tesla…! A to što je neko Jugosloven-to je “komercijalna” kategorija-pripadnosti nekoj nedefinisanoj naciji-poput vas koji se lažiranjem prestavljate- “čas ono čas ovo”-A na ultmu malo više od ništa-polazeći od vašeg vokabulaljezganja?! A to što se Vi trenutno,na neutemeljen način lažirajući nacionalno “potpisujte”-to je vaš osobeni doživljaj-želje puste ,što nema veze s istinom o vašem podrijeklu,ali ima sa stanjem u vašoj glavi-vašim genima! Lijep pozdrav-sa željama da vam ova nova prestupnička godina-donese manje mržnje u obitelji-zbog različitosti koje svakoga normalnog veseli-jednio ne vas? Što možete jedinio eliminisati gledajući sebe u- z r c a l u…što bi reka Njegoš?!

 3. I što ćemo konkretno od ovoga dobti na polju turizma, sporta i kulture . Kotor lijepa pozornica da dođu na nju i pođu a nama ?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]